Yhteiskunta - 25.11.2022 klo 10.45

Kaupan työpaikoilla useita mielenilmauksia palkankorotusten puolesta

Työntekijät järjestivät kassapysäytyksen ja mielenilmauksen K-citymarket Seppälässä Jyväskylä.

Kuluvalla viikolla kaupan alan työpaikoilla on otettu vahvasti kantaa palkankorotusten puolesta. Työntekijät ovat järjestäneet muun muassa hiljaisia hetkiä ja kassapysäytyksiä. Eilen torstaina yli sata kaupan alan työntekijää osallistui kassapysäytyksiin eri puolilla Suomea. Perjantaina toimet ovat jatkuneet.

Kaupan liitto ilmoitti 8. marraskuutta yksipuolisesti, että liitto ei neuvottele PAMin kanssa palkankorotuksista tänä syksynä. Neuvottelut ensi vuoden palkoista oli alun perin tarkoitus käydä syksyllä viimeisimmässä työehtosopimusratkaisussa sovitulla tavalla. Kaupan liiton ilmoitus on aiheuttanut liikehdintää työpaikoilla.

Eilen torstaina yli sata työntekijää osallistui kassapysäytyksiin eri puolilla Suomea. Kassapysäytyksiin oli yhdistetty myös hiljainen hetki kannanottona kaupan alan tilanteeseen. Kassapysäytys järjestettiin torstaina ainakin Kauhajoen, Äänekosken, Pietarsaaren, Jyväskylän, Kokkolan ja Vaasan keskustan K-Citymarketeissa.

”Työntekijät kaupan alalla ovat ymmärrettävästi pöyristyneitä Kaupan liiton ratkaisusta pidättäytyä neuvotteluista PAMin kanssa. Kaupan liitto rikkoo yhdessä sovittua TES-ratkaisua räikeästi. Keskusteluissa työntekijöiden kanssa päällimmäisenä on noussut esiin kokemus vääryydestä. Kaupan alan työntekijät ovat joutuneet venymään äärimmilleen viime vuosina ja myös siksi he ovat palkankorotuksensa todellakin ansainneet”, tilannetta kommentoi PAMin Pohjanmaa-Keski-Suomen aluetoimiston toimitsija Nina Kuitunen.

Mielenilmauksia runsaasti myös perjantaina

Kaupan alan työpaikoilla tapahtui runsaasti mielenilmauksia myös perjantaina. Järvenpään Prismassa järjestettiin kassapysäytys ja hiljainen hetki. Hollolan Prismassa toteutettiin ulosmarssi. Keskisen Kyläkaupassa järjestettiin kassapysäytys ja ulosmarssi. Lisäksi S-Market Näsissä vietettiin hiljainen hetki kaupan alan tilanteen vuoksi. Kaupan liiton toiminta herättää vahvoja tunteita läpi kaupan kentän.

"Vaadimme Kaupan liittoa pitämään sovitusta kiinni ja palaamaan neuvottelupöytään käymään aidot palkkaneuvottelut PAMin kanssa. Yksipuolinen ilmoitus kieltäytyä sovituista neuvotteluista osoittaa ylimielisyyttä koko sopimiskulttuuria kohtaan sekä väheksyntää ja arvostuksen puutetta kaupan työntekijöitä kohtaan. Me emme hyväksy sitä, että meidät petetään. Meillä on oikeus palkkaan jolla tulee toimeen!”, viestitettiin Länsi-Porin Prismasta, jossa työntekijät järjestivät tunnin mittaisen ulosmarssin ja kassapysäytyksen kannanotton Kaupan liiton toimintaa kohtaan.

Katso kuvat kassapysäytyksistä eri puolilta Suomea alta löytyvästä kuvakarusellista (liiku kuvien välillä vasemmasta ja oikeasta laidasta löytyvistä nuolista)!

Teksti: Eemeli Peltonen

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 from 10 am to 2 pm 

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme