Liiton ja työttömyyskassan vaihtaminen


Milloin kannattaa vaihtaa toisesta liitosta ja/tai työttömyyskassasta PAMiin?

Jos vaihdat työpaikkaasi ja menet töihin pamilaiselle alalle, PAM on sinulle oikea liitto. PAMiin kuuluvia aloja ovat mm.:

  • Kaupan ala
  • Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluala 
  • Hiusala
  • Siivous- ja kiinteistöala
  • Vähittäis- ja tukkukauppa
  • Apteekki
  • Vartijat
  • Erityisalat
  • Esimiehet

Helpoin tapa liittyä on täyttää liittymislomake verkkopalvelussa ja valtuuttaa lomakkeella PAM hoitamaan liiton vaihto puolestasi.

Täytä lomakkeeseen tiedot edellisestä liitostasi ja kassastasi. Rastita myös kohta, jossa valtuutat PAMin hoitamaan liiton vaihdon puolestasi. Silloin sinun ei tarvitse itse hoitaa asiaa vanhan liittosi kanssa ja jäsenyytesi ja työttömyysturvasi jatkuu katkotta. Työttömyyskassalain mukaan henkilö ei voi olla samanaikaisesti kahden työttömyyskassan jäsen.

Jos olet jo eronnut vanhasta liitostasi, on tärkeää että liityt PAMiin 30 päivän kuluessa erostasi. Tällöin jäsenyytesi ja työttömyysturvasi eivät katkea. Muista täyttää kohdat "Edellinen liitto" ja "Valtuutus" kuten edellä kerrottu.

Jatkuuko työttömyysturvani liiton vaihdossa katkotta?

Huolehdi, että siirryt vanhasta liitosta ja työttömyyskassasta PAMiin 30 päivän kuluessa, jotta kerrytetty ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan mahdollistava työssäoloehto säilyy. Sinun tulee myös varmistaa, että jäsenmaksusi on maksettu edelliseen liittoosi ja työttömyyskassaasi siirtymispäivään asti.

Milloin jäsenyyteni alkaa?

Jäsenyytesi alkaa siitä päivästä, jolloin olet lähettänyt nettihakemuksen tai jolloin kirjallinen jäsenhakemuksesi on saapunut liittoon ja työttömyyskassaan. Aikaisintaan kuitenkin siitä päivästä, josta alkaen jäsenmaksusi on maksettu.

Jos siirryn toisesta liitosta ja/tai kassasta PAMiin, jatkuuko automaattinen jäsenmaksun perintä palkastani?

Jäsenmaksun perintäsopimus on aina työnantaja- ja liittokohtainen. Siksi liiton vaihdon yhteydessä sinun tulee ilmoittaa palkanlaskijalle, että edellisen liiton perintä pitää päättää. Lisäksi rastita liittymislomakkeessa jäsenmaksu-kohdassa "työnantaja pidättää jäsenmaksun palkasta", niin PAM hoitaa puolestasi työnantajaperinnän käynnistymisen PAMiin. Muista aina tarkistaa palkkanauhastasi, että ay-jäsenmaksu on peritty. Jos maksuja ei näy palkkanauhassa, ota yhteys palkanlaskijaasi.

Milloin kannattaa siirtyä PAMista toiseen liittoon?

Jos menet töihin jollekin muulle kuin pamilaiselle alalle, sinun kannattaa siirtyä siihen liittoon, joka neuvottelee alasi työehtosopimukset. 

Ota yhteyttä uuteen liittoosi ja sovi jäsenyyden alkamisajankohta sen kanssa. Lisäksi valtuuta uusi liitto ilmoittamaan erostasi PAMille. Näin varmistat, että siirtymisesi uuteen liittoon ja työttömyyskassaan tapahtuu ilman jäsenyytesi katkeamista. Muista myös kertoa työnantajallesi/palkanlaskijallesi liiton vaihdoksesta.

 

 

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle