Muokattu: 12.04.2018 - 14:36

Avainsanat: Edunvalvonta, Työehdot, Työehtosopimus, Sopimusneuvottelut

Keskitetty sopiminen

Keskitetty sopiminen työehdoista tarkoittaa sitä, että työmarkkinakeskusjärjestöt, eli palkansaajien SAK:n, STTK:n ja Akavan sekä työnantajien EK:n, Kuntatyönanajien ja Valtion työmarkkinalaitoksen välillä neuvotellaan työmarkkinaratkaisu. Elinkeinoelämän Keskusliitto EK muutti sääntöjään siten, että vuoden 2016 kevään jälkeen se ei ole enää mukana keskitettyjen tulopoliittisten ratkaisujen eli tupojen teossa. Käytännössä keskitettyjä ratkaisuja ei siis voida tehdä.

Tulopoliittisissa kokonaisratkaisuissa myös valtionvalta on ollut mukana. Osana sopimusta on ollut esimerkiksi verokevennyksiä tai työttömyysturvaan liittyviä uudistuksia.

Työmarkkinakeskusjärjestöt eivät kuitenkaan ole tehneet työehtosopimuksia, vaan niiden jäsenet eli ammattiliitot ja työnantajaliitot ovat soveltaneet omiin työehtosopimuksiinsa keskitetysti sovitut asiat .

PAM on SAK:n jäsen. PAM neuvottelee työehtosopimuksista esimerkiksi Kaupan liiton, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan, Palvelualojen työnantajat Paltan ja Kiinteistötyönantajien kanssa. Ne ovat Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n jäseniä.

Uusimmat

Suosituimmat