Skip to content
Senast uppdaterad: 15.08.2023

Yrkesutbilda dig för ett jobb i servicebranschen!

En yrkesinriktad examen är ett bra sätt att utveckla din kompetens och anställningsbarhet. Många yrkesutbildade inom servicebranscherna har också högskoleutbildning.

Är du kanske intresserad av yrken inom handels-, frisör-, fastighets-, turism- eller restaurangbranschen?  

Vägen till ett jobb inom servicebranscherna är i regel en yrkesinriktad examen på andra stadiet, som kan tas efter grundskolan eller i ett senare skede. Antagningen av studerande till yrkesinriktade utbildningar är i gång året om. 

Det finns en rad yrkesinriktade examina för servicebranschen. Ta del av utbudet på webbplatsen Studieinfo. Vid studiestarten planeras studiernas innehåll och gång med hjälp av en personlig utvecklingsplan för kunnandet (PUK), som utarbetas tillsammans med läroanstalten. 

Den som har grundexamen eller gedigen arbetserfarenhet inom branschen kan överväga att ta yrkes- eller specialyrkesexamen. De avläggs oftast i yrkeslivet och passar utmärkt för dem som jobbar. En yrkesinriktad examen kan också avläggas genom ett läroavtal. 

Det behövs inte alltid en hel examen utan kompetensen kan också uppdateras med delar av en yrkesinriktad examen. 

Tveka inte att ta kontakt med den lokala anordnaren av yrkesutbildning. Statistiken avslöjar fakta: sysselsättningsgraden är betydligt högre hos dem som har en yrkesinriktad examen. Utbildning är alltjämt det bästa skyddet mot arbetslöshet. 

Högskoleutbildning? 

Allt fler yrkesutbildade inom servicebranscherna har också en högskoleutbildning. Det går att söka in på yrkeshögskolor och universitet efter examen på andra stadiet, dvs. studentexamen eller yrkesutbildning. Studerande antas till högskolan på studentbetyget eller det yrkesinriktade betyget eller via huvudproven i gemensam ansökan. Läs mer om gemensam ansökan till högskolor på Studieinfo

Högskolestudier är tillgängliga även utan ett examensmål. Öppna yrkeshögskolan och Öppna universitetet ger möjlighet att på eget initiativ läsa olika studiehelheter på högskolan.  

Läs också 

Sök