Hyppää sisältöön
Blogit

08.02.2024 12:51

Eivät kaikki työnantajat ole kivoja

Palvelualojen ammattiliitto PAMia tarvittiin viime vuonnakin. Liiton palvelulinjoilla vastattiin yli 100 000:een jäsenten puheluun tai sähköpostiin. Liki 700 työsuhteen epäselvyyttä ratkesi, kun liitto hoiti niitä työntekijän puolesta erimielisyystapauksena tai antoi oikeusapua. Sen lisäksi luottamusmiehet selvittivät lukuisia epäselvyyksiä työpaikoilla. 

nainen seisoo ulkona takki päällä kädet puuskassa.

Vuonna 2022 PAM sai työntekijöille takaisin heille kuuluvia palkkasaatavia ja korvauksia esimerkiksi laittomista irtisanomisista yhteensä noin 2,5 miljoonaa euroa. Viime vuoden luku on vielä laskematta. Sen lisäksi luottamusmiehet työpaikoilla neuvoivat työntekijöitä ja neuvottelivat työnantajan kanssa lukemattomia kertoja.

Tätä kaikkea ei tee kukaan muu kuin ammattiliitto. Kaikki tehdään jäsenten maksamilla jäsenmaksuilla ja niistä aiemmin kertyneiden sijoitusten tuotoilla. Me neuvottelemme myös työehtosopimukset, joista hyötyvät kaikki työntekijät. Siksi me olemme yleishyödyllisiä.

Sääntöjä tarvitaan turvaksi

Meitä syytetään jäykäksi ja vanhanaikaiseksi, kun haluamme, että työsuhteen perusasioiden minimi sovitaan mahdollisimman pitävästi valtakunnallisissa työehtosopimuksissa duunarin turvaksi.

Orpon hallitus on tällä tietoa heikentämässä työehtosopimusten merkitystä heikentämällä paikallista sopimista koskevia sääntöjä. Mutta kaikki työnantajat eivät ole kivoja. Tarvitaan sääntöjä, jotta henkilökunnan ja työnantajan kesken sopiminen ei muuttuisi villiksi länneksi.

Työntekijälle työpaikka on sitä tärkeämpi, mitä heikommassa taloudellisessa asemassa hän on. Saadakseen pitää työpaikan saattaa suostua monenlaiseen. Hallitus on helpottamassa työnantajan oikeutta irtisanoa, tehdä määräaikaisia työsopimuksia ja nopeuttamassa lomauttamisen aikatauluja. Pienipalkkaisiin kohdistuu sosiaaliturvan leikkauksia. Asema heikkenee. Lisäksi hallitus aikoo heikentää lakko-oikeutta ja asettaa valtakunnansovittelijan sovintoesitykselle katon.

PAM ja muu ay-liike vastustaa näitä muutoksia. Oikeastaan niitä vastustavat yhdessä toimivat ammattiliittojen jäsenet. Heistä syntyy lakko tai mielenosoitus. Ilman jäseniä ei mikään edellä kertomani toteudu. Siksi toivon, että mahdollisimman moni liittyy alansa ammattiliittoon.


Annika Rönni-Sällinen
Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja

@RonniSallinen

Liity jäseneksi

PAM on ammattiliittosi, jos työskentelet yksityisellä palvelualalla esimerkiksi myyjänä, siivoojana, tarjoilijana, kokkina, vartijana tai kiinteistönhoitajana. Neuvottelemme sinun työehdoistasi.

Haku