Työehtosopimusneuvottelut - 29.03.2023 klo 22.45

Kiinteistöpalvelualan työriitaan vaikea sopu palkankorotuksista ja työehdoista - lakot peruttu

Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Kiinteistötyönantajat ry:n hallitukset hyväksyivät myöhään illalla 29.3.2023 kiinteistöpalvelualalle työehtosopimusratkaisun. Torstaille ja perjantaille ilmoitettu lakko ja muut työtaistelutoimet on peruttu.

Kaksivuotinen (1.3.2023-31.3.2025) sopimus tuo työntekijöille parannusta palkkoihin ja työehtoihin.

”Neuvottelut olivat erittäin vaikeat eikä tätä ratkaisuakaan ollut helppo hyväksyä. Olen kuitenkin tyytyväinen, että saimme kiinteistöpalvelualan ammattilaisille palkankorotukset euroissa ja se nostaa pienimpiä palkkoja suhteessa huomattavasti enemmän. Työolosuhteissa ja palkkauksessa on edelleen paljon työtä tehtävänä, mutta nyt pohjaa on kuitenkin parannettu”, sanoo Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Neuvotteluprosessi oli pitkä ja vaiherikas. Kuukausien neuvotteluiden ja kahden lakon jälkeen molemmat osapuolet hylkäsivät valtakunnansovittelijan kolmannen sovintoehdotuksen keskiviikkoaamuna. Lopulta pitkien keskustelujen jälkeen illalla kuitenkin löytyi ratkaisu, jonka molemmat osapuolet pystyivät hyväksymään.

”Lakoilla ja lakon uhilla oli iso merkitys sille, että saavutimme ratkaisun, joka parani merkittävästi neuvottelujen ja sovittelun aikana. Kiitos kaikille lakossa olleille ja lakkoja tukeneille työntekijöille, jotka teitte kiinteistöpalvelualan työn ja sen arvon yhteiskunnalle näkyväksi”, kiittää Rönni-Sällinen.

Palkankorotukset

Alimmat palkat nousevat sopimuskauden aikana 1809 eurosta 1938 euroon eli 7,1 prosenttia.

Henkilökohtaisia palkkoja korotetaan 1.5.2023 alkaen 95 euroa kuukaudessa (0,59 euroa tunnilta) ja 1.8.2024 1,8 prosenttia.

Taulukkoja korotetaan 1.5.2023 4,4 prosenttia ja 1.8.2024 1,8 prosenttia.

Talonmiehen työtä ja pistepalkkaisia siivoojia koskevan pöytäkirjan pistearvoja, vähimmäispalkkoja ja perustuntipalkkoja korotetaan vastaavasti samoina ajankohtina.

Kertaerää ratkaisussa ei ole, koska ensimmäiset palkankorotukset aikaistuvat.

Parannuksia työehtosopimuksen teksteihin

Palkankorotusten lisäksi sovittiin useista tasa-arvoa ja työssäjaksamista edistäviä parannuksista työehtosopimuksen teksteihin, kuten 36 palkallista vanhempainvapaapäivää myös ei-synnyttävälle vanhemmalle 1.4.2023 alkaen.

Parannuksia saatiin myös työaikoihin liittyen, kuten rajauksen kuusipäiväisestä työviikosta sopimiseen ja kaksi lauantai-sunnuntai vapaapäiväyhdistelmää lisää vuodessa. Nämä vahvistavat työn ja perhe-elämää yhteensovittamista sekä työntekijöiden mahdollisuuksia palautua raskaasta työstä.

Kehitystyö sopimuskauden aikana

Sopimuskauden aikana PAM ja Kiinteistötyönantajat sitoutuvat selvittämään ja arvioimaan tarpeita päivittää työn vaativuuden arviointia sekä kehittää palkkauksen kannustavuutta, työn tuottavuutta ja alan vetovoimaa. Myös arkipyhäjärjestelmän uudistamista työstävän työryhmän sekä talonmiehen työtä ja pistepalkkaisia siivoojia koskevan työryhmän työskentelyä jatketaan.

Ratkaisussa sovittiin myös suosituksesta työnantajille maahan muuttaneiden työntekijöiden kotimaisen kielen osaamisen vahvistamiseksi, esimerkiksi kieliopintojen huomioiminen työvuorosuunnittelussa.

Sopimuksen myötä PAMin kaikki ilmoittamat lakot sekä ylityö- ja vuoronvaihtokiellot on peruttu. Samalla päättyy PAMin julistama SOLin hakusaarto ja yrityksen kanssa selvitetään lakkojen aikana esille tulleet epäkohdat ja etsitään toimet, joilla ne korjataan.

 

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 ma-pe klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 vardagar kl.  10-14

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  weekdays from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme