Liiton ja työttömyyskassan vaihtaminen


Milloin kannattaa vaihtaa toisesta liitosta ja/tai työttömyyskassasta PAMiin?

Jos vaihdat työpaikkaasi ja menet töihin pamilaiselle alalle, PAM on sinulle oikea liitto. PAMiin kuuluvia aloja ovat mm.:

  • Kaupan ala
  • Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluala 
  • Hiusala
  • Siivous- ja kiinteistöala
  • Vähittäis- ja tukkukauppa
  • Apteekki
  • Vartijat
  • Erityisalat
  • Esimiehet

Helpoin tapa liittyä on täyttää liittymislomake verkkopalvelussa ja valtuuttaa lomakkeella PAM hoitamaan liiton vaihto puolestasi.

Täytä lomakkeeseen tiedot edellisestä liitostasi ja kassastasi. Rastita myös kohta, jossa valtuutat PAMin hoitamaan liiton vaihdon puolestasi. Silloin sinun ei tarvitse itse hoitaa asiaa vanhan liittosi kanssa ja jäsenyytesi ja työttömyysturvasi jatkuu katkotta. Työttömyyskassalain mukaan henkilö ei voi olla samanaikaisesti kahden työttömyyskassan jäsen.

Jos olet jo eronnut vanhasta liitostasi, on tärkeää että liityt PAMiin 30 päivän kuluessa erostasi. Tällöin jäsenyytesi ja työttömyysturvasi eivät katkea. Muista täyttää kohdat "Edellinen liitto" ja "Valtuutus" kuten edellä kerrottu.

Jatkuuko työttömyysturvani liiton vaihdossa katkotta?

Huolehdi, että siirryt vanhasta liitosta ja työttömyyskassasta PAMiin 30 päivän kuluessa, jotta kerrytetty ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan mahdollistava työssäoloehto säilyy. Sinun tulee myös varmistaa, että jäsenmaksusi on maksettu edelliseen liittoosi ja työttömyyskassaasi siirtymispäivään asti.

Milloin jäsenyyteni alkaa?

Jäsenyytesi alkaa siitä päivästä, jolloin olet lähettänyt nettihakemuksen tai jolloin kirjallinen jäsenhakemuksesi on saapunut liittoon ja työttömyyskassaan. Aikaisintaan kuitenkin siitä päivästä, josta alkaen jäsenmaksusi on maksettu.

Jos siirryn toisesta liitosta ja/tai kassasta PAMiin, jatkuuko automaattinen jäsenmaksun perintä palkastani?

Jäsenmaksun perintäsopimus on aina työnantaja- ja liittokohtainen. Siksi liiton vaihdon yhteydessä sinun tulee ilmoittaa palkanlaskijalle, että edellisen liiton perintä pitää päättää. Lisäksi rastita liittymislomakkeessa jäsenmaksu-kohdassa "työnantaja pidättää jäsenmaksun palkasta", niin PAM hoitaa puolestasi työnantajaperinnän käynnistymisen PAMiin. Muista aina tarkistaa palkkanauhastasi, että ay-jäsenmaksu on peritty. Jos maksuja ei näy palkkanauhassa, ota yhteys palkanlaskijaasi.

Milloin kannattaa siirtyä PAMista toiseen liittoon?

Jos menet töihin jollekin muulle kuin pamilaiselle alalle, sinun kannattaa siirtyä siihen liittoon, joka neuvottelee alasi työehtosopimukset. 

Ota yhteyttä uuteen liittoosi ja sovi jäsenyyden alkamisajankohta sen kanssa. Lisäksi valtuuta uusi liitto ilmoittamaan erostasi PAMille. Näin varmistat, että siirtymisesi uuteen liittoon ja työttömyyskassaan tapahtuu ilman jäsenyytesi katkeamista. Muista myös kertoa työnantajallesi/palkanlaskijallesi liiton vaihdoksesta.