Jäsenmaksun maksaminen

Päivitetty: 29.07.2021

PAMin jäsenmaksujen maksamiseen on kaksi tapaa. Työnantaja voi tilittää jäsenmaksun suoraan palkastasi tai voit hoitaa jäsenmaksun itse. PAMin jäsenmaksu on 1,5 % bruttopalkasta ja se sisältää työttömyyskassan jäsenmaksun. Jäsenmaksun voit vähentää verotuksessa.

Sisältö

 

Maksa jäsenmaksu kaikista työsuhteistasi

Työnantajamaksatus - helpoin tapa

Itsemaksaminen

E-laskun käyttäminen
Jäsenmaksun maksaminen PAMin asiointipalvelussa

Jäsenmaksun määrän laskeminen

 

Maksa jäsenmaksu kaikista työsuhteistasi

Jos sinulla on useita työsuhteita, tulee sinun maksaa jäsenmaksu kaikista työsuhteistasi. Tämä on tärkeää, jos jäät työttömäksi: työttömyysturva koskee vain niitä työsuhteita, joista olet maksanut jäsenmaksun. Lisäksi sinulle mahdollisesti myönnettävä oikeusapu koskee vain niitä työsuhteita, joista olet maksanut jäsenmaksun. 

Työnantajamaksatus - helpoin tapa

Helpoin tapa pitää jäsenyys kunnossa on, että työnantaja tilittää maksun automaattisesti palkastasi ja itse vain tarkistat tämän kuukausittain palkkalaskelmasta. Tällöin sinun ei tarvitse itse laskea joka kuukausi, kuinka paljon jäsenmaksu on kuukauden bruttotuloista, vaan työnantaja hoitaa sen puolestasi. 

Työnantajaperintään päästäksesi sinun on tehtävä perintäsopimus työnantajan kanssa. Perintäsopimus on valtakirja, jolla valtuutat työnantajan tilittämään jäsenmaksun palkastasi. Työnantaja on velvollinen antamaan sinulle palkkalaskelman (tilinauhan). Siitä voit kuukausittain tarkistaa, että jäsenmaksu on peritty oiken.

Voit tehdä perintäsopimuksen työnantajan kanssa joko sähköisesti tai paperisena.

Valitse:

 • Sähköinen perintäsopimus, jos haluat, että PAM toimittaa perintäsopimuksen työnantajallesi. Voit täytää sopimuksen PAMin asiointipalvelussa.
 • Paperinen perintäsopimus (pääset tulostettavaan versioon tästä), jos haluat toimittaa sen itse työnantajalle.

Muistathan, että perintäsopimus koskee vain yhtä työnantajaa. Jos sinulla on siis useampia työnantajia, tulee sinun tehdä perintäsopimus jokaisen kanssa erikseen. Jos vaihdat työpaikkaa, muista tehdä sopimus myös uuden työnantajan kanssa.

Jos sinulla on useita työsuhteita, tulee sinun maksaa jäsenmaksu kaikista työsuhteistasi. Tämä on tärkeää, jos jäät työttömäksi: työttömyysturva koskee vain niitä työsuhteita, joista olet maksanut jäsenmaksun. 

Jäsenmaksun perintä käynnistyy vasta sopimuksen tekemistä seuraavana kuukautena. Jos olet liittynyt kesken kuukautta ja haluat jäsenyytesi astuvan voimaan heti liittymispäivästä eikä vasta seuraavan kuukauden alusta, sinun on maksettava itse tämä vajaan kuukauden jäsenmaksu. Tätä varten lähetämme sinulle tilisiirtolomakkeen.

Vajaan kuukauden jäsenmaksun voit laskea seuraavasti:

 1. Laske ensin täyden kuukauden jäsenmaksu seuraavasti:
  Jäsenmaksuprosentti (1,5) kertaa liittymiskuukauden bruttopalkka (veronalainen tulo) jaettuna sadalla.
  Esimerkiksi 1500 €:n bruttopalkka: 1,5 x 1 500 / 100 = 22,50 €.
 2. Saadun tuloksen pohjalta laske vajaan kuukauden jäsenmaksu:
  täyden kuukauden jäsenmaksu jaetaan 21:llä (saadaan päiväkohtainen jäsenmaksu). Se kerrotaan liittymispäivästä kuun loppuun olevien työpäivien määrällä.
  Esimerkiksi: liittymispäivästä 10 työpäivää kuukauden loppuun: 22,50 / 21 x 10 = 10,70 €.)

