Hyppää sisältöön
Artikkelit

05.02.2024 12:15

”Työntekijöiden oikeuksien puolustaminen on jatkuvaa työtä”

SASKin solidaarisuuspäivillä pureuduttiin työelämän perusoikeuksiin, kuultiin koskettavia puheenvuoroja ja ammennettiin uutta intoa tulevaan.

Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestetyille SASKin solidaarisuuspäiville kokoontui noin 300 ammattiliittojen kansainvälisestä yhteistyöstä kiinnostunutta osallistujaa. Niiden joukossa oli myös runsaasti PAMin jäseniä.

SASKin puheenjohtaja Ismo Kokko, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja Kansainvälisen työjärjestö ILOn apulaispääjohtaja Mia Seppo muistuttivat avauspäivän puheenvuoroissaan työelämän perusoikeuksista, joista on pidettävä huolta. Perusoikeuksia haastavat tällä hetkellä maailmanlaajuisesti talouskasvun hidastuminen, poliittinen polarisaatio, työttömyyden kasvu sekä ilmastonmuutokseen ja digitalisaatioon liittyvät ilmiöt.

– Ammattiliitot ovat perusta työelämän oikeuksille. Niiden rooli ei ole ollut koskaan tärkeämpi, Mia Seppo sanoo.

Lavalle nousi myös presidentti Tarja Halonen, jonka puhe kestävän kehityksen tavoitteista kirvoitti yleisössä railakkaat aplodit seisaaltaan.

”Yhdessä saamme aikaan enemmän”

Verkatehtaan kansainväliset vieraat kertoivat työntekijöiden oikeuksien rikkomuksista Filippiineillä, maan olla toimivasta ay-liikkeestä Myanmarissa ja muusikkojen oikeuksien puolustamisesta Zimbabwessa. Näissä maissa työntekijöiden oikeuksien puolesta tehdään työtä vaarallisissa olosuhteissa usein myös oman hengen uhalla. Onnistumisiakin on saavutettu esimerkiksi Zimbabwessa, jossa muusikkojen turvallisuutta on saatu parannettua ammattiliiton perustamisen myötä.

– Arvostan suunnattomasti sellaista rohkeutta, sanoo ensi kertaa solidaarisuuspäiville osallistunut Nina Hakanen.

Nina Hakanen oli vaikuttunut liittoaktiivien rohkeudesta toimia vaikeista olosuhteissa huolimatta.

Päivien aikana hän oivalsi, että pohjoismaisia ammattiliittoja pidetään edelläkävijöinä ja seurataan tarkasti eri puolilta maailmaa.

– En ole tullut ajatelleeksi aiemmin, että me olemme esimerkkinä muille. Jos me emme onnistu puolustamaan työntekijöiden oikeuksia täällä Suomessa, se vaikuttaa myös muuallekin maailmaa, hän pohtii.

Milla Karjalainen ja Ruslan Shestakov nauttivat solidaarisuuspäivien vilkkaista keskusteluista ja lämpimästä tunnelmasta.

Milla Karjalainen ja Ruslan Shestakov olivat myös mukana ensi kertaa.

– Lyhyessä ajassa käsiteltiin paljon isoja ja ajankohtaisia aiheita kuten alustatalouden haasteita, sukupuoli- ja LGBTIQ+-oikeuksia työelämässä, oikeudenmukainen siirtymää ja demokratian tilaa. Tämä tapahtuma herätti ehdottomasti mielenkiinnon lukea ja oppia näistä aiheista lisää, Ruslan kertoo.

Hän ammensi viikonlopun ohjelmasta paljon uutta tietoa ja pitää tärkeänä, että eri maiden ihmisoikeustilanteita pidettäisiin enemmän esillä.

Vaikka Milla on puolestaan perehtynyt kestävän kehityksen teemoihin jo aiemmin opintojensa myötä, tapahtuman välitön tunnelma ja yleisön aktiivinen osallistuminen paneelikeskusteluihin pääsivät yllättämään hänet ”hyvällä tavalla”.

– Vaikka toimimme eri maissa hyvin erilaisissa ympäristöissä, meitä kaikkia yhdistää sama tavoite. Yhdessä saamme enemmän aikaan, hän sanoo.

Innostus tarttuu

Vaikka viikonloppu vietettiin painavien aiheiden äärellä, se toi osallistujille myös roppakaupalla uutta energiaa ja intoa tulevaan.

– Näiden päivien aikana tuntui siltä, olemme yhdessä osa isompaa kokonaisuutta. Se tuo toivoa, Nina sanoo.

Sari Suhoselle mieleenpainuvinta oli yhteisöllisyys, joka syntyi liitto- ja keskusjärjestörajat ylittävän osallistujajoukon kesken. Oman ammattiosastonsa solidaarisuusvastaavana toimiva Sari odottaa jo innolla, että pääsee jakamaan päivien aikana oppimaansa ja kokemaansa eteenpäin.

– Uskon, että oma innostus kansainvälisisiin teemoihin tarttuu myös muihin. Solidaarisuustyö jatkuu tästä eteenpäin, se ei ole koskaan valmista. Työntekijöiden oikeudet vaativat jatkuvaa työtä, hän sanoo.

”Täällä aukeaa silmät maailmalle”, Sari Suhonen kuvaa kokemustaan solidaarisuuspäiviltä.


Teksti: Minna Raitapuro
Kuvat: Minna Raitapuro & Marko Heinonen

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku