Hyppää sisältöön

PainavaSyy-lakot

Poliittiset lakot ovat ammattiliittojen hätähuuto työntekijöiden ja työttömien puolesta. Orpon-Purran hallitus ei ole kuunnellut työntekijöiden huolta kohtuuttomista leikkauksista ja työelämän heikennyksistä.

Vaadimme, että hallitus muuttaa politiikkaansa työntekijämyönteisemmäksi ja käynnistää työelämää koskevista muutoksista aidon keskustelun työntekijöiden edustajien kanssa.

Viimeksi päivitetty: 23.04.2024

Toimi näin, kun PAM julistaa lakon

  1. Tarkista luottamusmieheltäsi koskeeko lakko sinua. Missä ja milloin lakko on ja mitä työtä se koskee.
  2. Lue PAMin ohjeet ja usein kysytyt kysymykset tältä sivulta. Jos olet epävarma, kysy luottamusmieheltäsi tai soita PAMin työsuhdeneuvontaan.
  3. Liity PAMin jäseneksi. Olet oikeutettu lakkoavustukseen, kun liityt jäseneksi viimeistään lakkopäivänä.
  4. Varmista, että myös työkaverisi tietävät lakosta. Jos työkaverisi ei vielä ole PAMin jäsen, kehota häntä liittymään.
  5. Hae lakkoavustusta mahdollisimman pian lakon päätyttyä. Avustusta haetaan sähköisellä lomakkeella.

Älä asioi tai ota vastaan työvuoroja lakkokohteessa

Jos työnantaja tarjoaa työvuoroa lakonalaisesta kohteesta lakkoaikana, älä ota vuoroa vastaan. Työt kohteessa ovat lakonalaisia. Älä myöskään asioi lakkokohteessa, jos se on auki. Lakon aikana on tärkeää toimia yhdessä.

Usein kysytyt kysymykset lakosta

Poliittiset lakot

Poliittisella lakolla pyritään vaikuttamaan johonkin yhteiskunnalliseen kysymykseen, ei työehtoihin. Poliittinen lakko on laillinen ja perustuslaissa ja kansainvälisissä sopimuksissa turvattu oikeus. Toisin kuin ns. tavallisessa työehtoneuvotteluihin liittyvässä lakoissa, laissa tai PAMin solmimissa työehtosopimuksissa ei ole määräystä lakon ilmoittamisesta etukäteen.

Emme ole työnantajia tai hallitusta vastaan. Lakoilla työntekijät vastustavat Orpon-Purran hallituksen päätöksiä, jotka heikentävät kohtuuttomasti työsuhteen turvaa, leikkaavat rajusti sosiaaliturvaa ja rajoittavat lakko-oikeutta.

Poliittisessa lakossa työntekijät poistuvat työpaikoiltaan, mikä aiheuttaa keskeytyksiä yritysten toimintaan. Nämä keskeytykset kuuluvat myös poliittisiin työtaistelutoimiin, joiden oikeutus on turvattu Suomen perustuslaissa ja kansainvälisissä sopimuksissa.

Työtaisteluilla vaaditaan hallitusta luopumaan työntekijöiden vastaisista toimista. Orpon-Purran hallitus on päättänyt maksattaa talousohjelmansa ja palkita tukijansa työntekijän aseman heikentämisellä.

Orpon-Purran hallitus on jo käynnistänyt monien työehtoja heikentävien, sosiaaliturvaa leikkaavien ja lakko-oikeutta rajoittavien esitysten valmistelun. Hallitus pyrkii saamaan suuren osan heikennyksistä ja leikkauksista voimaan jo vuoden sisällä. Esimerkiksi osa työttömyysturvan leikkauksista on määrä tulla voimaan jo vuoden 2024 alussa.    

Lue lisää hallituksen aikeista

Meidän on pakko toimia näin, koska Orpon-Purran hallitus ei ole kuunnellut työntekijöiden huolia. Hallituksen asettamat kolmikantaiset työryhmät ovat lähinnä silmänlumetta, koska hallitus on lyönyt lopputulokset lukkoon jo ennakkoon. Näin ei ole mikään muu hallitus toiminut vuosikymmeniin.

PAMin hallitus päättää lakon ajankohdan sekä yritykset ja kohteet, joissa lakko järjestetään. Saat tietoa lakosta työpaikkasi luottamusmieheltä ja PAMin aluetoimistolta. Siitä ilmoitetaan myös PAMin verkkosivuilla ennen lakon alkamista.

