Hyppää sisältöön
Artikkelit

20.05.2025 10:53

Miten käy irtisanomissuojan?

Hallitus aikoo muuttaa työsopimuslakia siten, että työntekijän irtisanomiseen riittäisi jatkossa pelkkä ”asiallinen syy”. PAM vaikuttaa nyt lainsäädäntöön, jotta työntekijän asema ei heikentyisi.

”Kirjausta irtisanomissuojan säilyttämisestä nykytasolla ei valitettavasti saatu mukaan sopimukseen. Katse kohdistuukin nyt lainsäädäntöön vaikuttamiseen ja jäsenten aseman turvaamiseen.” Näin sanoi PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen maaliskuun alussa mediatiedotteessa, joka lähetettiin kaupan alan työehtosopimuksen hyväksymisen jälkeen.

Sopimukseen oli yritetty saada kirjaus, että henkilöön perustuvissa irtisanomisissa noudatettaisiin nykyistä lainsäännössä. Samaa oltiin hakemassa muihin sopimuksiin.

– On eri asia säilyttää jotain kuin saada jotain uutta sovittua, sanoo PAMin työehtojohtaja Sirpa Leppäkangas, joka ennen nykyistä pestiä oli kaupan alasta vastaava sopimusasiantuntija.

 Hallitusohjelma käynnisti vastarinnan 

Tarve kirjaukselle syntyi pari vuotta aiemmin, kun Orpo-Purran hallitus kirjasi ohjelmaansa työntekijän irtisanomisen helpottamisen henkilöön perustuvin syin. Työsopimuksen päättämiseen riittäisi asiallinen syy nykyisen asiallisen ja painavan syyn sijasta. 

Sen vastustamiseksi ammattiliitot järjestivät poliittisia lakkoja ja mielenilmauksia hallituksen muutosta vastaan. Keväällä lakot loppuivat. Toukokuussa eduskunta kiristi lakkolainsäädäntöä, kesäkuun alusta ne saivat kestää vain vuorokauden.  

Seuraavaksi vuorossa oli neuvottelu työehtosopimuksista. Kaikki SAK:n liitot yrittivät saada työntekijät suojaan uudelta lainsäädännöltä sopimalla työantajaliittojen kanssa. Ne, joilla oli valmiiksi viittaus nykylainsäädäntöön työehtosopimuksessa, saivat sen säilymään.  

PAMin sopimuksissa oopperassa, kansallisteatterissa, urkurakentamossa sekä vartijoilla sellainen oli työnantajapuolen historian perusteella. Muihin sitä ei saatu, mutta työntekijän asemaa kuitenkin turvattiin lisäämällä irtisanomistilainteisiin selkeyttä, kun kirjattiin irtisanomisten kuulemistilaisuuden sääntöjä.

Sirpa Leppäkangas, PAMin edunvalvontajohtaja
PAMin työehtojohtaja Sirpa Leppäkankaan mukaan irtisanomissuojan heikentäminen ei ole järkevää.

Lakimuutos uhkaa horjuttaa irtisanomissuojaa 

Nyt kukaan ei tiedä, millainen uusi lainsäädäntö on. Siksi siihen vaikuttaminen on nyt PAMin ykkösasioita. Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmän luonnos hallituksen esityksestä on käynyt lausunnolla. 

– Muutos ei ole järkevä. Suomessa irtisanomissuojan ei kokonaisuudessaan ole kansainvälisesti mitenkään poikkeavan korkea. Olemme antaneet 16-sivuisen lausunnon asioista, jotka ainakin pitäisi ottaa huomioon, Leppäkangas kertoo. 

– Varoituskäytännön pitäisi säilyä vähintään nykyisellään, jotta työnantajalla säilyisi velvollisuus kertoa työntekijälle tämän toiminnan moitittavuudesta ja työntekijällä mahdollisuus korjata toimintaansa. 

– Irtisanomissuojan heikkenemisen vastineeksi pitäisi korottaa laittomasta irtisanomisesta työnantajan maksettavaksi tuomittavia korvauksia. Se voisi ehkäistä ainakin pahimpia ylilyöntejä. 

– Työntekijälle olisi taattava paremmat mahdollisuudet tulla kuulluksi ja työnantajan neuvotteluvelvollisuutta pitäisi laajentaa Ruotsin mallin mukaisesti, Leppäkangas luettelee. 

Näiden lisäksi PAM on esittänyt pitkän listan muutoksia luonnokseen, jotta irtisanomissyyt pysyisivät asiallisina ja ottaisivat huomioon työntekijän kokonaistilanteen.

Kaksi eri tasoista irtisanomissuojaa? 

Kaiken lisäksi voi käydä niin, että uusi lainsäädäntö tulisi koskemaan pääasiassa naisvaltaisia aloja, koska työehtosopimuksilla uudelta lainsäädännöltä suojatut alat ovat vahvasti miesvaltaisia.  

–  Meillähän olisi käytännössä kahdet eritasoiset irtisanomissuojat, jos tämä toteutuu. Toivomme, että lainsäätäjäkin kiinnittäisi tähän huomiota.  

Eikös tämä olisi tasa-arvolainsäädännön vastaista? 

– Vähintäänkin sen hengen vastaista, Leppäkangas toteaa.

Vaikuttamistyö käynnissä

Lain valmistelu ministeriössä jatkuu. Tällä tietoa hallituksen esitys tulee eduskunnan käsiteltäväksi kesäkuun alussa. 

– Puhumme, tapaamme päättäjiä, kirjoitamme, lausumme ja pidämme ääntä asiasta. Sitä voivat tehdä jäsenet ja aktiivitkin, Leppäkangas rohkaisee.  

Hallitus on kalenteroinut eduskunnan saavan lain käsitellyksi syksyllä ja sen astuvan voimaan ensi vuoden alusta.  

Sitten menee vuosikausia, että tiedetään, millainen uusi irtisanomissuoja on? 

– Juuri niin. Aikaisintaan 5–10 vuoden kuluessa oikeuskäytännön kautta uusi irtisanomiskynnys tulee selväksi. Tämä tietää epävarmuutta. Työntekijän riski on menettää työpaikkansa ja työnantajan irtisanoa väärin perustein. Toiselta menee toimeentulo, toiselle tulee korvaukset maksettavaksi. 

PAMin lausuntoihin voi tutustua: pam.fi/lausunnot 

Teksti: Auli Kivenmaa. Kuvat: Getty Images ja Eeva Anundi.

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku