Hyppää sisältöön
Uutiset

17.10.2025 10:50

PAM lausunnossaan: Ruokataukojen suunnitteluun tulee kiinnittää lisää huomiota ja ravintoetu ulottaa nykyistä useammalle

PAMin mukaan on positiivista, että työikäisten ruokailusuositusluonnoksessa nostetaan esiin yksityisten palvelualojen työntekijät ja tunnistetaan työaikaista ruokailua vaikeuttavat olosuhteet.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisevat alkuvuodesta 2026 uuden Työikäisten ruokailusuosituksen.

Palvelualoilla kiire, yksintyöskentely, vuoro- ja osa-aikatyö, matala tulotaso sekä ravintoedun puute vaikeuttavat terveellistä ruokailua. Palvelualoilla työtä tehdään myös paljon fyysisesti raskasta työtä ja yötyötä. Terveyttä edistävillä elintavoilla ja ravinnolla voidaan tukea työntekijöiden työkykyä ja työturvallisuutta.

PAM katsoo, että työpaikoilla ruokataukojen suunnitteluun tulee kiinnittää lisää huomiota. Osa-aikainen työ yleistyy ja myös osa-aikaisilla työntekijöillä tulee olla mahdollisuus ruokailuun.

Helsingin ja Tampereen yliopistojen PAMEL-tutkimuksen mukaan kolmannes PAMin jäsenistä on kokenut vakavaa ruokaturvattomuutta. Vakavaa ruokaturvattomuutta kokeneiden ruokavalio on keskimääräistä epäterveellisempi. Ruokaturvattomuus on myös yhteydessä heikompaan työkykyyn ja lisääntyviin terveydenhoitokuluihin.

PAM ehdottaa työntekijöiden ravintoedun ulottamista nykyistä useammalle työntekijälle.

– Tällä hetkellä vain kolmasosa PAMin jäsenistä on työpaikkaruokailun tai lounasedun piirissä. Henkilöstöravintoloiden käyttö on myös yhteydessä runsaampaan kasvisten käyttöön, mikä tukee sekä terveyttä että ympäristön hyvinvointia, PAMin työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Merja Vihersalo toteaa.

Lisäksi PAMin mukaan työterveyshuollossa tulisi osana työpaikkaselvitystä arvioida ruokailumahdollisuudet ja osana terveystarkastuksia arvioida ruokavalion laatua sekä tarjota tarvittaessa työntekijälle ravitsemusterapiaa.

Tutustu koko lausuntoon

Mitä pidit tästä sisällöstä?

Haku