Lakkokohteet

Kyllä saat. Lakkoavustuksen saamiseksi sinun pitää kuitenkin olla liiton jäsen viimeistään lakon alkaessa.

Lue lisää lakkoavustuksesta.

KEY:n ohjeistus: Kaupanalan esimiesliitto KEY ei ole mukana ammattiliittojen poliittisissa mielenilmaisuissa. KEY kuitenkin ohjeistaa jäseniään pysymään neutraalina lakkotilanteissa eli työntekijöiden lakkoilua ei saa arvostella tai hankaloittaa. KEY myös muistuttaa jäseniään, ettei laillista työtaistelua saa lähteä murtamaan.

Lisäohjeita KEY:n sivuilla

Lakkoon osallistuminen

Ei tarvitse. Työntekijällä on laillinen oikeus osallistua poliittiseen lakkoon. PAM ilmoittaa asiasta työnantajille. Työntekijöiden ei tarvitse ilmoittaa lakosta työnantajalle etukäteen. Työnantaja ei myöskään saa kysyä millään tavalla, osallistuuko työntekijä lakkoon tai onko hän liiton jäsen.

Jos et työskentele lakkokohteessa ja osallistut mielenosoitukseen, on tästä poissaolosta asiallista ilmoittaa työnantajalle.

Ei. Lakko-oikeus on ihmisoikeus. Ilmoita heti luottamusmiehelle tai PAMin aluetoimistolle, jos työnantajasi painostaa sinua tai työkavereitasi. 

Lakko on kollektiivinen toimenpide ja siitä päättää ammattiliitto. Yksittäisenä työntekijänä et yleensä voi itse päättää meneväsi lakkoon.

Lakkoavustusta haetaan sähköisellä lomakkeella.

Voit hakea lakkoavustusta, jos sinulla olisi ollut vähintään neljän (4) tunnin työvuoro lakkokohteessa lakkopäivänä. Avustuksen saaminen edellyttää, että olet PAMin tai jonkin muun ammattiliiton jäsenmaksua maksava jäsen ja jäsenyytesi on alkanut viimeistään lakkopäivänä.

Lue lisää lakkoavustuksesta.

Sinun ei tarvitse ilmoittaa etukäteen osallistuvasi lakkoon. Lakon jälkeen voit hakea lakkoavustusta ja tämä on samalla vahvistus  siitä, että olet osallistunut lakkoon.

Lue lisää lakkoavustuksesta.

Työvuorosta lähdetään silloin, kun lakko alkaa. 

Tee lopettamistyöt, kuten sulkemiset, ennen lakon alkamista samalla tavalla asiallisesti huolehtien esimerkiksi ovien lukituksesta kuin muutenkin ennen töiden lopettamista. Ennen lakon alkamista on hyvä sopia työpaikalla, miten lopettamistyöt tehdään, jotta työpaikalta poistuminen sujuu hyvin. Tarvittaessa esimerkiksi avaimet voit luovuttaa kuittia vastaan tai muuten niin, että voi todistaa luovuttaneensa avaimet.  

Työvuorosta lähdetään silloin, kun lakko alkaa. Työvuoroon ei palata kesken, mikäli lakko loppuu työvuoron aikana. Mikäli työntekijän työvuoro alkaa lakon aikana, on hän lakossa lakon aikana alkaneen työvuoronsa loppuun asti.

  1. Esimerkki: Työvuoro alkaa klo 04 ja lakko klo 06.
    Töihin mennään normaalisti klo 04 ja työt lopetetaan klo 06, kun lakko alkaa.
  2. Esimerkki: Työvuoro klo 22 – 06. Lakko päättyy klo 23.59.
    Töihin ei mennä puolilta öin kesken työvuoron, vaan töihin palataan vasta, kun seuraava työvuoro alkaa.

Voit. Vuokratyöntekijänä sinun ei tarvitse eikä pidä tehdä lakossa olevaa työtä.

Sinä voit vuokratyöntekijänä jäädä lakkoon

  • jos työskentelet kohteessa, joka on lakon piirissä
  • jos sinut kutsutaan vuokrafirman kautta työskentelemään lakkopäiväksi lakkokohteeseen.

Vaikka sinut kutsutaan työhön, voit kieltäytyä. Voit hakea lakkoavustusta, jos sinulla olisi ollut vähintään neljän tunnin työvuoro julistetun työnseisauksen aikana ja sinulle syntyy tämän vuoksi ansionmenetystä.

Lue lisää lakkoavustuksesta.

