Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva esimiesten työehtosopimus
Päivitetty: 04.08.2022
Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden esimiesten työehtosopimuksessa on sovittu alalla noudatettavista työnteon vähimmäisehdot. Esimerkiksi vuoropäällikkö ja ravintolapäällikkö löytävät sopimuksesta tiedon esimerkiksi palkoista, työajoista ja lomista.
Palvelualojen ammattiliitto PAM neuvottelee työehtosopimuksesta alan yrityksiä ja työnantajia edustavan Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n kanssa. Työehtosopimuksen alaisissa töissä työskentelee Suomessa noin 10 000 esimiestä.
Soveltamisala
Työehtosopimus on yleissitova ja siinä sovitut työehdot ovat minimiehtoja, joita työnantajan on vähintään noudatettava kaikkiin alalla työskenteleviin.
Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevaa esimiesten työehtosopimusta noudatetaan tyypillisesti työpaikoissa kuten: ravintolat, kahvilat, pubit, yökerhot, catering-yritykset ja henkilöstöravintolat, eines- ja valmistuskeittiöt, hotellit ja muut majoitusliikkeet, kylpylät ja hyvinvointikeskukset, leirintä- ja caravan -alueet, loma- ja mökkikylät, maaseutumatkailupalvelut, huolto- ja liikenneasemat, keilahallit, loma- ja kurssikeskukset, kongressikeskukset, kotimaisten matkailupalvelujen edistäminen, myynti, markkinointi ja välitys.
Työehtosopimus koskee työaikalain alaisia esimiehiä ja työnantajan määräämiä varsinaisia vastaavia hoitajia edellyttäen, että henkilön tehtävänä on johtaa tai valvoa työntekijöiden työtä. Sopimuksen soveltamispiiriin kuuluva voi myös tilapäisesti ottaa osaa johdettaviensa ja valvottaviensa työntekijöiden työhön.
Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva esimiesten työehtosopimus on voimassa 1.4.2022-31.3.2024.
Siirry työehtosopimukseen (koko sopimus)
!Siirry matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluissa työskentelevien työntekijöiden työehtosopimukseen tästä.
Työehtosopimuksen näköisversiota voit selailla täällä.
Sisällysluettelo
(klikkaa otsikkoa, niin pääset kyseiseen kohtaan)
Mitä uutta edelliseen työehtosopimukseen verrattuna?
- Palkat
- Lepo- ja taukomääräyksiin tarkennuksia
- Osa-aikaisten asema paranee
- Työssäjaksamista edistetään
Muut keskeiset muutokset ja sovitut asiat:
- Lomautusilmoitusaika lyhenee sopimalla
- Palkanmaksuajankohta muuttuu (voimaan 1.1.2023)
- Pienten työpaikkojen edunvalvonta tehostuu
- Sovitut työryhmät
Mitä uutta edelliseen työehtosopimukseen verrattuna?
Tiiviisti
Sopimusratkaisu syntyi sopimuskauden päättyessä ja uusi työehtosopimus on voimassa 1.4.2022-31.3.2024. Sopimus sisältää kaksi palkankorotuksen ajankohtaa, joista ensimmäinen 2 % yleiskorotus toteutetaan heinäkuussa 2022.
Toisen palkankorotuksen määrä ja toteutusajankohta neuvotellaan erikseen vuonna 2023.
Keskeisiä parannuksia uudessa työehtosopimuksessa ovat esimiesten jaksamista ja työhyvinvointia vahvistavat kirjaukset, jotka liittyvät työpäivän aikana esiintyvien taukojen pitämiseen sekä sopimuksiin lepoaikamääräysten noudattamisesta. Lisäksi uutena asiana sovittiin, että jatkossa osa vuosivapaapäivistä voi siirtyä myöhemmin pidettäväksi, jos sairastuu.
Osa-aikaisten työntekijöiden osalta sopimuksen kirjauksia selkiytettiin siten, että osa-aikaisten työntekijöiden työsopimusten mukaiset työtunnit toteutuvat.
Lisäksi sopimuksella turvataan työntekijöiden etujen ja työehtojen valvontaa, kun luottamusmiehille myönnettävä työstä vapautusaika tehtävän hoitamiseen kasvaa.
Palkat
(Osio päivitetty 1.4.2022)
Työehtosopimuksessa on sovittuna kaksi erillistä palkankorotuksen ajankohtaa vuodelle 2022 ja 2023.
Vuosi 2022
Sopimuskauden ensimmäinen 2 % palkankorotus toteutetaan yleiskorotuksena kaikkiin palkkoihin, lisiin ja maksettaviin korvauksiin. Palkankorotusajankohta on 1.7.2022, tai sitä seuraavan palkanmaksukauden alusta.
Vuosi 2023
Sopimuskauden toisesta palkankorotuksesta käydään PAMin ja työnantajaliitto MaRa ry:n välillä erikseen palkkaneuvottelut 15.2.2023 mennessä. Ellei palkkaratkaisusta saavuteta sopua, työehtosopimus on irtisanottavissa päättymään 31.3.2023.
Uudet palkkataulukot
Kiinteää kuukausikorvausta koskevan sopimuksen irtisanominen
- Esimiehellä on mahdollista sopia kiinteä kuukausikorvaus työaikalisien ja korotetun palkan osalta. Jatkossa tämä sopimus on mahdollista irtisanoa sekä esimiehen että työnantajan aloitteesta.
Vanhat palkat:
Taulukkopalkat ja tuntipalkat 1.2.2021 alkaen
Taulukkopalkat ja tuntipalkat 1.10.2021 alkaen
Nämä alla olevat tekstimuutokset tulevat voimaan 1.4.2022 alkaen, ellei toisin mainita.
