Hyppää sisältöön
Artikkelit

25.05.2023 17:13

Lähderannassa talonmies korjaa ja auttaa

Uudet tuulet puhaltavat kiinteistöpalvelualalla. Yhä useampi taloyhtiö hakee omaa talonmiestä, joka auttaa asukkaita pienissä huoltotöissä ja pitää vaikka seuraa. Varsinkin senioritaloissa arvostetaan tuttua ja luotettavaa omaa talonmiestä.

Mauri Mustonen, 55, tuli kesätöihin 1992 leikkaamaan nurmikkoa ja maalaamaan ikkunoita As oy Lähderantaan. Syksyllä hänet vakinaistettiin. Kun hän nyt menee asukkaan kotiin vaihtamaan hanaa tai tekemään muuta, on tuttu naama mukavampi päästää sisään.

”Ikkunoiden kunnostamista riitti silloin koko kesäksi, olihan niitä yli kaksituhatta. Syksyllä yksi talonmiehistä irtisanoutui, ja minut vakinaistettiin”, Mustonen muistelee.

Suomen suurimpiin kuuluva asunto-osakeyhtiö Lähderanta sijaitsee Espoossa Pitkäjärven rannalla noin 15 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Yhtiöön kuuluu 576 asuntoa (kerros-, pienkerros- ja rivitaloissa sekä yhdessä paritalossa) ja asukkaita on noin tuhat. Jättimäisessä taloyhtiössä on kolme päätoimista talonmiestä, joiden palkka tulee suoraan taloyhtiöltä.

Taloyhtiössä on asunut enimmillään noin 1500 ihmistä, ja päätoimisia talonmiehiä on ollut peräti neljä. Myös omia siivoojia oli kaksi, ja isännöitsijä sekä kiinteistösihteeri olivat suoraan taloyhtiön palveluksessa. Nykyisin heidän työnsä on ulkoistettu.

Hankasalmelta kotoisin oleva Mustonen oli valmistunut sähköasentajaksi 1990 juuri ennen suurta lamaa. Hän ehti olla rakennuksella sähkömiehen apulaisena ennen kuin lama vei kaikki työt.

Mustonen pitää itseään onnekkaana, että sai työtä Lähderannasta ja että työhön kuuluin kolmen huoneen ja keittiön vuokra-asunto. Näin hän vältti myös asuntolainan oton.

”Siinäkin olen ollut onnekas, että olen ollut yhdessä saman naisen kanssa kaikki nämä vuodet. Etätyötä tekevänä hän laittaa ruuan, ja pääsen valmiiseen pöytään joka työpäivä”, kiittelee Mustonen.

"Jos joku pyytää, häntä autetaan"

Mauri Mustonen on ainoa kolmesta talonmiehestä, joka asuu taloyhtiössä. Aikaisemmin kaikki asuivat yhtiössä. Hänen työaikansa on aamu seitsemästä puoli neljään iltapäivällä. Lisäksi kukin talonmies päivystää vuorollaan perjantaista perjantaihin. Tulevatko työt helposti kotiin?

”Eipä juuri. Naapureiden ja muiden asukkaiden kanssa tulee juteltua muutakin kuin tekemättömistä töistä. Ja kun työt tekee ajallaan, saa olla illat rauhassa”, sanoo Mustonen.

Periaatteena talonmiehillä on, että avunpyytäjää autetaan. Mustonen muistaa auttaneensa kellarisaunasta vanhan herran rollaattoreineen ykköskerroksen asuntoonsa portaita pitkin.

”Hän soitti päivystysnumeroon, ja olihan se autettava. Ei häntä voinut kellarikerrokseenkaan jättää.”

Mustonen kertoo myös nyt jo edesmenneestä rouvasta, joka pyysi säännöllisesti katsomaan viemäreitä ja vesijohtoa. Lähes koskaan ei vikaa löytynyt, mutta hän tarjosi hyvää teetä ja keskusteluseuraa.

Talvi – ulkotyön riemua

Talonmiehen työssä näkyvin osa on talvisin lumen auraus. Harmittaako tuiskuava lumi talonmiestä?

”Ei harmita, kun asennoituu oikein. Aamuyöllä aloitan ensin aurauksen ja sitten hiekoituksen. S-market aukeaa seitsemältä ja sinne tulevat kuorma-autot, joten aikaisimmat aamut alkavat kolmen ja neljän välillä. Päivystäjä hoitaa aamukeikat. Kyllä tässä täytyy ulkotyöstä tykätä”, Mustonen toteaa.

