Lakko - 17.03.2023 klo 10.00

Solidaarisuutta kiinteistöpalvelualan lakolle: “Olette oikealla asialla!”

Arvo Mäkilä (vas.) ja Sami Kaita vahtivuorossa. Kuvat: Tomi Leporinne / Avendis

Lakkovahdit päivystävät lakkokohteissa ja jakavat tietoa asiakkaille ja työntekijöille. Tsemppiviestit ohikulkijoilta tuntuvat hyvältä.

Kiinteistöpalvelualan lakko näkyy kaupungin katukuvassa. PAMin lakkovahdit päivystävät lakkokohteissa, esimerkiksi hotellien edustoilla. He antavat tietoa lakosta ja muistuttavat työntekijöille, että lakonalaista työtä ei saa tehdä.

"Ollaan saatu asiakkailta tosi hyviä tsemppiterveisiä. Moni on sanonut, että teette hyvää työtä, jatkakaa taistelua ja toivottavasti saatte hyvän lopputuloksen" , PAMin toimitsija Tanja Leskinen kertoo.

Torstaina alkaneen kiinteistöpalvelualan lakon tavoite on nostaa pienipalkkaisten kiinteistöalan työntekijöiden palkkoja. 

"Kenttä on vahva ja valmis ja todellakin lakon takana. Kyse on heidän liksoistaan ja työehdoistaan, mikäs sen tärkeämpää. Porukka on kiltisti pysynyt pois töistä, mikä pelin henkeen kuuluukin" , toteaa PAMin toimitsija Kaarina Ahonen.

Lakkovahdin liivin ylleen pukenut SOL:n luottamusmies Arvo Mäkilä toteaa, että lakossa ollaan, koska palkkaa pitää saada lisää. Elinkustannukset ja tuotteiden hinnat ovat nousseet jopa inflaatiota enemmän.

"Elinkustannukset on nousseet ihan järkyttävästi. Jos me saataisiin edes inflaation mukainen palkankorotus, niin se olisi tosi hyvä. Mutta töitä on tehtävä vielä tulevaisuudessakin. Jos päästäisiin nyt hyvään alkuun" , Mäkilä toivoo.

Lakolle vahva tuki myös muilta aloilta

Sami Kaita tuli vapaapäivänään lakkovahdiksi. Kaita toimii PAM 705 Hotelli- ja ravintola-alan Tampereen osaston johtokunnan nuorisovastaavana. 

"Vaikka olen itse hotelli- ja ravintola-alalla, teemme paljon tiivistä yhteistyötä siivoojien kanssa. Hotellipuolelta tiedän, että siivoustyö on todella kovaa ja siinä on tiukat tavoitteet. Kun miettii sitä palkkaa, joka jää viivan alle, se on tosi hurja."

Sekä Kaita että Mäkilä kertovat, että lakolle on laaja tuki. 

"Tuntuu että oman alan lisäksi koko palvelualoilla on lakolle laaja tuki. Paljon sympaattista ja solidaarista asennetta" , Mäkilä sanoo.

Miehet toivovat, että neuvottelutulos löytyisi pian.

"Pidetään peukkuja, että seuraavaa lakkoa ei tulisi. Uskon ja luotan siihen, että työnantajatkin ymmärtävät sen, että ei me lakkoilla huviksemme. Ihan solidaarisuudestakin kaikkia matalapalkka-aloja kohtaan: nyt on aika korottaa" , Kaita toteaa.

 

Teksti: Marjukka Kähönen

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 ma-pe klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 vardagar kl.  10-14

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  weekdays from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme