Hyppää sisältöön
Uutiset

27.06.2022 09:30

Espresso Houseen luottamusmies työntekijöiden tueksi

Kokkolalainen Pipsa Valtonen, 24, aloitti kahvilaketju Espresso Housen pääluottamusmiehenä huhtikuussa. Hän kannustaa työntekijöitä puhumaan rohkeammin oikeuksistaan.

Suorapuheiseksi itseään kuvaileva Pipsa Valtonen haluaa edistää oikeudenmukaisuutta työelämässä. Kuva: Susanna Kekkonen

Ravintolakokiksi valmistunut Pipsa Valtonen nauttii kahvilatyössä erityisesti asiakaspalvelusta. Hän työskentelee Kokkolan Espresso Housessa shift leaderinä eli vuorovastaavana ja edustaa nyt ketjun pääluottamusmiehenä ketjun 850 työntekijää. Valtonen työskentelee noin 30 tuntia viikossa, josta suurimman osan hän hoitaa luottamusmiehen tehtäviä.
 

Mikä sai sinut ryhtymään luottamusmieheksi?

”Vaikka minulla itselläni ei ole aiemmin ollut luottamusmiestä, edellisessä työpaikassani keskustelimme paljon työntekijöiden oikeuksista esimieheni johdolla. Sieltä sain hyvät pohjatiedot ja taidot. Espresso Housella työkaverit ovat jo pidemmän aikaa kääntyneet minun puoleeni, kun heillä on ollut kysymyksiä työehtosopimuksesta. Minusta on mukava auttaa, etsiä tietoa ja ottaa asioista selvää. Koin kuitenkin, että rivityöntekijänä on vaikea nostaa epäkohtia esiin tai saada muutosta aikaan, ääni ei kauas kanna. Kun PAMin edustaja kävi kahvilassamme kannustamassa luottamusmiehen valintaan, innostuin heti!”
 

Millaisia odotuksia tai toiveita sinulla on tulevalle luottamusmieskaudellesi?

”Luottamusmiehen tehtävässä on vielä myös itselle paljon opeteltavaa. Lähiajan suunnitelmissani on kiertää varapääluottamusmiehen kanssa kaikki Suomen Espresso House -kahvilat ja tavata työntekijöitä. Olemme yhdessä työnantajan kanssa tarttuneet jo moniin epäkohtiin, joiden vuoksi olemme olleet lehtien palstoilla ja toivoisin, että saisimme korjattua ne pysyvästi. Esimerkiksi pidämme nykyään tarkasti kirjaa siitä, että kaikki työntekijöille kuuluvat tauot tulee pidettyä. Toivoisin myös, että työntekijät uskaltaisivat puhua omista oikeuksistaan enemmän. Tiedän, että se ei ole aina helppoa. Mutta jos hyväksymme hiljaa epäkohtia työpaikoilla, se ei palvele ketään.”

Mihin asioihin haluaisit muutosta ensi töiksesi?

”Uusien työntekijöiden perehdytykseen on tärkeä kiinnittää enemmän huomioita. Kaikkihan lähtee siitä. Jos perehdytystä ei ole tehty kunnolla tai sille ei ole aikaa, voi nuori työntekijä kokea, että hänestä ei ole työhön tai alalle ylipäätään. Parempi perehdytys antaisi vakaamman pohjan työsuhteelle ja auttaisi myös työntekijöiden vaihtuvuuteen.

Haluan myös nostaa osa-aikatyön tarkasteluun. Meillä on tällä hetkellä paljon osa-aikaisia työntekijöitä, jotka toivoisivat enemmän työtunteja sopimuksiinsa. Uskon, että monella kahvilalla olisi hyvät mahdollisuudet antaa ainakin osalle työntekijöistä kokoaikatyötä. Myös nykyisen vuoden mittaisen tasoitusjakson muuttaminen lyhyemmäksi, esimerkiksi kuuteen kuukauden mittaiseksi, antaisi työntekijöille enemmän taloudellista turvaa.”

Mistä ammennat energiaa työhösi?

”Saan paljon energiaa siitä, kun pääsen auttamaan muita esimerkiksi etsimällä tietoa tai selvittämällä onko jossakin tilanteessa sattunut jotain epäoikeudenmukaista. Kun työntekijä on tyytyväinen, ja saan kiitoksen, se tuntuu tosi hyvältä. Näissä hommissa näkee tuloksen nopeasti!”

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää työntekijöille, joita edustat?

”Minuun voi rohkeasti ottaa yhteyttä. Jos vain jokin askarruttaa, niin saa laittaa viestiä tai soittaa!”

Tulevien kuukausien aikana Pipsa Valtonen kiertää Espresso Housen kahviloissa tapaamassa työntekijöitä. Hän aloitti kierroksensa Helsingin Hakaniemen kahvilasta kesäkuussa. Kuva: Susanna Kekkonen

Haku