Taloyhtiö omistaa myös liikekeskuksen, jossa toimii muun muassa S-market ja Alko. Sen kellarissa on talonmiesten taukotila sekä konehalli. Myös työkaluverstas on valoisa ja siisti.

”Kun tätä taloa rakennettiin, jouduimme olemaan yhden talven ulkona. Oli karua käynnistää traktoria 20 asteen pakkasessa. Nyt osaa arvostaa lämmintä ja siistiä työtilaa”, Mustonen sanoo.

Talven jälkeen keväällä isoin homma on poistaa hiekoitushiekka nurmikoilta. Hiekkaa onkin melkoinen kasa. Tavallisena talvena sitä levitetään viisi kuormallista, joista jokainen on 10 kuutiometriä.

”Asvaltilta hiekan saa kerättyä lakaisukoneella, mutta nurmikolta se on kerättävä lumilapiolla.”

Mustosen mukaan lumilapio on muutenkin monessa käytössä. Syksyllä puhaltimella kootaan puista ja pensaista pudonneet lehdet, mutta märkien lehtien kasat hoidetaan pois lumilapiolla.

Orapihlaja-aita pistää!

Lehtien kasaamisen lisäksi syksyllä on muitakin käsille käyviä töitä. Orapihlaja-aidat pitää leikata muotoonsa talvea vasten, ja niiden piikit tulevat kaikista suojakäsineistä läpi.

Kesällä Mauri Mustosen mieleen on nurmikkojen leikkaus. Isommilla päällä istuttavilla Husqvarnoilla ajetaan ensin, ja sitten viimeistellään työnnettävillä Klipoilla.

”Kun työntää ruohonleikkuria neljästä viiteen tuntia päivässä, kilometrejä tulee kymmenkunta. Kyllä siinä kunto pysyy hyvänä.”

Viime vuoden erikoistyö oli vieraslaji kurtturuusun hävittäminen. Ne kaivettiin maasta ja niitä käsiteltiin kuin ongelmajätettä.

”Kurtturuusun hävittäminen ei käy kättä kääntämällä. Aina jää jokin juurenpätkä, josta se alkaa kasvaa uudestaan.”

Kaivoja, rännejä, hanoja ja räppänöitä

Mauri Mustosella ei riitä sormet, kun hän pyynnöstä luettelee töitään: sadevesikaivojen puhdistus, kattokaivojen puhdistus kerran kesässä, lehtien ja muun irtonaisen poisto ränneistä ja katoilta ennen talven tuloa. Huoneistokäyntejä tehdään vähintään kerran vuodessa, jolloin tarkistetaan hanat, tiivisteet ja liesituulettimen rasvasuodattimet.

Uuden vastuunjakotaulukon mukaan taloyhtiön vastuulla on vaihtaa korvausilmaventtiilien suodattimet.

”Venttiilejä on yhdestä neljään per asunto, ja jos yhteen vaihtoon menee noin 20 minuuttia, on siinäkin urakkaa ennen kuin jokainen uusi suodatin on paikallaan”, Mustonen pohtii.

Uusimpana työnä on taloyhtiön maalämpöön siirtyminen. Puolitoistasataa maalämpökaivoa porataan Lähderannassa eikä työtä voi olla huomaamatta, koska ääni ujeltaa pahimmillaan kuin hammaslääkärissä. Talonmiehet koulutetaan lämmitysjärjestelmän käyttöön. Kaikessa työssä tietotekniikan hallitseminen on entistä oleellisempaa.

Vuoden lähderantalainen 2002 

Millaista palautetta talonmiehet ovat saaneet työstään?

”Myönteistä viestiä on tullut paljon. Vaikka joskus joidenkin mielestä juuri hänen autopaikkaansa ei ole ajoissa aurattu ja talonmies hiekoittaa aina ensin muiden autopaikkoja”, Mustonen nauraa.

Onpa talonmiehet valittu kerran jopa vuoden lähderantalaisiksi. Mitalin huoltomieskolmikko sai kaulaansa vuonna 2002. Kun taloyhtiö on 60 vuotta vanha, onko sellainen tunne, että olet vanhustyössä?

”Onhan täällä vanhuksiakin paljon, mikä tuo oman mausteensa tekemiseen. Mutta työt on vain tehtävä, jotta kaikki asukkaat ovat tyytyväisiä."

 

Teksti: Jaakko Takalainen
 

Avainsanat:

kiinteistöpalveluala

Haku