Jäsenmaksun maksaminen
Päivitetty: 07.12.2022
PAMin jäsenmaksujen maksamiseen on kaksi tapaa. Työnantaja voi tilittää jäsenmaksun suoraan palkastasi tai voit hoitaa jäsenmaksun itse. PAMin jäsenmaksu on 1,5 % bruttopalkasta ja se sisältää työttömyyskassan jäsenmaksun. Jäsenmaksun voit vähentää verotuksessa.
Sivun sisältö:
Maksa jäsenmaksu kaikista työsuhteistasi
Työnantajamaksatus (työnantaja tilittää jäsenmaksun suoraan palkasta)
Kun maksat jäsenmaksun itse
Maksa jäsenmaksu kaikista työsuhteistasi
Jos sinulla on useita työsuhteita, tulee sinun maksaa jäsenmaksu kaikista työsuhteistasi. Tämä on tärkeää, jos jäät työttömäksi: työttömyysturva koskee vain niitä työsuhteita, joista olet maksanut jäsenmaksun. Lisäksi sinulle mahdollisesti myönnettävä oikeusapu koskee vain niitä työsuhteita, joista olet maksanut jäsenmaksun.
Liittymiskuukausi on uudelle jäsenelle ilmainen
Ilmainen liittymiskuukausi koskee sitä kalenterikuukautta, jona henkilö on liittynyt jäseneksi. Jos liityt jäseneksi esimerkiksi 10.9., alkaa jäsenmaksusi kertyä vasta 1.10. alkaen. Liittymiskuukausi ei koske 12 kuukauden sisällä eronneita ja uudelleen liittyneitä jäseniä.
Työnantajamaksatus - helpoin tapa
Helpoin tapa pitää jäsenyys kunnossa on, että työnantaja tilittää maksun automaattisesti palkastasi ja itse vain tarkistat tämän kuukausittain palkkalaskelmasta. Tällöin sinun ei tarvitse itse laskea joka kuukausi, kuinka paljon jäsenmaksu on kuukauden bruttotuloista, vaan työnantaja hoitaa sen puolestasi.
Työnantajaperintään päästäksesi sinun on tehtävä perintäsopimus työnantajan kanssa. Perintäsopimus on valtakirja, jolla valtuutat työnantajan tilittämään jäsenmaksun palkastasi. Työnantaja on velvollinen antamaan sinulle palkkalaskelman (tilinauhan). Siitä voit kuukausittain tarkistaa, että jäsenmaksu on peritty oiken.
Voit tehdä perintäsopimuksen työnantajan kanssa joko sähköisesti tai paperisena.
Valitse:
- Sähköinen perintäsopimus, jos haluat, että PAM toimittaa perintäsopimuksen työnantajallesi. Voit täytää sopimuksen PAMin asiointipalvelussa.
- Paperinen perintäsopimus (pääset tulostettavaan versioon tästä), jos haluat toimittaa sen itse työnantajalle.
Muistathan, että perintäsopimus koskee vain yhtä työnantajaa. Jos sinulla on siis useampia työnantajia, tulee sinun tehdä perintäsopimus jokaisen kanssa erikseen. Jos vaihdat työpaikkaa, muista tehdä sopimus myös uuden työnantajan kanssa.
Jos sinulla on useita työsuhteita, tulee sinun maksaa jäsenmaksu kaikista työsuhteistasi. Tämä on tärkeää, jos jäät työttömäksi: työttömyysturva koskee vain niitä työsuhteita, joista olet maksanut jäsenmaksun.
Maksan jäsenmaksun itse
Jos syystä tai toisesta työnantajaperintä ei ole mahdollista tai et sitä halua, voit hoitaa jäsenmaksun e-laskulla tai maksaa sen PAMin asiointipalvelussa.
E-lasku
E-laskun saat käyttöösi verkkopankkisi kautta. Tällöin saat joka kuukausi automaattisesti e-laskun verkkopankkiisi oikealla viitteellä.
Laskun summa on aina sama kuin edellisessä kuussa maksettu jäsenmaksun määrä. Tämän summan voit muuttaa ennen laskun vahvistamista verkkopankissasi, jos kyseisen kuukauden palkka on ollut erisuuruinen kuin edellisessä kuussa. Katso laskukaava alla tai käytä jäsenmaksulaskuria.
Jäsenmaksulaskurin löydät täältä.
E-laskun käyttöönotto
- Kirjaudu verkkopankkiisi.
- Valitse Palvelualojen ammattiliitto PAM verkkopankin e-laskujen laskuttajalistalta.
- Anna e-laskutilaukseen henkilötunnuksesi.
E-laskun käyttö
- PAM lähettää jäsenmaksulaskun e-laskuna verkkopankkiin kunkin kuukauden 25. päivä. Jäsenmaksulaskun eräpäivä on seuraavan kuukauden 15. päivä.
- Jäsenmaksulaskulle muodostuu automaattisesti summa edellisenä kuukautena suoritetun jäsenmaksun mukaan. Summa pitää itse muuttaa vastaamaan kyseisen kuukauden palkkatuloista muodostuvaa jäsenmaksua.
- E-laskussa on linkki jäsenmaksulaskuriin, jolla voit laskea jäsenmaksun.
Useimmissa pankeissa on mahdollista tilata tekstiviestillä tai sähköpostilla hälytys saapuneista e-laskuista. Näin laskut eivät unohdu verkkopankkiin.
E-laskun peruutus
Mikäli et enää halua vastaanottaa e-laskuja, peruuta e-laskutilaus verkkopankissasi.
Jäsenmaksun maksaminen asiointipalvelussa
Voit maksaa jäsenmaksun itse joka kuukausi palkanmaksun yhteydessä PAMin asiointipalvelussa (kirjautuminen pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella). Asiointipalvelussa on laskuri, jolla jäsenmaksu on helppo laskea.
Voit maksaa jäsenmaksun useammalla maksutavalla:
Kun liityt PAMiin, saat jäsenmaksujen maksamista varten viitelistan. Siinä on joka kuukauden maksulle oma viitenumero. Uusi lista lähetetään joka vuoden alussa.
Jos viitelistasi on kateissa, löydät sen asiointipalvelusta.
Jäsenmaksun määrän laskeminen
Jäsenmaksu maksetaan
- kaikesta työnantajan maksamasta veronalaisesta palkkatulosta, etuuksista ja palkkioista
- lomakorvauksesta
- osa-aikatyöstä, vaikka työttömyyskassa perisi samalta ajalta maksamastaan sovitellusta työttömyyspäivärahasta jäsenmaksun
- työttömyyskassa perii jäsenmaksun maksamistaan päivärahoista ja etuuksista.
Laskukaava jäsenmaksulle
Laske kunkin kuukauden jäsenmaksun suuruus sen kuukauden palkkalaskelman tai palkkalaskelmien perusteella seuraavalla kaavalla: Jäsenmaksuprosentti (1,5%) kertaa bruttopalkka (=veronalainen tulo).
Esimerkiksi jäsenmaksu 1500 euron bruttopalkasta:
0,015 x 1500 = 22,50 €.