Skip to content
Senast uppdaterad: 09.07.2024

Nytt jobb – vad är bra att komma ihåg?

När du börjar en ny anställning finns det några grundläggande saker att komma ihåg. Kolla att allt är som det ska med hjälp av den här listan.

Ingå ett arbetsavtal 

Ingå ett skriftligt arbetsavtal om du kan. Ett skriftligt avtal är alltid bättre än ett muntligt. Då är det lätt att kontrollera vad ni och arbetsgivaren har enats om.  

Arbetsavtalet kan gälla tills vidare eller för viss tid.  

Först en prövotid 

Prövotidens syfte är att ge parterna en möjlighet att utvärdera om avtalet möter deras förväntningar på anställningen. Parterna ska avtala om prövotiden och dess varaktighet i arbetsavtalet.  

Du har rätt till introduktion 

Arbetsgivaren ansvarar för att fullgod introduktion ordnas. Introduktionens syfte är att du blir tillräckligt insatt i dina uppgifter, verksamheten, arbetsredskapen och arbetarskyddet på arbetsplatsen. 

Vid introduktionen går man igenom arbetsuppgifter, anställningsfrågor (t.ex. arbetstid, prövotid, lön) och visar platserna där arbetet utförs. Du blir också insatt i arbetarskyddsfrågor, till exempel hur maskiner och eventuell skyddsutrustning ska användas. Dessutom får du ofta den första kontakten med dina arbetskamrater.  

Våga be om introduktion ifall arbetsgivaren inte ordnar sådan eller om du tycker att den inte räcker. 

Nyanställda får ofta skriftligt introduktionsmaterial, som är värt att studera noga. Om något verkar oklart, tveka inte att fråga efter mer information!  

Skattekort 

Ta med skattekortet till arbetsgivaren när du börjar en ny anställning. Du behöver dock inte visa upp ditt skattekort, om arbetsgivaren har fått förskottsinnehållningsuppgifterna elektroniskt från Skatteförvaltningen. 

Skattekortet kommer oftast hem per post men du kan också beställa det från skattebyrån (www.vero.fi). När du kontaktar skattebyrån för att få ett skattekort ska du uppskatta din årsinkomst. 

Avtala om inkassering av medlemsavgifter 

Om du är i ditt första jobb, anslut dig till ett fackförbund inom din bransch. Inom servicebranscherna lönar det sig att gå med i Servicefacket PAM

Om du byter jobb, se till att fixa betalningen av fackets medlemsavgift. Du ska måste alltid avtala om betalningen med den nya arbetsgivaren. Läs mer i artikeln Två olika sätt att betala medlemsavgiften. 

Om du lämnar arbetslivet för en längre tid och sedan återvänder, glöm inte att kolla lönespecifikationen. Där ser du om innehållningen av medlemsavgiften kommit igång igen. 

Läs också 

Bli medlem!

PAM är ditt fackförbund om du arbetar inom den privata servicebranschen, till exempel som säljare, städare, servitör, kock, väktare eller fastighetsskötare. Vi förhandlar om dina anställningsvillkor.  

Sök