Työnantaja ei voi velvoittaa sinua siirtymään töihin lakonalaiseen toimipisteeseen. Lakko kohdistuu lakkoilmoituksessa kohdennetussa toimipaikassa tehtävään työhön.

Jos työsopimuksessasi on sovittu, että kierrät useissa työskentelypaikoissa eikä sinulla ole kiinteää työskentelypaikkaa, teet vain normaalit työsi. Siirtoa ei saa tehdä normaalien työskentelypaikkojesi ulkopuolelle. Työnantaja ei lakkotilanteessa voi vedota siihen, että olet työsopimuksen mukaan velvollinen suorittamaan työtä myös muissa yrityksen toimipaikoissa.

Jos olet keikkatyöläinen, voit ottaa keikkatyötä vastaan muihin työtehtäviin, kuin lakkoon julistetuissa työtehtävissä ja työpaikoissa. Lakkotilanteessa tulee kieltäytyä työstä lakonalaisissa kohteissa.

Mikäli sinuun kohdistuu työnantajan vastatoimia, ota yhteyttä omaan luottamusmieheen tai omaan aluetoimistoon.

Älä mene. Lakko koskee myös osa-aikaisia työntekijöitä. Työt nimetyissä toimipaikoissa ovat lakossa ja lakonalaisia töitä ei pidä tehdä.

Voit hakea lakkoavustusta, jos

  • olet PAMin maksava jäsen
  • sinulle tulee ansionmenetystä ja työvuoron pituus olisi ollut vähintään neljä tuntia.

Lue lisää lakkoavustuksesta.

Jos teet pakollista työharjoittelua lakkokohteessa, tarkista luottamusmieheltä, miten toimia, jos lakkoon osallistuminen voisi merkitä opiskelujen myöhästymistä. Pääsääntö on, ettei kenenkään pitäisi tehdä lakonalaista työtä.

Jos työskentelet lakkokohteessa PAMin sopimusalan työssä, esimerkiksi kiinteistöhuollossa, siivoojana tai henkilöstöravintolassa, et ole lakon piirissä.

Jos työskentelet esim. JHL:n lakkokohteessa lastenhoitajana ja olet PAMin jäsen, niin jäät lakkoon muiden työntekijöiden kanssa ja voit hakea lakkoavustusta lakon julistaneesta liitosta eli tässä tapauksessa JHL:sta. Lisätietoja löydät lakon järjetävän liiton verkkosivuilta tai puhelinpalvelusta.

Sinun ei tarvitse eikä pidä tehdä lakossa olevan työntekijän töitä. PAMin hallitus päättää työpaikat ja kohteet, joissa lakko järjestetään. Voit siis kieltäytyä. 

Lakon aikana

Mikäli kyseessä on työpaikan ulkopuolella tapahtuva koulutus, voit osallistua siihen. 

Jos sairastut ennen lakon alkamista ja olet lakkopäivänä sairas, sinulle on maksettava sairausajan palkkaa normaalisti myös lakon ajalta. Toimita työnantajalle heti lääkärintodistukset ja tieto tervehtymisestäsi. 

Jos taas sairastut ollessasi lakossa, sinulle ei oikeuskäytännön mukaan tarvitse maksaa sairausajan palkkaa lakkopäivältä. Sinulla on kuitenkin oikeus sairausvakuutuksen päivärahaan. 

Työnantaja ei saa asettaa työntekijää eriarvoiseen asemaan ammattiyhdistystoiminnan vuoksi. Työntekijällä on siis oikeus käyttää työterveyshuollon palveluita lakkopäivänä. Myös muut henkilökuntaedut, kuten kulttuuri- ja liikuntaedut ovat työntekijän käytettävissä.

Voit aina kysyä apua työpaikkasi luottamusmieheltä. Otathan siis yhteyttä häneen, jos sinulla on kysymyksiä! 
Voit myös soittaa työsuhdepalveluun ma–pe klo 10–14 puh. 030 100  620 tai lähettää kysymyksesi sähköpostilla  osoitteeseen lakko@pam.fi. 

Lakkovahti edustaa lakossa olevan työpaikan edessä lakossa olevia työntekijöitä ja PAMia. Jos olet PAMin jäsen, voit ryhtyä lakkovahdiksi. Se on suorastaan suotavaa. 

