Hyppää sisältöön
Artikkelit

22.03.2023 09:32

”Tarvitsemme työelämään asennemuutoksen”

Monimuotoiset perheet -verkoston työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kauniston mukaan suomalaisen työelämän perheystävällisyys on uskomus, joka kaipaa haastamista. Hän toivoo työ­elämään lisää myötätuntoa ja yhdenvertaisuutta.

Tiina-Emilia Kaunisto työskentelee Monimuotoiset perheet -verkostossa työelämän erityisasiantuntijana. Kuva: Eeva Anundi

”Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen perhejärjestön muodostama verkosto. Järjestöjä yhdistää se, että niiden kaikkien kohderyhmät poikkeavat jotenkin oletetusta perhemuodosta. Verkosto tekee vaikuttamistyötä, jotta erilaiset perheet olisivat yhdenvertaisessa asemassa työelämässä ja yhteiskunnassa. Järjestämme koulutuksia ja webinaareja sekä lisäämme tietoisuutta perheystävällisyyden edistämisestä.

Työelämän erityisasiantuntijan työssäni teen vaikuttamistyötä työelämän perheystävällisyyden puolesta. Pyrin vaikuttamaan etenkin työmarkkinajärjestöihin, työpaikkoihin ja ammattiliittojen luottamushenkilöihin. Roolini on toimia herättelijänä siihen, että täydellistä perheystävällisyyttä ei ole saavutettu yhteiskunnassamme. Vaikka moni asia on hyvin, vielä riittää paljon töitä tehtäväksi, jotta erilaisten perhetilanteiden ja työn yhteensovittaminen olisivat mahdollista.

Erilaisten perheiden ja perhetilanteiden huomioiminen edellyttää muutoksia niin työehtosopimuksiin, lainsäädäntöön kuin sosiaaliturvaankin. Työehtosopimukset ovat juuri nyt erityisen ajankohtainen teema, kun eri aloilla käydään parhaillaan neuvotteluja. Meille on tärkeää, että työehtosopimuksissa monimuotoiset perheet tunnistettaisiin paremmin ja perhevapaauudistuksen henki monimuotoisten perheiden huomioimisesta tuotaisiin sopimuksiin.

Toteutimme vuonna 2020 yhteistyössä PAMin kanssa kyselyn luottamushenkilöille perheiden kohtaamista haasteista. Erilaisissa perhetilanteissa olevat kokivat monia haasteita työssään. Työvuorojen ennakoimattomuus, joka tekee arjen suunnittelusta vaikeaa, korostui saaduissa vastauksissa palvelualoilla. Moni yhden vanhemman perhe ja monikkoperhe oli kokenut myös taloudellisia vaikeuksia, kun työstä saatu palkka ei takaa riittävää toimeentuloa.

Toivon työelämään asennemuutosta, jotta erilaiset perheet tulisivat kohdatuiksi yhdenvertaisina. Joustavuus ja myötätunto erilaisia perhetilanteita kohtaan ei maksa mitään. Etenkin nyt, kun yhteiskunnassamme puhutaan työvoimapulasta, kaikkia työhön kykeneviä tarvitaan mukaan työelämään. Perheiden haasteet eivät ole vain yksityisasioita, vaan työpaikan tulee tukea perheitä selviytymään arjesta.

Haku