Hyppää sisältöön
Etusivu » Työehtosopimukset » PAMin alojen työehtosopimukset » Hiusalan työehtosopimus ja hiusalan työehdot

Hiusalan työehtosopimus ja hiusalan työehdot

Työehtosopimus

Hiusalalla ei tällä hetkellä ole valtakunnallista työehtosopimusta, joka takaisi koko alalle vähimmäistyöehdot, kuten palkan ja työajan.

PAM on solminut alalle yrityskohtaisia sopimuksia ja monen työntekijän kohdalla noudatetaan kaupan työehtosopimusta.

S-ryhmän palveluksessa oleviin parturi-kampaajiin noudatetaan kaupan alan työehtosopimusta.

Vakiintunut ja pitkä neuvottelukäytäntö hiusalalla katkesi, kun PAMin neuvottelukumppani Suomen Hiusyrittäjät irtisanoi hiusalan yleissitovan työehtosopimuksen päättymään 30.10.2018. Hiusyrittäjät eivät tämän jälkeen ole halunneet neuvotella alalle uutta työehtosopimusta.

Syksyllä 2020 PAM teki ensimmäisen yrityskohtaisen (The Parturi, Nordic Men´s Hair) työehtosopimuksen, jolla taataan kyseisen yrityksen työntekijöille mm. minimipalkka, lomaraha ja sairausajan palkat.

PAM pyrkii sopimaan lisää yrityskohtaisia työehtosopimuksia.

Työehdot työpaikoilla

Työnantaja ei voi yksipuolisesti muuttaa työsopimuksen ehtoja.  Esimerkiksi työsopimuksessa mainittua palkkaustapaa (kuukausipalkka vai provisiopalkka) tai työaikaa ei voi muuttaa ilman työntekijän suostumusta.

Työnantajalla on velvollisuus kohdella työntekijöitä tasapuolisesti. Esimerkiksi iltalisää ei voi maksaa vain osalle työntekijöistä, vaan se on maksettava kaikille.

Nämä oikeudet ja velvollisuudet on huomioitava, jos

  • työntekijä on tehnyt työsopimuksensa valtakunnallisen työehtosopimuksen voimassaoloaikana
  • yrityksessä on eri aikaan töihin tulleita henkilöitä, joihin yritetään soveltaa erilaisia työehtoja. 

Jäsenyyden turva

PAMin jäsenenä olet oikeutettu kaikkiin liiton jäsenpalveluihin ja -etuihin, kuten työsuhdeneuvontaan ja oikeudelliseen apuun.

Liity jäseneksi

PAM on ammattiliittosi, jos työskentelet yksityisellä palvelualalla esimerkiksi myyjänä, siivoojana, tarjoilijana, kokkina, vartijana tai kiinteistönhoitajana. Neuvottelemme sinun työehdoistasi.

Viimeksi päivitetty: 16.01.2024

Haku