Mitä tarkoittaa sopimukseton tila?
Sopimukseton tila alkaa, kun työehtosopimuksen voimassaoloaika on päättynyt, eikä uutta sopimusta työntekijä- ja työnantajapuolen välille ole saatu solmittu sitä ennen.
Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta. Työtaistelut, kuten lakot, ylityökiellot ja työnantajan työsulut, ovat mahdollisia – ja sopimuksettoman tilan pitkittyessä myös todennäköisiä.
Sopimuksettoman tilan aikana sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.
Mitä tapahtuu, jos uutta työehtosopimusta ei saada neuvoteltua ennen vanhan päättymistä?
1. TES päättyy
Neuvotteluja voidaan jatkaa sopimuksen päätyttyä. Jos neuvottelut eivät etene tai neuvottelut katkeavat, PAMin hallitus voi antaa ilmoituksen työtaistelusta, joka voi olla lakko tai jotain muita toimenpiteitä. Lakkoilmoitus on annettava lain mukaan vähintään kaksi viikkoa ennen lakon alkamista.
2. Pakollinen sovittelu
Saatuaan ilmoituksen työtaistelusta, valtakunnansovittelija ryhtyy sovittelemaan työriitaa. PAMin ja työnantajaliiton on osallistuttava sovitteluun. Valtakunnansovittelijan tavoitteena on aina antaa sovintoesitys, jotta työtaisteluilta vältytään. Sovintoesitystä ei kuitenkaan ole pakko hyväksyä.
3. Lakko työnantajan painostamiseksi
PAMin hallitus päättää lakon aloittamisajankohdasta ja sen kestosta. Lakko alkaa, jos sitä ennen ei ole päästy sopimukseen. Työntekijät lopettavat työnteon lakkokohteissa lakon alkaessa ja palaavat töihin sen jälkeen, kun lakko on päättynyt. Työnantajat voivat julistaa myös työsulun, jolloin järjestäytyneet työntekijät eivät saa tehdä töitä työsulun piirissä olevissa työpaikoissa.
4. Sovintoesitys
Valtakunnansovittelijan tehtävänä on antaa sovintoesitys. PAMissa sovintoesitystä käsittelee kyseisen alan sopimusalatoimikunta ja suosittelee PAMin hallitukselle joko sen hyväksymistä tai hylkäämistä. PAMin hallitus tekee lopullisen päätöksen. Myös työnantajaliiton hallinto käsittelee sovintoesityksen. Jos jompikumpi osapuoli hylkää sen, sovintoesitys raukeaa.
5. Uusi työehtosopimus
Uusi työehtosopimus syntyy, kun molemmat neuvottelujen osapuolet ovat hyväksyneet joko ilman työtaistelua saavutetun neuvottelutuloksen tai valtakunnansovittelijan antaman sovintoesityksen. Uudessa työehtosopimuksessa määritetään muun muassa palkankorotukset ja työehdot.
Työehtosopimus eli TES takaa työntekijöille vähimmäistyöehdot ja työnantaja saa puolestaan työrauhan. Sopimuksen voimassaoloaikana sopimusta koskevista asioista ei saa lakkoilla.