Muokattu: 14.05.2019 - 14:39

Avainsanat: Jäsenmaksu, Jäsenyys

Jäsenmaksun maksaminen

PAMin jäsenmaksujen maksamiseen on kaksi tapaa. Työnantaja voi periä jäsenmaksun suoraan palkastasi tai voit hoitaa jäsenmaksun itse. PAMin ja työttömyyskassan kokonaisjäsenmaksu on 1,5 % veronalaisista ansioista. Jäsenmaksun voit vähentää verotuksessa.

Sisältö

Työnantajaperintä - helpoin tapa

Itsemaksaminen

E-laskun käyttäminen
Maksu viitelistalla jäsenpalvelussa

Jäsenmaksun määrän laskeminen

Työnantajaperintä - helpoin tapa

Helpoin tapa pitää jäsenyys kunnossa on, että työnantaja perii maksun automaattisesti palkasta ja itse vain tarkistat tämän kuukausittain palkkalaskelmasta. Tällöin sinun ei tarvitse itse laskea joka kuukausi, kuinka paljon jäsenmaksu eli 1,5 % on kuukauden bruttotuloista, vaan työnantaja hoitaa sen puolestasi. 

Työnantajaperintään päästäksesi sinun on tehtävä perintäsopimus työnantajan kanssa. Perintäsopimus on valtakirja, jolla valtuutat työnantajan perimään jäsenmaksun palkastasi. Työnantaja on velvollinen antamaan sinulle palkkalaskelman (tilinauhan). Siitä voit kuukausittain tarkistaa myös sen, että jäsenmaksu on peritty oiken.

Voit tehdä perintäsopimuksen työnantajan kanssa joka sähköisesti tai paperisena.

Valitse:

Muistathan, että perintäsopimus koskee vain yhtä työnantajaa. Jos vaihdat työpaikkaa, sinun on tehtävä uusi sopimus. 

Jäsenmaksun perintä käynnistyy vasta sopimuksen tekemistä seuraavana kuukautena. Jos olet liittynyt kesken kuukautta ja haluat jäsenyytesi astuvan voimaan heti liittymispäivästä eikä vasta seuraavan kuukauden alusta, sinun on maksettava itse tämä vajaan kuukauden jäsenmaksu. Tätä varten lähetämme sinulle tilisiirtolomakkeen.

Vajaan kuukauden jäsenmaksun voit laskea seuraavasti:

 1. Laske ensin täyden kuukauden jäsenmaksu seuraavasti:
  Jäsenmaksuprosentti (1,5) kertaa liittymiskuukauden bruttopalkka (veronalainen tulo) jaettuna sadalla.
  Esimerkiksi 1500 €:n bruttopalkka: 1,5 x 1 500 / 100 = 22,50 €.
 2. Saadun tuloksen pohjalta laske vajaan kuukauden jäsenmaksu:
  täyden kuukauden jäsenmaksu jaetaan 21:llä (saadaan päiväkohtainen jäsenmaksu). Se kerrotaan liittymispäivästä kuun loppuun olevien työpäivien määrällä.
  Esimerkiksi: liittymispäivästä 10 työpäivää kuukauden loppuun: 22,50 / 21 x 10 = 10,70 €.)

Alkuun

Itsemaksaminen

Jos syystä tai toisesta työnantajaperintä ei ole mahdollista tai et sitä halua, voit hoitaa jäsenmaksun e-laskulla tai maksaa sen itse viitelistalla sähköisessä jäsenpalvelussa. E-laskulla maksaminen on näistä tavoita helpompi.

E-laskun käyttäminen

E-laskun saat käyttöösi verkkopankkisi kautta. Tällöin saat joka kuukausi automaattisesti e-laskun verkkopankkiisi oikealla viitteellä.

Laskun summa on aina sama kuin edellisessä kuussa maksettu jäsenmaksun määrä. Tämän summan voit muuttaa ennen laskun vahvistamista verkkopankissasi, jos kyseisen kuukauden palkka on ollut erisuuruinen kuin edellisessä kuussa. Katso laskukaava alla tai käytä jäsenmaksulaskuria.

Jäsenmaksulaskurin löydät tämän sivun laidasta (mobiililla sivun alaosan laatikoista).

E-laskun käyttöönotto

 1. Kirjaudu verkkopankkiisi.
 2. Valitse Palvelualojen ammattiliitto PAM verkkopankin e-laskujen laskuttajalistalta.
 3. Anna e-laskutilaukseen henkilötunnuksesi.

E-laskun käyttö

 1. PAM lähettää jäsenmaksulaskun e-laskuna verkkopankkiin kunkin kuukauden 25. päivä. Jäsenmaksulaskun eräpäivä on seuraavan kuukauden 15. päivä.
 2. Jäsenmaksulaskulle muodostuu automaattisesti summa edellisenä kuukautena suoritetun jäsenmaksun mukaan. Summa pitää itse muuttaa vastaamaan kyseisen kuukauden palkkatuloista muodostuvaa jäsenmaksua.
 3. E-laskussa on linkki jäsenmaksulaskuriin, jolla voit laskea jäsenmaksun.

Useimmissa pankeissa on mahdollista tilata tekstiviestillä tai sähköpostilla hälytys saapuneista e-laskuista. Näin laskut eivät unohdu verkkopankkiin.

Alkuun

Maksu viitelistalla jäsenpalvelussa

Jos et voi tai halua ottaa e-laskua käyttöön, käy maksamassa jäsenmaksu itse joka kuukausi palkanmaksun yhteydessä sähköisessä jäsenpalvelussa (kirjautuminen omalla jäsennumerolla ja salasanalla).

Kun liityt PAMiin, saat jäsenmaksujen maksamista varten viitelistan. Siinä on joka kuukauden maksulle oma viitenumero. Uusi lista lähetetään joka vuoden alussa.

Jos viitelistasi on kateissa, voit pyytää uudet viitteet sähköpostilla jasenrekisteri(at) pam.fi tai palvelunumerosta 030 100 600.

Huomaa, että jos käyttäisit e-laskua sinun ei tarvitsisi huolehtia viitteistä itse, vaan ne tulisivat kuukausittaiselle e-laskulle automaattisesti.

Alkuun

Jäsenmaksun määrän laskeminen

Jäsenmaksu maksetaan

 • kaikesta työnantajan maksamasta veronalaisesta palkkatulosta, etuuksista ja palkkioista
 • lomakorvauksesta
 • osa-aikatyöstä, vaikka työttömyyskassa perisi samalta ajalta maksamastaan sovitellusta työttömyyspäivärahasta jäsenmaksun
 • työttömyyskassa perii jäsenmaksun maksamistaan päivärahoista ja etuuksista.

Laskukaava jäsenmaksulle

Laske kunkin kuukauden jäsenmaksun suuruus sen kuukauden palkkanauhan tai palkkanauhojen perusteella seuraavalla kaavalla: Jäsenmaksuprosentti (1,5) kertaa bruttopalkka (=veronalainen tulo) jaettuna 100:lla.

Esimerkiksi jäsenmaksu 1500 euron bruttopalkasta:
1,5 x 1500 / 100 = 22,50 €.

Alkuun

Uusimmat

Suosituimmat