Muokattu: 09.11.2017 - 10:15

Avainsanat: Jäsenmaksu, Jäsenyys

Jäsenmaksun maksaminen

Jäsenmaksujen maksamiseen on kaksi tapaa: Kätevin tapa on antaa työnantajan periä sen palkastasi. Voit myös maksaa jäsenmaksun itse. Jäsenmaksun voit vähentää verotuksessa.

Helppo maksu: työnantajaperintä

Anna työnantajan periä jäsenmaksu suoraan palkasta, sen on kaikkein helpointa. Sinun tarvitsee vain tehdä perintäsopimus työnantajan kanssa ja tarkistaa kuukausittain palkkalaskelmasta, että maksu on peritty oikein. Työnantaja on velvollinen antamaan palkkalaskelman. Tee perintäsopimus työnantajan kanssa seuraavasti:

Sähköinen perintäsopimus (valitse, jos haluat, että PAM toimittaa perintäsopimuksen työnantajallesi)
Paperinen perintäsopimus (valitse, jos haluat itse toimittaa sopimuksen työnantajalle)

Työnantaja voi aloittaa jäsenmaksujen perinnän palkasta sitten, kun työntekijän kanssa on tehty kirjallinen ammattiyhdistysjäsenmaksujen perintäsopimus.

Jäsenmaksun perintä käynnistyy vasta sopimuksen tekemistä seuraavana kuukautena. Jos olet liittynyt kesken kuukautta ja haluat jäsenyytesi astuvan voimaan heti liittymispäivästä lähtien eikä vasta seuraava kuukauden alusta, sinun tulee itse maksaa tämän vajaan kuukauden jäsenmaksu. Tätä varten lähetämme sinulle tilisiirtolomakkeen.

Vajaan kuukauden jäsenmaksun saat selville seuraavasti:

  • Laske ensin täyden kuukauden jäsenmaksu seuraavasti: Jäsenmaksuprosentti (1,5) kertaa liittymiskuukauden bruttopalkka (veronalainen tulo) jaettuna sadalla.
    Esimerkiksi 1500 €:n bruttopalkka: 1,5 x 1 500 / 100 = 22,50 €.
  • Saadun tuloksen pohjalta laske vajaan kuukauden jäsenmaksu:täyden kuukauden jäsenmaksu jaetaan 21:llä (saadaan päiväkohtainen jäsenmaksu). Se kerrotaan liittymispäivästä kuun loppuun olevien työpäivien määrällä.
    Esimerkiksi: liittymispäivästä 10 työpäivää kuukauden loppuun: 22,50 / 21 x 10 = 10,70 €.)

Jos maksat jäsenmaksun itse

Helpoin tapa pitää jäsenyys kunnossa on, että työnantaja perii maksun automaattisesti palkasta ja itse vain tarkistat tämän kuukausittain palkkanauhasta.

Jos syystä tai toisesta työnantajaperintä ei ole mahdollista tai et sitä halua, helpoin tapa hoitaa jäsenmaksu on maksaa se e-laskulla.

E-laskun saat käyttöösi verkkopankkisi kautta. Tällöin saat joka kuukausi automaattisesti e-laskun verkkopankkiisi oikealla viitteellä. Laskun summa on aina sama kuin edellisessä kuussa maksettu jäsenmaksun määrä. Tämän summan voit muuttaa ennen laskun vahvistamista verkkopankissasi, jos kyseisen kuukauden palkka on ollut erisuuruinen kuin edellisessä kuussa. Katso laskukaava alla tai käytä jäsenmaksulaskuria.

Jäsenmaksulaskurin löydät tämän sivun laidasta (mobiililla sivun alaosan laatikoista).

Näin otat e-laskun käyttöön

1. Kirjaudu verkkopankkiisi.

2. Valitse Palvelualojen ammattiliitto PAM verkkopankin e-laskujen laskuttajalistalta.

3. e-laskutilaukseen annetaan henkilötunnus.

4. PAM lähettää jäsenmaksulaskun e-laskuna verkkopankkiin kunkin kuukauden 25. päivä. Jäsenmaksulaskun eräpäivä on seuraavan kuukauden 15. päivä.

5. Jäsenmaksulaskulle muodostuu automaattisesti summa edellisenä kuukautena suoritetun jäsenmaksun mukaan. Summa pitää itse muuttaa vastaamaan kyseisen kuukauden palkkatulosta muodostuvaa jäsenmaksua.

6. e-laskussa on linkki jäsenmaksulaskuriin.

Useimmissa pankeissa on mahdollista tilata tekstiviestillä tai sähköpostilla hälytys saapuneista e-laskuista. Näin laskut eivät unohdu verkkopankkiin.

Jos et voi tai halua ottaa e-laskua käyttöön

Käy maksamassa jäsenmaksu itse joka kuukausi palkanmaksun yhteydessä sähköisessä jäsenpalvelussa (kirjautuminen omalla jäsennumerolla ja salasanalla).

Jäsenmaksujen maksamista varten saat liittyessäsi ja sen jälkeen jokaisen vuoden alussa viitelistan, jossa on jokaiselle kuukaudelle oma viitenumero. Jos sinulla ei ole viitelistaa tallessa, voit pyytää uudet viitteet sähköpostilla jasenrekisteri@pam.fi (tai palvelunumerosta 030 100 600).
Huomaa, että jos käyttäisit e-laskua sinun ei tarvitsisi huolehtia viitteistä itse, vaan ne tulisivat kuukausittaiselle e-laskulle automaattisesti.

Laskukaava jäsenmaksulle
Laske kunkin kuukauden oikea jäsenmaksun määrä sen kuukauden palkkanauhan (tai palkkanauhojen) perusteella seuraavasti: Jäsenmaksuprosentti (1,5) kertaa bruttopalkka (= veronalainen tulo) jaettuna sadalla.
Esimerkiksi 1500 €:n bruttopalkka: 1,5 x 1 500 / 100 = 22,50 €.

Jäsenmaksu maksetaan

  • kaikesta työnantajan maksamasta veronalaisesta palkkatulosta, etuuksista ja palkkioista
  • lomakorvauksesta
  • osa-aikatyöstä, vaikka työttömyyskassa perisi samalta ajalta maksamastaan sovitellusta työttömyyspäivärahasta jäsenmaksun
  • työttömyyskassa perii jäsenmaksun maksamistaan päivärahoista ja etuuksista

Uusimmat

Suosituimmat