Lakkovahti hoitaa järjestystä lakossa olevan työpaikan edessä, jakaa tietoa lakosta ja sen syistä työpaikalle tuleville työntekijöille ja asiakkaille, seuraa työnantajan mahdollisia toimenpiteitä ja viestii lakkotoimikunnalle yleisistä tunnelmista sekä mahdollisista työntekijöistä, jotka eivät osallistu lakkoon. Lakkovahdeilla ei ole oikeutta estää kenenkään pääsyä työpaikalle tai kokoontua luvatta työpaikan sisällä.  

Lakkovahtina voit olla myös sellaisen lakossa olevan toimipisteen ulkopuolella, jossa et itse ole työssä. Lakkovahdiksi voit ilmoittautua oman aluetoimiston sähköpostiosoitteeseen. Vahtivuorot järjestetään etukäteen ja vuorojen pituudet sovitaan työpaikan työaikojen ja olosuhteiden mukaan. Lakkovahdeilla on aina mukanaan PAMin tunnus. 

Lakon vaikutukset palkkaan, lomiin ja työsuhteeseen

Lakkopäivältä ei makseta palkkaa eikä esimerkiksi lounasetua. PAM maksaa lakkoavustusta lakkoon osallistuneille ammattiliiton jäsenille.

Lue lisää lakkoavustuksesta

Työntekijällä on periaatteessa velvollisuus kaikin järkevin tavoin pyrkiä pääsemään omalle työpaikalleen.

Jos ei ole korvaavaa julkista liikennettä, omaa autoa, kimppakyytiä tai matkan pituuden vuoksi esimerkiksi pyöräilymahdollisuutta, lakkoa voi pitää sallittuna syynä olla pois työstä. Poissaoloa ei tällaisessa tilanteessa voi katsoa aiheettomaksi, ja siksi siitä ei voi saada varoitusta tai muuta seuraamusta.  Työnantajalla ei kuitenkaan ole palkanmaksuvelvoitetta eli poissaolo on palkatonta.

Ole heti yhteydessä työnantajaasi ja pyri sopimaan järjestelyistä.

Ei. Lakko-oikeus on peruslaillinen oikeus. Jokaisella on oikeus osallistua lakkoon. Rikoslaki kieltää työsyrjinnän eli työnantaja ei saa asettaa työntekijöitä eriarvoiseen asemaan lakkoon osallistumisen vuoksi. 

Näin ollen työnantajalla ei ole oikeutta purkaa tai irtisanoa työsuhdetta eikä päättää koeajalla olevan määräaikaisen työsuhdetta sen vuoksi, että on osallistunut lakkoon.  Työnantaja ei myöskään saa syrjiä lakkoon osallistuvaa työntekijää, kun päätetään esimerkiksi työtunneista, työajoista, palkankorotuksista ym. asioista (Rikoslaki 47 luku, 3 §). 

Jos työnantajasi uhkailee sinua, ota yhteyttä omaan luottamusmieheesi tai PAMin aluetoimistoon. PAM ottaa jokaisen tietoonsa tulleen uhkauksen vakavasti ja selvittää sen.

Lakon alkaminen ei keskeytä jo aloitettua vuosilomaa. Työnantajan on maksettava lomapalkka ja lomaraha normaalisti ennen loman alkamista. 

Mikäli lomasi päättyy lakon ollessa voimassa, ole yhteydessä luottamusmieheesi. Lomarahan maksamisen edellytys on, että palaat lomalta töihin. Sovi tähän liittyen luottamusmiehen kanssa mahdolliset järjestelyt. 

Jos lakko alkaa ennen sovittua vuosilomaa, on työntekijä lakossa ja loma siirtyy. Jos lakko ja ennalta ilmoitettu loma alkavat samana päivänä, työntekijä on vuosilomalla, sillä vuosiloma alkaa kello 00.00 ja lakko vasta tämän jälkeen (eli silloin kun työvuoro alkaisi). 

Liity PAMin jäseneksi – yhdessä olemme vahvempia! 

Mitä enemmän meitä pamilaisia on, sitä vahvemmin äänemme kuuluu. Liittymiskuukausi on maksuton. Olet oikeutettu lakkoavustukseen, kun liityt jäseneksi viimeistään lakkopäivänä. PAM maksaa lakkoavustusta 60 euroa per lakkopäivä. 

Suosittele jäsenyyttä!

Palkitsemme sinut lahjakortilla! 

Palkitsemme PAMin jäsenet, jotka suosittelevat PAMia. Kun kaverisi liittyy, voit valita S-ryhmän, Lidlin tai K-ryhmän lahjakortteja: yhdestä jäsenestä saat 10 €, ja viidestä jäsenestä jo 250 €! 

PAM somessa

Haku