Skip to content
Artiklar

06.05.2025 15:30

Sommarjobb inom servicebranschen? Så här får du en bra start

Grattis till sommarjobbet! Innan du kör i gång – ta del av de här fem viktiga tipsen. De hjälper dig att komma i gång på ett schyst, tryggt och positivt sätt.

Hymyilevä henkilö pitelee kahvikuppia kahvitauolla ja katsoo ylöspäin verhojen edessä.

1. Gör alltid ett skriftligt arbetsavtal

Ett arbetsavtal skyddar både dig och arbetsgivaren. I avtalet ska det tydligt framgå åtminstone lönen, arbetstiden, arbetsuppgifterna, anställningens längd, uppsägningstid och vilket kollektivavtal som tillämpas.

Kontrollera också att det står en minimiarbetstid i avtalet. Ett nolltimmarsavtal garanterar inga arbetstimmar – och inga inkomster. Inom till exempel handelsbranschen är sådana avtal förbjudna enligt kollektivavtalet.

Lönen ska också vara korrekt. Kollektivavtalen fastställer en minimilön – det är inte tillåtet att avtala om en lägre lön.

2. Förstå vad en visstidsanställning innebär

Sommarjobb är oftast visstidsanställningar, vilket betyder att både du och arbetsgivaren är bundna till den överenskomna tiden. Du kan inte avsluta jobbet i förtid utan en ömsesidig överenskommelse.

Om det finns en prövotid i arbetsavtalet kan anställningen avslutas även under den, men det kräver saklig grund.

3. Alla har rätt till introduktion

Du har rätt att få ordentlig introduktion till arbetsuppgifterna och arbetsplatsens regler. Syftet är att du ska kunna utföra ditt jobb på ett tryggt och bra sätt.

Om du inte får någon introduktion, ta upp det med din chef eller en personalföreträdare. Det är bra att ställa frågor – det visar att du är engagerad och vill göra ett bra jobb.

4. Skriv upp dina arbetstimmar

Börja skriva upp dina arbetstider direkt. Spara dina arbetsscheman (arbetsskiftsförteckning) och anteckna själv hur många timmar du jobbat. På så sätt kan du kontrollera att du får rätt lön och alla tillägg.

📎 Visste du att många sommarjobbare upptäcker fel i löneutbetalningen först i efterhand? Genom att föra bok över dina arbetspass och arbetade timmar kan du försäkra dig om att du får det du har rätt till.

5. Uppträd ansvarsfullt på sociala medier

Yttrandefrihet gäller också på jobbet – men den kommer med ansvar. Dela inte konfidentiell information eller olämpliga saker om arbetsplatsen på sociala medier.

Om något händer på jobbet som du funderar över, tala med förtroendemannen eller arbetarskyddsfullmäktige – du är inte ensam.

Be om hjälp när något känns fel

Allt går inte alltid som på Strömsö. Men det är inget att oroa sig för – som medlem i facket får du stöd och hjälp i bland annat följande situationer:

  • arbetspass dras in utan din tillåtelse
  • oklarheter kring lönen
  • arbetsgivarens krav vid sjukdom känns oskäliga

Du klarar dig bäst i sommarjobbet när du känner till dina rättigheter – och vågar be om råd i tid! Bekanta dig med vår arbetslivsguide och läs mer om medlemskap i PAM.

Keywords:

anställning

Vad tyckte du om detta innehåll?

Sök