Yhteiskunta - 25.11.2022 klo 11.55

Työmarkkinatilanne puhutti SAK:n edustajistossa

Pamilaiset SAK:n edustajiston ja hallituksen jäsenet lähettivät kokouksesta vahvan tukensa kaupan alan työntekijöille.

Helsingissä kokoontunut SAK:n edustajisto kantoi huolta palkansaajien asemasta inflaation laukatessa. Edustajiston jäsenet ottivat vahvasti kantaa myös työmarkkinatilanteeseen.

SAK:n edustajisto piti kaksipäiväisen kokouksensa Helsingissä 22.–23.11. Kokouksessa puhuttivat palkansaajien toimeentulo korkean inflaation aikana sekä työmarkkinatilanne. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta esitti puheessaan ostovoimasopimusta, jolla työnantajat tulisivat vastaan sivukuluissa samalla tavalla kuin työntekijäpuoli teki kilpailukykysopimuksessa.  Eloranta esitti huolensa myös eri alojen työehtosopimusneuvottelujen etenemisestä.

Kaupan liiton muutaman viikon takainen ilmoitus pidättäytyä palkkaneuvotteluista PAMin kanssa nousi myös esiin edustajistossa käytetyissä puheenvuoroissa. Marimekon valtakunnallinen pääluottamusmies ja SAK:n edustajiston jäsen Tuuli Elokannas tuomitsi Kaupan liiton yksipuolisen menettelyn kokouksessa pitämässään puheenvuorossa. Elokannas myös kertasi, millaisia reaktioita kaupan alan työntekijöissä Kaupan liiton toiminta on aiheuttanut.

”Viimeiset kaksi viikkoa on tapahtunut eri puolilla Suomea. On ollut yli 1 000 varastotyöntekijän ulosmarssia, kassapysäytyksiä, mielenilmauksia, hiljaisia hetkiä, ammattiosastojen katumarsseja, kauppoja on suljettu ennen aikojaan ja niin edespäin. Meidän työntekijöiden rivit ovat tiiviit ja meidän yhteistyömme on saumatonta. Me emme hyväksy, että meidät petetään ja yhdessä sovitusta ei pidetä kiinni”, Elokannas painotti puheenvuorossaan.

”Me pamilaiset vaadimme Kaupan liittoa palaamaan neuvottelupöytään, jossa meidän kanssamme käydään aidot palkkaneuvottelut. Sellaiset, joiden lopputuloksena ovat palkankorotukset, joilla vahvistetaan ostovoimaa ja varmistetaan, että jokaisella työntekijällä on oikeus hyvään elämään riittävään palkkaan”, Elokannas jatkoi. Myös muiden ammattiliittojen jäsenet edustajistossa yhtyivät huoleen ja osoittivat tukea PAMin pyrkimyksille asiassa.

Nuorten työelämätaitoja on vahvistettava


Edustajiston kokouksessa kuultiin myös uusia avauksia nuorten työelämätaitojen vahvistamiseksi. Pirkanmaan Osuuskaupan luottamusmies ja SAK:n edustajiston jäsen Kirsi-Maria Palander esitti puheenvuorossaan työelämätaitojen opetuksen vahvistamista perusopetuksessa. Palander esitti SAK:lle, että keskusjärjestö vaikuttaisi voimakkaasti maan päättäjiin nuorten aseman parantamiseksi ja työelämän tulevaisuuden turvaamiseksi.

”Varsinkin nuorten työntekijöiden tieto oikeuksista ja myös velvollisuuksista on aiheuttanut erinäisiä ristiriitoja ja haastavia tilanteita työpaikoilla. Tätä ei kuitenkaan voi millään tavalla laittaa nuorten työntekijöiden syyksi, vaikkakin näin on jossain kuulemma tehty. Heikko tietämys työelämän pelisäännöistä altistaa nuoret hyväksikäytölle, toisin sanoen heidän oikeuksiaan poljetaan”, Palander kuvaili nuorten asemaa työmarkkinoilla puheenvuorossaan.

”Myös yhteiskunnalliseen toimintaan osallistuminen mainitaan opetuksessa, ja siihen kannustetaan, mutta ammatillinen järjestäytyminen on tästä jätetty kokonaan pois. Tästä nuori saa kuvan, ettei ammattiliittoja tai ammatillista järjestäytymistä ole enää olemassakaan tai, että ammattiliitot ovat jotain negatiivista menneisyydestä. Tämä itsessään jo lisää vastakkainasettelua ja hankaloittaa näin olen koko työelämän toimivuutta”, Palander jatkoi.

Teksti: Eemeli Peltonen

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 from 10 am to 2 pm 

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme