Hyppää sisältöön
Uutiset

22.05.2024 11:00

”Vaatii suurta rohkeutta puolustaa heikommassa asemassa olevia”

PAMin valtuuston kevätkokous käynnistyi puheenjohtajien puheilla, joissa korostui huoli työntekijöiden aseman turvaamisesta ja ammattiliiton rohkeuden merkityksestä.

Kuvassa PAMin valtuuston puheenjohtaja SAmi Viitasaari
PAMin valtuuston puheenjohtaja Sami Viitasaari

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ja valtuuston puheenjohtaja Sami Viitasaari korostivat aloituspuheenvuoroissaan hallituksen leikkausten vaikutuksia työntekijöiden elämään ja ammattiyhdistysliikkeen tärkeää roolia työntekijöiden puolustajana.

Annika Rönni-Sällinen kuvasi Suomen tilannetta synkäksi.

− Maan hallitus vaikuttaa ajavan Suomea aina vain syvempään monttuun. Onko vastakkainasettelun ja eriarvoisuuden lisääminen todella suomalaisen työelämän ja yritysten etu?

Rönni-Sällinen luetteli hallituksen toimenpiteitä, jotka heikentävät työntekijöiden asemaa ja turvaa. Erityisen huolestuttavina hän piti muutoksia, jotka rajoittavat poliittisten ja tukilakkojen mahdollisuuksia sekä kiristävät sanktioita niin sanotuista laittomista lakoista.

Valtuuston puheenjohtaja Sami Viitasaari korosti ammattiyhdistysliikkeen nykyisiä haasteita ja toisaalta pitkää historiaa.

− Koska meillä ei olisi ollut kovat paikat? Yli 100 vuotta tässä on kovat paikat ollut, syyt ovat vain vaihdelleet ja tulevat vaihtelemaan jatkossakin, Viitasaari muistutti ja jatkoi:

− Vaatii suurta rohkeutta puolustaa heikommassa asemassa olevia, ja tosiaan, vielä oikeilla teoilla näyttää, ettei heikomman alistaminen oikeasti meille käy.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen

Rönni-Sällinen toi puheessaan esiin osa-aikatyön ongelmia, jotka ovat kasvaneet nykyhallituksen aikana. Osa-aikatyötä tehdään usein vastentahtoisesti, koska kokoaikatyötä ei ole saatavilla. Tämä johtaa monen työntekijän toimeentulon epävarmuuteen ja taloudelliseen ahdinkoon.

− Hallitus on ollut erityisesti osa-aikaisesti työskentelevien kimpussa. Heidän toimeentulonsa leikkaaminen ei edistä työelämän jaksamista eikä mielenterveyttä, Rönni-Sällinen korosti.

Rönni-Sällinen ja Viitasaari kiittivät PAMin jäseniä heidän rohkeudestaan ja sitoutumisestaan osallistua Painava Syy -mielenilmauksiin ja lakkoihin.

− Jokaiselle on sanottava, ettei taistelu ollut turhaa, vaikka hallitus onkin toteuttamassa ja toteuttanut asioita, joita vastustimme.

Tulevat EU-vaalit nousivat puheissa esiin tärkeänä vaikutukanavana. Rönni-Sällinen korosti, että äänestämällä voi vaikuttaa ja että on tärkeää valita ehdokkaita, jotka todella ajavat työntekijöiden asioita.

− EU-vaalit ovat tärkeä tilaisuus vaikuttaa. Meidän kaikkien on nyt korkea aika muistaa ja muistuttaa, että äänestämällä voimme tukea työntekijöiden oikeuksia.

PAMin valtuuston kevätkokous jatkuu 22.–23.5. Helsingissä. Kokouksessa kuullaan lukuisia valtuuston jäsenten puheenvuoroja ja terveisiä työntekijöiltä ympäri Suomea.

Teksti ja kuvat: Minttu Sallinen

Haku