Fastighetsservicebranschens kollektivavtal
Uppdaterad: 03.08.2022
Kollektivavtalet för fastighetsservicebranschen ställer fast anställningsvillkoren inom branschen. Till exempel hittar en städare och en fastighetsskötare i avtalet information om hurdan lön, arbetstid eller sjuklön hen har rätt till. Det handlar om minimivillkor, som inte får underskridas.
PAM förhandlar om kollektivavtalet för fastighetsservicebranschen med arbetsgivarparten Fastighetsarbetsgivarna rf. Fastighetsservice handlar bland annat om rengöring och städning, skötsel av fastigheter, teknisk service, lokalservice, skötsel av grönområden och andra uppgifter nära förknippade med dessa.
Kollektivavtalet om gårdskarlsarbete och städning med poänglön har sagts upp som ett separat kollektivavtal. Avtalet har numera bifogats till kollektivavtalet för fastighetstjänstebranschen.
Kollektivavtalet för fastighetsservicebranschen
Avtalsperiod: 1.3.2022 - 29.2.2024
Länk till kollektivavtalstexten: Kollektivavtalet för fastighetsservicebranschen 1.3.2022– 29.2.2024 (bifogas senare)
Länk till kollektivavtalet för fastighetsservicebranschen (faksimilutgåva) (bifogas senare)
Vad är nytt jämfört med förra kollektivavtalet?
Nya löner
Lönetabellerna fr.o.m. 1.6.2022
En allmän löneökning på 2 %
Inom fastighetsservice kommer lönerna att höjas med totalt 2,0 procent. Detta gäller tabellöner, personliga löner, kvälls-, natt- och skiftestillägg, jourersättningar samt ersättningar för förtroendevalda och arbetarskyddsfullmäktige.
Lönerna stiger 1 juni 2022 med 2,0 procent.
Den andra lönehöjningen för avtalsperioden ska avtalas senast den 15.1.2023. Om ingen överenskommelse nås, kan kollektivavtalet sägas upp 28.2.2023.
Gårdskarlar och städare med poänglön
Från 1.6.2022 höjs även poängen, minimilönerna och grundtimlönerna i protokollet för vaktmästare och städare med poänglön med 2,0 procent.
Faktiska arbetstimmar i arbetsavtalet
PAM ville få till förändringar som skulle bidra till att allt fler deltidsanställda få fler timmar på sina arbetskontrakt. Det lyckades vi med.
Arbetsgivaren och den deltidsanställde ska minst en gång om året kontrollera om den faktiska arbetstiden motsvarar arbetstiden i avtalet. Om den faktiska arbetstiden har varit större än timantalet i arbetsavtalet, ska arbetsavtalet justeras så det motsvarar verkligheten. Arbetsgivaren ska ge ett motiverat svar på arbetstagarens begäran.
Arbetsgruppen förbereder en reform av söckenhelgsersättningar
PAM vill att systemet med söckenhelgsersättningar ska vara rättvist för alla anställda.
I enlighet med medlingsbudet kommer PAM och Fastighetsarbetsgivarna att tillsätta en arbetsgrupp för att revidera det nuvarande systemet med söckenhelgsersättningar. Arbetsgruppen ska slutföra sitt arbete före utgången av 2023 och det nya systemet ska träda i kraft från början av 2025.
Arbetsavtalsmall
PAM har haft som mål att ingripa i vissa arbetsgivares praxis som har gått ut på att en anställd redan i arbetsavtalet avstår från sin rätt till t.ex. lediga helger eller går med på arbete sex dagar i veckan eller merarbete.
Till kollektivavtalet har nu bifogats PAM:s och Fastighetsarbetsgivarnas gemensamma arbetsavtalsmall (länk läggs till senare), vars användning rekommenderas.
Förkortning av tiden för anmälan om permittering
Det är nu möjligt att lokalt avtala om att tiden för anmälan om permittering ska förkortas till 7 dagar.
Övrigt:
- En arbetsgrupp ska senast den 31 maj 2022 samordna inskrivningarna i kollektivavtalet om moder och faderskapsledighet i enlighet med den nya familjeledighetsreformen. Detta kommer inte att öka kostnaderna eller det totala antalet betalda semesterdagar.
- Arbetsgruppen uppdaterar samarbetsavtalet så att det tekniskt motsvarar den nya samarbetslagen.
- Alla inskrivningar som hänvisar till konkurrenskraftsavtalet, dvs. en förlängning av arbetstiden, har strykts.
Kollektivavtalet 1.2.2020-28.2.2022
Kollektivavtalet för fastighetstjänstebranschen hittar du här (på finska).
Lönetabeller 1.4.2020– 28.2.2022.
Kollektivavtalet i fickformat
Kollektivavtal 1 februari 2018–31 januari 2020
Kollektivavtal 1.2.2018–31.1.2020 (se lönetabellerna på s. 12-13)
Lönetabeller på finska 1.2.2018–31.1.2020.
Här en länk till det finska förlikningsförslaget som gjordes av riksförlikningsmannen och som godkändes 28.2.2018