Lepo- ja taukomääräyksiin lepotarkennuksia
PAMin tavoitteena oli parantaa alan työntekijöiden työssäjaksamista ja työoloja. Alaa pitkään vaivannut huono taukokulttuuri ja epäkohdat taukomääräyksistä vaativat muutosta. Näissä tavoitteissa edettiin:
Pitkien työvuorojen taukoa tarkennettiin
- Työajan ylittäessä 10 tuntia, on työntekijällä oikeus 8 tunnin jälkeen enintään 30 min lepoaikaan. Lepoajan ajankohdasta määrää työnantaja.
Kahvitauko
- Työvuoron ylittäessä yli 4 tuntia, on työntekijällä oikeus pitää yksi kahvitauko. Työehtosopimusta täsmennettiin siten, että kahvitaukojen pitäminen on mahdollistettava myös pienissä työpaikoissa.
Työnantajan ohjeistettava työntekijöitä tauoista
- Työnantajan on annettava työntekijälle ohjeet siitä, kuinka tauot ja lepoajat työpaikalla on mahdollista pitää työehtosopimuksen edellyttämällä tavalla.
Osa-aikaisten asema paranee
Työtunnit vastaamaan työsopimusta
- Työehtosopimuksen kirjauksia selkiytettiin siten, että osa-aikaisten työntekijöiden työsopimusten mukaiset työtunnit toteutuvat. Tätä varten työehtosopimukseen kirjattiin selkeä esimerkki, kuinka keskimääräisen vähimmäistyöajan tuntitarkastelu on toteutettava.
Oikeus viikonloppuvapaisiin
- Jatkossa niille osa-aikaisille työntekijöille, jotka työskentelevät harvemmin kuin 5 päivänä viikossa, tulee oikeus viikonloppuvapaisiin. Tällöin, jos työntekijän kanssa ei toisin sovita, on työnantajan on työnantajan järjestettävä vähintään joka viidentenä viikonloppuna työntekijälle vapaata. Vapaa voidaan toteuttaa yhdistelmänä: perjantai ja lauantai, lauantai ja sunnuntai tai sunnuntai ja maanantai.
Työssäjaksamista edistetään
Työehtosopimuksessa huomioitiin esimiesten työssäjaksamisesta sekä vapaiden sijoitteluun liittyviä määräyksiä. Sopimuksella sovittiin työryhmästä, joka selvittää esimiesten työhyvinvoinnin, työssäjaksamisen ja oman työn hallinnan edistämistä. Selvitetään mahdollisuutta käynnistää tätä tarkoitusta tukemaan yhteinen hanke
Vuosivapaan siirtäminen
- Työvuorolistalle merkittyjä vuosivapaapäiviä voidaan työntekijän pyynnöstä siirtää, jos työntekijä on työkyvytön sairauden tai tapaturman taikka synnytyksen vuoksi pidempään kuin yhden vuosivapaan ajan. Tämä koskee tilanteita, joissa vähintään neljä (4) vuosivapaapäivää on annettu peräkkäisinä päivinä tai muuhun vapaaseen yhdistäen ja ne muodostavat yhdenjaksoisen vapaan.
Muut keskeiset muutokset ja sovitut asiat:
Lomautusilmoitusajan lyhentäminen sopimalla
- Työpaikalla pääluottamusmiehen kanssa sopien on lomautusilmoitusaikaa mahdollista lyhentää vähintään 7 päivään. Mikäli työpaikalla ei ole pääluottamusmiestä on lomautusilmoitusaika aina vähintään 14 päivää.
Palkanmaksuajankohdan muuttuminen
- Palkka voidaan 1.1.2023 lähtien maksaa vähintään kerran kuukaudessa. Aiemmin työehtosopimuksessa on määrätty palkan maksusta kaksi kertaa kuukaudessa, ellei työpaikalla ole toisin sovittu.
Pienten työpaikkojen edunvalvonta tehostuu
PAMin tavoitteena sopimusneuvotteluissa oli parantaa luottamusmiesten toimintaedellytyksiä työntekijöiden edustajana ja työehtosopimuksen valvojana työpaikoilla. Tässä tavoitteessa edettiin sopimalla aiempaa paremmista luottamusmiesten työstävapautusajoista.
Luottamusmiesten asema paranee
- Aiemmin työpaikoissa, jotka työllistivät alle 25 henkilöä, luottamusmiehellä ei ollut sovittua kiinteää työstä vapautusaikaa luottamusmiestehtävän hoitamiseksi. Jatkossa vapautusaika näissä yrityksissä on vähintään 3 tuntia / 3 viikkoa.
Vapautustuntien määrää nostettiin vastaamaan tehtävän vaativuutta myös työntekijämäärältään tätä suuremmissa yrityksissä keskimäärin 3 tuntia.
Työehtosopimuksen kehittämistä varten perustetut yhteiset työryhmät
Osana jatkuvaa työehtosopimustoiminnan kehittämistä, PAM ja työnantajaliitto MaRa ry sopivat seuraavista yhteisistä työryhmistä osana työehtosopimusratkaisua:
Palkkausjärjestelmän uudistaminen
Tavoitteena on valmistella toimialalle uusi palkkausjärjestelmä, joka lisää alan vetovoimaisuutta ja työvoiman saatavuutta sekä selvittää mahdollisuutta pidempikestoiselle ansiokehitysohjelmalle.
Perhevapaauudistuksen vaikutusten huomioiminen
Tavoitteena on toteuttaa 31.5.2022 mennessä perhevapaauudistuksen mukanaan tuomien vaikutusten yhteensovittaminen työehtosopimukseen.