Hyppää sisältöön
Tiedotteet

16.06.2023 17:17

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: Säätytalo yllätti sydämettömyydellään – pienipalkkaisten kimppuun käydään kaikin tavoin

”Hallitusohjelma on odottamattoman röyhkeä. Hallitusta muodostavat puolueet käyvät pienipalkkaisten kimppuun monin tavoin samalla, kun ne levittävät veronkevennyksinä rahaa kaikille”, Palvelualojen ammattilitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo.

”Ilmassa on ollut monenlaisia huonolta kuulostaneita esityksiä. Olemme yrittäneet niihin varautua ja parhaamme mukaan kertoa julkisuuteenkin, mitä esitykset merkitsisivät. Emme kuitenkaan osanneet odottaa, että hallitusneuvottelijat ovat halukkaita lisäämään näin paljon epävarmuutta pienipalkkaisten elämään, Annika Rönni-Sällinen sanoo.

Hallitusohjelmassa kaavaillaan asumistuen leikkaamista valtavalla 360 miljoonan euron summalla luvaten, ettei leikkaus kohdistuisi kaikista pienituloisimpiin.

”On selvää, etteivät keski- ja suurituloiset saa asumistukea. Asumistuen saajat ovat kaikki pienituloisia”, Rönni-Sällinen huomauttaa.

Hänestä hallitusohjelmassa kaavailluista muutoksista on sellaisia, ettei niillä päästä kerrottuun lopputulokseen, mutta vaikeutetaan selvästi pienituloisten ihmisten elämää.

”Työttömän työntekijän mahdollisuus muuttaa kasvukeskuksiin töihin työvoimapulasta kärsiville pienipalkkaisille aloille häviää, jos tulot eivät riitä asumiseen. Kasvukeskuksissa asuinkustannukset ovat niin korkeat, ettei niistä ole helppo selvitä nykyiselläkään asumistuella."  

Irtisanomissuoja ja työttömyysturvan taso ovat yksilön turvallisuuden ja työmarkkinoiden toiminnan kannalta kokonaisuus. Jos työttömyysturva on heikko, tarvitaan parempi irtisanomissuoja. Jos taas työttömyysturva on hyvä ja reitti työstä työhön toimii, voi irtisanomissuoja olla heikompi.

”Mutta hallituksen tekijät kaavailevat heikentävänsä sekä irtisanomissuojaa että työttömyysturvaa. Heikentävät kaikkea.”

Hallitusohjelman mukaan työttömyysturvaa heikennettäisiin muun muassa niin, että oikeus ansioturvaan olisi vaikeampi saada, lapsikorotukset poistettaisiin ja työttömyysturva alenisi porrastuksissa lyhentäen käytännössä ansioturvan kestoa pienipalkkaisilla.

Lisäksi hallitusohjelma tähtää siihen, että työttömäksi myös jäisi helpommin, kun irtisanomissuojaa heikennettäisiin. Irtisanomisen perusteeksi vaadittaisiin enää vain asiallinen syy. Nyt lainsäädäntö vaatii myös perusteen painavuutta.

”Esimerkiksi yksi myöhästyminen voi olla asiallinen syy, mutta painava se ei ole. Käytännössä irtisanominen olisikin tämän esityksen toteutuessa lähes aina laillinen. Tässä ollaan lähellä mielivaltaa ja kaukana turvallisesta työelämästä.”

Myös paikallisen sopimisen mahdollisuuksia tuleva hallitus haluaa laajentaa yrityksissä, jotka eivät kuulu työnantajaliittoihin.

Hallitusneuvottelijat ovat linjanneet myös rajaavansa poliittisia ja tukilakkoja eli laajentavansa laittomaksi katsottavien lakkojen joukkoa, korottavansa lakkosakkojen määrää merkittävästi ja luovansa uuden 200 euron sakon laittomaan lakkoon osallistuvalle.

”Pidän tätä pelottavana kehityksenä demokratian kannalta. Lohduttavaa on se, että hallitusohjelmaan kirjataan tulevien hallituspuolueiden yhteiset aikeet. Ennen kuin ne toteutuvat eduskunnan päätöksinä, on edessä pitkä tie. Sen aikana Suomen kaltaisessa yhteiskunnassa päätöksiin voidaan vielä monin tavoin vaikuttaa”, Rönni-Sällinen sanoo.

Haku