Muokattu: 23.08.2018 - 16:14

Avainsanat: Lainsäädäntö

Alkoholilain uudistus

Eduskunta hyväksyi uuden alkoholilain 15.12.2017. Sen mukanaan tuomat muutokset tulevat asteittain voimaan vuoden 2018 aikana. Ensimmäiset muutokset toteutuvat heti 1.1.2018.

Voimaantuloaikataulu:

1.1.2018 alkaen osa muutoksista
• Vahvat oluet ja long drink-juomat kauppoihin 1.1.2018
• Käsityöläisoluiden vähittäismyyntilupia voidaan hakea 1.1.2018 alkaen
• Ravintoloiden happy hour -mainonta sallittu 1.1.2018 lähtien
• Ravintolat saavat olla vapaasti auki 1.1.2018 lukien

1.3.2018 alkaen kaikki muutokset
Edellä mainittuja muutoksia lukuun ottamatta uusi alkoholilaki tulisi voimaan vasta 1.3.2018. Esimerkiksi alkoholijuomien anniskeluaikoja koskevat uudet säädökset voimaan tuolloin.

Uuden lainsäädännön mukanaan tuomat keskeisimmät muutokset ja mahdolliset vaikutukset

Ravintolat
Vartiointi
Kaupat
Alko

Ravintolat

Pätevyysvaatimuksia lievennetään, lupabyrokratiaa puretaan
Jatkossa jokaisessa työvuorossa pitäisi olla täysi-ikäinen vastuuhenkilö, mutta hänelle ei asetettaisi erityisiä pätevyysvaatimuksia. Alaikäiset 16-vuotta täyttäneet saavat jatkossa anniskella vuorovastaavan valvonnassa.

Ravintoloiden A-, B- ja C-oikeusluokitukset poistuvat, joten jatkossa ravintolat saavat anniskella kaikkia alkoholijuomia yhdellä luvalla – ja itse päättää juomavalikoimastaan.

Ravintoloilla voi olla yhteisiä anniskelualueita (esim. Food Court -alueet). Jatkossa yleisötapahtumien anniskelualueiden väliset aidat voidaan poistaa, jos tapahtumaan ei osallistu alaikäisiä.

Ravintolat saavat jatkossa anniskella pelkällä ilmoituksella erilaisissa juhlatiloissa (mm. yritystilaisuudet).

Aukioloajat vapautuvat, järjestyksenvalvonta muuttuu
Ravintolat saavat vapaasti päättää aukioloaikansa. Ravintolat voivat jatkaa anniskelua omalla ilmoituksellaan klo 04 asti ja anniskelun saa jatkossa aloittaa klo 07. Jatkoajalla tulee pääsääntöisesti olla yksi järjestyksenvalvoja jokaista sataa asiakasta kohti.

Klo 01:30-04:00 välisellä jatkoajalla ravintoloissa tulee pääsääntöisesti olla yksi järjestyksenvalvoja jokaista sataa asiakasta kohti. Lain mukaan järjestyksenvalvoja voi tehdä muutakin kuin valvoa järjestystä.

Annosvaatimukset poistuvat
Uusi laki poistaa annosvaatimukset. Jatkossa asiakas saa tilata laillisesti yhdellä kertaa useamman annoksen (esim. tuplaviski) ja hänellä on mahdollisuus hakea tiskiltä juotavaa myös muille kuin itselleen.

Happy hour takaisin
Ravintoloilla on taas mahdollisuus pitää happy hour -tunteja. Jatkossa happy hour -tarjouksia saa myös mainostaa esimerkiksi kaduilla ja sanomalehdissä.

Ulosmyyntioikeus klo 9-21
Ravintolat voivat jatkossa hankkia alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan. Asiakkaat voivat ostaa mukaansa luvan hankkineista ravintoloista joka päivä klo 9-21 välisenä aikana samoja alkoholijuomia kuin kaupoista.

