Vartiointialan työehtosopimus
Päivitetty: 30.05.2023
Vartiointialan työehtosopimuksessa on sovittu alan vähimmäistyöehdoista. Esimerkiksi vartija, arvokuljettaja, järjestyksenvalvoja ja turvatarkastaja löytävät sopimuksesta työaikaa koskevat määräykset sekä tiedon, millainen palkka ja sairausajan palkka hänelle kuuluu maksaa. Ehdot ovat minimiehtoja.
PAM neuvottelee vartiointialan työehtosopimuksen alan yrityksiä edustavan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n kanssa.
Vartiointialan työtehtäviä ovat mm. valvonta- ja vartiointitehtävät, arvokuljetustehtävät, hälytyskeskus- ja palvelukeskustehtävät, turvatarkastustehtävät, järjestyksenvalvontatehtävät, ja näihin läheisesti liittyvät tehtävät.
Vartiointialan työehtosopimusta sovelletaan kaikissa vartioimisliiketoimintaa harjoittavien yritysten palveluksessa olevien työntekijöiden työsuhteissa. Työehtosopimuksen alaisissa töissä työskentelee Suomessa noin 8000 työntekijää.
Vartiointialan työehtosopimus 1.4.2023 - 31.3.2025
Vartiointialalle hyväksyttiin uusi työehtosopimus 31.3.2023.
Mitä uutta edelliseen työehtosopimukseen verrattuna?
- Sopimuskausi
- Palkat ja lisät
- Parannuksia perhevapaiden ajan palkanmaksuun
- Työryhmä arvioimaan sisäministeriön asettaman työryhmän vaikutuksia työehtosopimukseen
Sopimuskausi
Vartiointialan työehtosopimuksen sopimuskausi on kaksivuotinen ajalle 1.4.2023 - 31.3.2025.
Palkkoihin ja lisiin 6 % prosentin korotus sopimuskauden aikana
Palkkoja, tasopalkkoja, kaikkia työaikalisiä (ilta-, yö- ja lauantaityölisiä) sekä luottamusmieskorvauksia korotetaan ensimmäisen kerran 4 prosenttia 1.6.2023 alkaen ja toisen kerran 2 prosenttia 1.6.2024 alkaen.
Katso tästä palkkataulukot 1.6.2023 alkaen
Parannuksia perhevapaiden ajan palkanmaksuun
Ei-synnyttävän vanhemman vanhempainvapaan palkallinen jakso piteni 6 päivästä 36 päivään ensimmäisen vanhempainrahapäivän ajalta. Synnyttävän vanhemman palkka on raskausvapaan ajalta 40 päivää sekä 36 päivää vanhempain vapaata ajalta. Muutokset astuvat voimaan 1.4.2023.
Työryhmä arvioimaan sisäministeriön asettaman työryhmän vaikutuksia työehtosopimuksen sisältöön
Sisäministeriö asetti 27.1.2023 työryhmän arvioimaan yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta (VN/2135/2023-SM-2). Liitot sopivat uudessa sopimuksessa perustavansa työryhmän, jonka tehtävänä on seurata sisäministeriön asettaman turvallisuusalaa koskevan työryhmän työtä ja arvioida sen mahdollisia vaikutuksia alan työehtosopimuksen sisältöön.
Lisäksi uudessa sopimuksessa ajantasaistettiin koulutuslisään oikeuttavia tutkintonimikkeitä, joiden osalta työtä jatketaan myös perustettavassa työryhmässä.