Hyppää sisältöön
Artikkelit

08.05.2025 12:57

”Täällä ei tarvitse olla täydellinen” – Kielikahvila rohkaisee käyttämään suomea

PAMin kielikahvilat tarjoavat matalan kynnyksen mahdollisuuden oppia kieltä ja kokea osallisuutta.

Lucia Indrén asui miehensä ja poikansa kanssa Indonesiassa, kun perhe päätti tulla kahdeksi vuodeksi Suomeen. Tarkoitus oli tutustuttaa poika suomalaisen isänsä kieleen ja kulttuuriin.

– Emme aikoneet jäädä Suomeen pysyvästi. Mutta kun näimme, kuinka hyvä suomalainen koulujärjestelmä on, päätimme jäädä. Se oli paras ratkaisu poikamme tulevaisuudelle, Indrén kertoo.

Indonesiassa englanninkielisen koulun toimipisteen johtajana työskennelleelle Indrénille muutto Suomeen tarkoitti kuitenkin suurta elämänmuutosta: arki oli yhtäkkiä hyvin erilaista ja hiljaista.

– Tuntui kuin elämä olisi pysähtynyt. En puhunut suomea, enkä tiennyt, mitä tehdä. Onneksi pääsin nopeasti intensiivikurssille, joka oli hyvin järjestetty.

Kaikilla tällaista mahdollisuutta ei kuitenkaan ole, muistuttaa PAMin verkostotyöntekijä Rahim Alizada. Monet työluvan perusteella Suomeen muuttaneet jäävät kunnallisten kotoutumis- ja kielikurssien ulkopuolelle.

Kaikilla tällaista mahdollisuutta ei kuitenkaan ole, muistuttaa PAMin verkostotyöntekijä Rahim Alizada. Monet työluvan perusteella Suomeen muuttaneet jäävät kunnallisten kotoutumis- ja kielikurssien ulkopuolelle.

Kaikilla tällaista mahdollisuutta ei kuitenkaan ole, muistuttaa PAMin verkostotyöntekijä Rahim Alizada. Monet työluvan perusteella Suomeen muuttaneet jäävät kunnallisten kotoutumis- ja kielikurssien ulkopuolelle.

– Juuri siksi kielikahvilat ovat äärimmäisen tärkeitä. Ne tarjoavat matalan kynnyksen mahdollisuuden oppia kieltä ja kokea osallisuutta, Alizada sanoo.

Myös Indrénin kokemus PAMin kielikahvilasta kuvaa hyvin toiminnan merkitystä. Kyse ei ole pelkästä kielitaidosta, vaan myös oman äänen löytämisestä, osallisuuden tunteesta yhteisössä.

Kielikahvila palautti rohkeuden – ”Täällä ei tarvitse olla täydellinen”

Indrén käy kielikahvilassa lähes viikoittain. Aluksi hän tuli kannustamaan tuttuja, jotka olivat juuri muuttaneet Suomeen.

– Ajattelin, että tämä toiminta on vain aloittelijoille. Mutta yllätyin, sillä tänne voi tulla, vaikka kielitaito olisi millainen tahansa.

Kotona perhe puhuu englantia ja indonesiaa. Suomi ei ole jäänyt arkikieleksi.

– Moni ajattelee, että suomalaisen puolison kanssa on helppo harjoitella, mutta se ei aina toimi niin. Jos ääntäminen ei ole ihan oikein, keskustelu lipsuu helposti englantiin. Kielikahvilassa saa yrittää ilman pelkoa virheistä.

Indrén sanoo, ettei kielikahvilassa harjoitella vain kieltä, vaan siellä myös verkostoidutaan, kerätään rohkeutta kielen käyttöön ja rakennetaan yhteisöä.

– Kukaan ei keskeytä tai korjaa joka sanaa. Saa puhua vapaasti ja tutustua uusiin ihmisiin – se on tärkeää, kun rakentaa elämää uutta kieltä oppien.

Nyt Indrén opiskelee palveluvastaavan oppisopimuskoulutuksessa, jonka painopiste on palvelukeittiöiden ja päiväkotien puhtauspalveluissa.

– Opiskelu on raskasta, mutta todella palkitsevaa – en malta odottaa valmistumista. Kielikahvila toimii arjessa hyvänä vastapainona intensiivisille opinnoille ja tuo lisää rohkeutta suomen kielen käyttöön. Ja mikä parasta, kielikahvilassa on aina herkulliset tarjoilut!

Kielikahvila on silta yhteiskuntaan – jokainen on tervetullut

Helsingin ja Tampereen kielikahvilat ovat osa PAMin projektin vertaisverkostotoimintaa, joka alkoi vuonna 2024.

– Projektimme tavoitteena on, että maahanmuuttajat tuntevat oikeutensa ja velvollisuutensa. Haluamme rakentaa yhteisöjä, joihin kaikki ovat tervetulleita – olitpa PAMin jäsen tai et, verkostotyöntekijä Rahim Alizada kertoo.

PAMin verkostot kokoavat yhteen maahanmuuttajia, jotka työskentelevät esimerkiksi kaupoissa, ravintoloissa ja siivousalalla. Toimintaa järjestetään sekä verkossa että eri puolilla Suomea. Kielikahvilaan osallistuvat luottavat yhteisöön niin paljon, että apua pyydetään joskus jopa lääkärin viestin tulkitsemiseen.

– Se kertoo luottamuksesta. Kielikahvila on silta, joka yhdistää ihmisiä yhteiskuntaan, Alizada jatkaa.

Lucia Indrén korostaa viikoittaisen toiminnan merkitystä arjessa:
– Kielikahvila tuo ihmisille iloa ja toivoa. On tärkeää, että tämä toiminta jatkuu säännöllisesti.

Yksi kohtaaminen ja keskustelu kerrallaan kielikahvilat rakentavat yhteisöä ja luovat polkuja suomalaiseen yhteiskuntaan – paikkaan, johon jokainen on tervetullut juuri sellaisena kuin on.

PAMin kielikahvilat 2025

  • Helsingissä keskiviikkoisin klo 17–19 (PAMin keskustoimisto, Ympyrätalo)
  • Tampereella tiistaisin klo 17–18 (Aleksis Kiven katu 18 B, 3. kerros, Tampere)

Ei tarvitse ilmoittautua – tule mukaan harjoittelemaan suomea hyvässä seurassa!

Lue lisää verkostoista

Teksti: Krista Nurminen
Kuva: Eeva Anundi

Avainsanat:

jäsenyys maahanmuutto

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku