Hyppää sisältöön
Blogit

05.10.2023 09:12

Nyt on aika toimia yhdessä – ammattiliitot nostavat järjestöllistä valmiuttaan

Orpon-Purran hallituksen leikkaukset iskevät pahiten pienituloisiin, myös moniin palvelualojen työntekijöihin. Hallituksen toimet ovat epäoikeudenmukaisia, ja siksi ammattiliitot ovat ryhtyneet vastarintaan.

Risto Kalliorinne on PAMin järjestöjohtaja.

Kesällä julkaistu hallitusohjelma uhkaa romuttaa turvallisen työelämän, työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet ja monen ihmisen talouden.  

Orpon-Purran hallituksen aikomat leikkaukset iskevät pahiten pienituloisiin, mutta rikkaille on silti varaa antaa mittavia verohelpotuksia. Ammattiliittojen vaikutusmahdollisuuksia murennetaan, mutta työnantajien kaikki toiveet toteutetaan.  

Hallituksen toimet ovat epäoikeudenmukaisia, ja siksi ammattiliitot ovat ryhtyneet vastarintaan. Me SAK:laiset liitot haluamme estää hallituksen kaavailemien lakiesitysten toteutumisen.  

Syyskuussa olemme järjestäneet useita tilaisuuksia, joissa on jaettu tietoa lakiesitysten vaikutuksista. Samaan aikaan olemme käynnistäneet työpaikkatason toimia ja toritapahtumia, joilla herätellään jäsenistöä vaikuttamaan päättäjiin.  

Ammattiliitot siis lisäävät järjestöllistä valmiuttaan. Mitä tämä tarkoittaa?  

Alkusyksystä tämä on tarkoittanut lähinnä jäsenistön tietoisuuden lisäämiseksi tehtyjä toimia. Jatkossa järjestöllisen valmiuden nostaminen voi tarkoittaa myös poliittisia työtaisteluita.  

Poliittiset työtaistelut ovat täysin laillisia silloin, kun kamppaillaan työntekijöiden oikeuksista. Suomessa poliittisia lakkoja on nähty hyvin harvoin, ja siksi onkin erikoista, että hallitusohjelmassa niin voimakkaasti puututaan tähän oikeuteen. Pelätäänkö hallituksessa laajoja protesteja työpaikoilla ja siksi ihmisten mahdollisuutta ilmaista mielipidettään halutaan rajoittaa?  

Myös meidän pamilaisten on tehtävä kaikkemme, jotta hallituksen aikomat lait eivät toteudu ja kurjista jäsentemme elämää. Emme voi seistä tumput suorina, kun osa-aikaisten työntekijöidemme arki on muuttumassa kestämättömäksi ja luottamusmiestemme vaikutusmahdollisuuksia työpaikoilla murennetaan.  

Viime keväänä osoitimme, että osaamme olla myös vahvoja. Työtaistelut ovat yksi mahdollisuus osoittaa Orpon-Purran hallitukselle, että me emme hyväksy työelämän epäreiluja lakihankkeita.  

Poliitikot pelkäävät kannatuksen menettämistä. Kansalaisten aktiivinen toiminta ja protestointi voi saada hallituksen miettimään uudemman kerran lakiesityksiään. Ihmiset osoittavat tukeaan meille pamilaisille toreilla ja turuilla ja samaan aikaan opiskelijat vastustavat leikkauksia valtaamalla oppilaitoksia.

Nyt jos koskaan on aika toimia, tehdään se yhdessä!  

Kirjoittaja: Risto Kalliorinne
Kuva: Jaakko Lukumaa

Haku