Kiinteistöpalvelualan työehtosopimus
Päivitetty: 03.08.2022
Kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksessa on sovittu alan vähimmäistyöehdoista. Esimerkiksi siivooja ja kiinteistönhoitaja löytää sopimuksesta tiedon, millainen palkka, työaika tai sairausajan palkka hänelle kuuluu. Ehdot ovat minimiehtoja.
PAM neuvottelee kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen alan yrityksiä edustavan Kiinteistötyönantajat ry:n kanssa.
Kiinteistöpalvelualan työtehtäviä ovat mm. puhdistus- ja siivoustehtävät, kiinteistönhoitotehtävät, tekniset palvelutehtävät, toimitilapalvelutehtävät, viherpalvelutehtävät, ja näihin läheisesti liittyvät tehtävät.
Talonmiehen työtä ja siivousta koskeva työehtosopimus on lopetettu erillisenä työehtosopimuksena. Se on nykyisin liitteenä kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen liitteenä.
Kiinteistöpalvelualan työehtosopimus 1.3.2022– 29.2.2024
Työehtosopimuksen näköisversiota voit selailla täällä
Mitä uutta edelliseen työehtosopimukseen verrattuna?
Palkkoihin 2 % prosentin yleiskorotus
Palkkataulukot 1.6.2022 alkaen (pdf)
Kiinteistöpalvelualalle tulee 2 prosentin yleiskorotus taulukkopalkkoihin, henkilökohtaisiin palkkoihin, ilta-, yö- ja vuorolisiin, päivystyskorvauksiin sekä luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun korvauksiin.
Alan palkkoja korotetaan 2 % 1.6.2022 alkaen.
Sopimuskauden toisesta palkankorotuksesta sovitaan 15.1.2023 mennessä. Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, voidaan työehtosopimus irtisanoa päättymään 28.2.2023.
Talonmiehet ja pistepalkkaiset siivoojat
Talonmiehen työtä ja pistepalkkaisia siivoojia koskevan pöytäkirjan pistearvoja, vähimmäispalkkoja ja perustuntipalkkoja korotetaan myös 2 prosenttia 1.6.2022 lukien.
Todelliset työtunnit osaksi työsopimusta
PAM tavoitteli muutoksia, joiden myötä yhtä useammalla nykyisellä osa-aikatyöntekijällä olisi mahdollisuus saada lisää työtunteja työsopimukseensa. Tässä onnistuimme.
Työnantajan ja osa-aikaisen työntekijän pitää vähintään 12 kuukauden välein tarkastella vastaako toteutunut työaika työsopimuksessa ollutta työaikaa. Jos toteutunut työaika on ollut pidempi, niin työntekijä voi pyytää työnantajaa muuttamaan työsopimuksessa oleva työaika todellista työaikaa vastaavaksi. Työnantajan on annettava perusteltu vastaus työntekijän pyyntöön.
Työryhmä valmistelee arkipyhäkorvausjärjestelmän uudistamisen
PAMin tavoitteena on saada kaikille työntekijöille oikeudenmukainen arkipyhäjärjestelmä.
Sovintoehdotuksen mukaisesti PAM ja Kiinteistötyönantajat perustavat työryhmän uudistamaan arkipyhäjärjestelmää. Työryhmän pitää saada työnsä valmiiksi ennen 31.12.2023 ja uudet järjestelmät otetaan käyttöön vuoden 2025 alusta.
Työsopimuksen suosituslomake
PAMin tavoitteena on ollut puuttua joidenkin työnantajien käytäntöön, että työntekijä saadaan jo työsopimuksessa luopumaan oikeuksistaan esimerkiksi viikonloppuvapaisiin tai suostuvat kuusipäiväiseen työviikkoon tai lisätyöhön.
Työehtosopimuksen liitteeksi on nyt saatu PAMin ja Kiinteistötyönantajien yhteinen työsopimusmalli, jonka käyttöä suositellaan.
Lomautusilmoitusajan lyhentäminen sopimalla
Työpaikkakohtaisesti on mahdollista sopia lomautusilmoitusajan lyhentämisestä 7 päivään.
Muita muutoksia
- Työryhmä sovittaa yhteen työehtosopimuksen kirjaukset äitiys ja isyysvapaista uuden perhevapaauudistuksen mukaiseksi 31.5.2022 mennessä. Toteutus ei lisää kustannuksia tai palkallisten vapaapäivien kokonaismäärää.
- Työryhmä päivittää yhteistoimintasopimuksen vastaamaan teknisesti uutta yhteistoimintalakia.
- Teknisenä korjauksena poistetaan kaikki kirjaukset, jotka viittaavat kikyyn eli kilpailukykysopimuksen työajanpidennyksiin.
14.3.2022 hyväksytty sovintoehdotus kokonaisuudessaan
Taskutessit
Työehtosopimuksen määräykset pähkinänkuoressa.
Jäsen: tilaa työehtosopimus täältä
Ammattiosasto: tilaa työehtosopimus täältä
Neuvotteluosapuolet
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Kiinteistötyönantajat ry