Hyppää sisältöön
Tiedotteet

08.12.2023 12:09

PAM julisti poliittisen lakon: Lakot pysäyttävät logistiikka- ja jakelukeskuksia 14.12.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on julistanut lakon lukuisille toimipaikoille ympäri Suomea. Lakoilla vastustetaan Orpon-Purran hallituksen tarpeettomia työelämäheikennyksiä ja ankaria työttömyys- sekä sosiaaliturvaleikkauksia.

nainen seisoo ulkona takki päällä kädet puuskassa.

– Lukuisat sosiaalialan järjestöt, asiantuntijat ja me olemme koko syksyn tuoneet lukuisin tavoin esille, että hallituksen ajama politiikka lisää köyhyyttä. Sosiaali- ja terveysministeriökin laski, että lapsiköyhyys lisääntyy. Olisin toivonut pääministeriltä erilaista reaktiota SAK:n neuvotteluesitykseen kuin pelkän EIn, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen toteaa.

– Velkaantuminen ei hallituksen toimilla kuitenkaan lopu, ja tuloerot kasvavat, kun parempituloisten toimeentulo paranee ja pienituloisten heikkenee. Tämä osoittaa, että vaihtoehtojakin olisi, jos hallitus haluaisi.

Ay-liike on lähtenyt keskustelemaan uudesta palkkamallista. Tämä ei kuitenkaan riitä vaan keskustelua tarvitaan nykyistä laajemmin.

– Työmarkkinamalliin kuuluu olennaisesti esimerkiksi lakko-oikeus ja paikallinen sopiminen. Hallitus ei voi samaan aikaan ajaa niihin liittyviä merkittäviä muutoksia lainsäädäntöön ja olettaa, että yhdestä palikasta saadaan sopu. Hallituksen tulee olla valmis ottamaan palkansaajien näkemykset huomioon myös muissa työmarkkinoihin liittyvissä asioissa, Rönni-Sällinen toteaa.

PAMin hallitus päätti vuorokauden mittaisista lakoista moniin kaupan alan työehtosopimuksen piirissä oleviin toimipaikkoihin kokouksessaan 8.12.2023. Lakkoon torstaina 14.12. on julistettu muun muassa Inexin, Keskon ja Lidlin logistiikka- ja jakelukeskuksia. PAMin julistamat lakot ovat osa SAK:n yhteistä Painava Syy -toimintapäivää ja kampanjaa. PAM täydentää lakkolistaa alkuviikosta.

– Yleensä yritämme painostaa lakoilla työnantajia. Nyt joudumme tähän tilanteeseen hallituksen ajaman politiikan vuoksi. Olemme pitkin syksyä yrittäneet vaikuttaa hallitukseen kevyemmin toimin, mutta sillä ei ole ollut mitään vaikutusta. Meidän on puolustettava palvelualojen työntekijöitä ja heidän perheitään, kun hallitus perusteetta murtaa heidän hyvinvointiaan, Rönni-Sällinen toteaa.

PAMin julistamien lakkojen piirissä ovat kaikki työntekijät, jotka työskentelevät lakkokohteissa PAMin työehtosopimusten alaisissa töissä.

Katso tänään ilmoitetut lakkokohteet tästä listasta

Lakko ei koske hätätyötä, eikä sellaisia tehtäviä, joissa se vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja.

Seuraa tilannetta osoitteesta www.pam.fi/PainavaSyy.

Haku