Alkuun

Itsemaksaminen

Jos syystä tai toisesta työnantajaperintä ei ole mahdollista tai et sitä halua, voit hoitaa jäsenmaksun e-laskulla tai maksaa sen PAMin asiointipalvelussa

E-laskun käyttäminen

E-laskun saat käyttöösi verkkopankkisi kautta. Tällöin saat joka kuukausi automaattisesti e-laskun verkkopankkiisi oikealla viitteellä.

Laskun summa on aina sama kuin edellisessä kuussa maksettu jäsenmaksun määrä. Tämän summan voit muuttaa ennen laskun vahvistamista verkkopankissasi, jos kyseisen kuukauden palkka on ollut erisuuruinen kuin edellisessä kuussa. Katso laskukaava alla tai käytä jäsenmaksulaskuria.

Jäsenmaksulaskurin löydät täältä.

E-laskun käyttöönotto

 1. Kirjaudu verkkopankkiisi.
 2. Valitse Palvelualojen ammattiliitto PAM verkkopankin e-laskujen laskuttajalistalta.
 3. Anna e-laskutilaukseen henkilötunnuksesi.

E-laskun käyttö

 1. PAM lähettää jäsenmaksulaskun e-laskuna verkkopankkiin kunkin kuukauden 25. päivä. Jäsenmaksulaskun eräpäivä on seuraavan kuukauden 15. päivä.
 2. Jäsenmaksulaskulle muodostuu automaattisesti summa edellisenä kuukautena suoritetun jäsenmaksun mukaan. Summa pitää itse muuttaa vastaamaan kyseisen kuukauden palkkatuloista muodostuvaa jäsenmaksua.
 3. E-laskussa on linkki jäsenmaksulaskuriin, jolla voit laskea jäsenmaksun.

Useimmissa pankeissa on mahdollista tilata tekstiviestillä tai sähköpostilla hälytys saapuneista e-laskuista. Näin laskut eivät unohdu verkkopankkiin.

E-laskun peruutus

Mikäli et enää halua vastaanottaa e-laskuja, peruuta e-laskutilaus verkkopankissasi.

Alkuun

Maksu jäsenpalvelussa

Jos et voi tai halua ottaa e-laskua käyttöön, käy maksamassa jäsenmaksu itse joka kuukausi palkanmaksun yhteydessä asiointipalvelussa (kirjautuminen pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella).

Kun liityt PAMiin, saat jäsenmaksujen maksamista varten viitelistan. Siinä on joka kuukauden maksulle oma viitenumero. Uusi lista lähetetään joka vuoden alussa.

Jos viitelistasi on kateissa, löydät sen asiointipalvelusta.

Huomaa, että jos siirtyisit käyttämään e-laskua, sinun ei tarvitsisi huolehtia viitteistä itse. Ne tulisivat kuukausittaiselle e-laskulle automaattisesti.

Alkuun

Jäsenmaksun määrän laskeminen

Jäsenmaksu maksetaan

 • kaikesta työnantajan maksamasta veronalaisesta palkkatulosta, etuuksista ja palkkioista
 • lomakorvauksesta
 • osa-aikatyöstä, vaikka työttömyyskassa perisi samalta ajalta maksamastaan sovitellusta työttömyyspäivärahasta jäsenmaksun
 • työttömyyskassa perii jäsenmaksun maksamistaan päivärahoista ja etuuksista.

Laskukaava jäsenmaksulle

Laske kunkin kuukauden jäsenmaksun suuruus sen kuukauden palkkanauhan tai palkkanauhojen perusteella seuraavalla kaavalla: Jäsenmaksuprosentti (1,5) kertaa bruttopalkka (=veronalainen tulo) jaettuna 100:lla.

Esimerkiksi jäsenmaksu 1500 euron bruttopalkasta:
1,5 x 1500 / 100 = 22,50 €.

Jäsenmaksulaskuri

Alkuun

Kiinnostaako aihe? Lue lisää

Jäsenedut

  Muutoksia