Luottokortilla maksaminen sallituksi
Jatkossa alkoholijuomia saa anniskella myös velaksi (kotimaiset ja kansainväliset luottokortit). Sen sijaan mobiilimaksaminen ei ole mahdollista.

Työllisyysvaikutukset
PAMin arvioiden mukaan matkailu- ja ravintola-alan työllisyys tulee kasvamaan, erityisesti aukioloaikasääntelyn keventämisen myötä. Tarkkaa arviota muutosten työllisyysvaikutuksista on vaikea antaa, koska vielä ei ole tiedossa kuinka suuri osa ravintoloista aikoo jatkossa olla klo 04 asti avoinna. Karkea arvio on, että alan työllisyys lisääntyy noin 500 henkilöllä. Enemmistä näistä työntekijöistä työskentelisi todennäköisesti osa-aikaisissa työsuhteissa loppuiltaan painottuvissa työvuoroissa.

Alkuun

Vartiointi

Vartiointialan työllisyys nousisi karkeasti arvioiden 200-400 henkilöllä, joista enemmistön muodostaisivat osa-aikaiset loppuillasta työskentelevät järjestyksenvalvojat.

Kaupat

Valikoimat laajenevat
Jatkossa ruokakaupoissa saavat myydä enintään 5,5 % alkoholijuomia. Muutoksen myötä päivittäistavarakaupoilla on mahdollisuus myydä nelosoluita, aitoa lonkeroa sekä aiempaa vahvempia siidereitä ja limuviinoja.

Ruokakauppojen lisäksi vahvoja oluita ja muita alle 5,5 % juomia saa jatkossa myös kioskeista ja huoltoasemilta.

Uusi laki ei tuo muutoksia kauppojen, kioskien tai huoltoasemien järjestyksenvalvontaan.

Työllisyysvaikutukset
PAMin arvioiden mukaan päivittäistavarakaupan työllisyys tulee kasvamaan. Osa työllisyyteen vaikuttavista muutoksista tulee siitä, että osa Alkon myynnistä siirtyisi päivittäistavarakauppoihin ja osa työllisyysvaikutuksista tulisi matkustajatuonnin vähentymisestä. Karkea arvio alan työllisyyden lisääntymisestä on noin 500-1 000 henkilöllä. Osa työsuhteista olisi kokopäiväisiä ja osa osa-aikaisia.

Alkuun

Alko

Aukioloajat
Alkon myymälät saavat jatkossa olla arkisin tunnin pidempään auki eli 21 asti.

Myymäläauto
Uusi laki mahdollistaa sen, että Alko voi palvella asiakkaitaan myös yhtiön myymäläautosta. Myymäläauton reitin pitää palvella vakituista tai kausiasutusta ja sen pitää olla lupaviranomaisen vahvistama. Alkoholijuomia myyvät myymäläautot eivät siis voi käydä yleisötapahtumissa tai toimittaa alkoholijuomia asiakkaiden kotiin. Tämä ei kuitenkaan tällä hetkellä ole Alkon suunnitelmissa.

Alko arvioi myynnin laskevan
Uusi laki tuo entistä vahvemmat alkoholijuomat ruokakauppoihin. Alko on arvellut tämän vaikuttavan sekä myymäläverkostoon että myyntiin. Alkon oman arvion mukaan oluen, siiderin ja long drink -juomien myynti vähenee noin 70–90 % myynnin siirtyessä pääosin ruokakauppoihin. Mahdollisen myynnin laskun on arvioitu pienentävän Alkon liikevaihtoa arviolta useita prosentteja.

Työllisyysvaikutukset Alkon myymälöissä
PAMin arvion mukaan Alkon työllisyys tulee vähenemään, kun myyntiä siirtyy kauppoihin. Alkon myymäläverkostossa on nyt noin 2 000 työntekijää esimiehet mukaan lukien. Vaikutuksia kyetään kuitenkin arvioimaan vasta myöshemmin.

Uusimmat

Suosituimmat