Hyppää sisältöön
Artikkelit

23.10.2023 12:51

Helena Lentz: ”Luottamusmies on kuuntelija ja vaikuttaja”

Kun New Yorkerin myyjä Helena Lentz kaipasi neuvoa, ei yrityksessä ollut luottamusmiestä keneltä kysyä. Niinpä hän otti itse asioita selvää ja ryhtyi luottamusmieheksi.

Vaaleatukkainen nuori nainen istuu pöydän ääressä.
Helena Lentz on saanut kiitosta työstään luottamusmiehenä. ”Siitä tulee lämmin ja arvokas olo, kun kuulee suoraan, että tekemä työ ei ole mennyt huomaamatta.”

Helena Lentz toimii vaateketju New Yorker Finland Oy:n pääluottamusmiehenä ja edustaa noin 300 työntekijää. Yrityksellä on Suomessa 22 toimipaikkaa. Lentz käyttää luottamusmiehen tehtävien hoitamiseen keskimäärin 12 tuntia viikossa. 

Miten ryhdyit luottamusmieheksi? 

– Kaipaisin itse tietoa yrityksen eri käytänteistä, esimerkiksi sairauspoissaoloista, mutta ei tuolloin ollut luottamusmiestä, keneltä kysyä neuvoa. Lähdin selvittämään asiaa itse, ja samalla mietin, että voisin auttaa myös muita. Erilaisten asioiden selvittäminen käy minulta luonnostaan, joten ajattelin että jos ei kukaan muukaan ryhdy luottamusmieheksi, niin sitten minä!

Miten kuvaisit luottamusmiehen tehtävää?

– Luottamusmiestehtävä on hyvin moninainen, ja se vaatii aitoa halua kuunnella ja vaikuttaa. Tärkeintä on pitää työntekijöiden puolta, unohtamatta että samaan aikaan tekee ­yhteistyötä yrityksen kanssa. Tyytyväiset työntekijät ovat kaikkien etu, sillä he tekevät myös usein työnsä paremmin.

Millaisia taitoja luottamusmiehen tehtävässä tarvitaan?

– Tärkeitä taitoja on paljon, mutta keskeisimmät ovat ehkä aito halu auttaa ja osata kuunnella. Työ myös vaatii vahvaa selkärankaa ja uskallusta pystyä avoimesti kommunikoimaan työntekijöiden, esimiesten ja yrityksen johdon kanssa sekä kykyä ottaa selvää asioista.

Millaisiin asioihin olet vaikuttanut luottamusmiehenä?

– Selvitin yrityksemme sairauspoissaolokäytäntöä ja hiljattain olin myös mukana päivittämässä vuosilomaa koskevaa säännöstöä. Molemmista oli työntekijöiden keskuudessa jonkin verran epätietoisuutta ja väärää tietoa.

Mistä saat virtaa tehtävääsi?

– Minua motivoi eniten se, kun pääsen etsimään ratkaisuja epäkohtiin ja näkemään työni vaikutuksen. Esimerkiksi kun olen saanut ratkaistua työntekijän kysymyksen tai haasteen tai saan kiitosta työkaverin auttamisesta – vaikka kyseessä olisi ollutkin vain pieni asia. Jokainen pienistä onnistumisen hetkistä lämmittää kipinän lailla, ja yksikin kipinä voi sytyttää liekin.

Mitä sanoisit heille, jotka pohtivat luottamusmieheksi ryhtymistä?

– Pelkästään asiaa harkitsemalla on jo puolivälissä. Hakeminen ehdottomasti kannattaa, mikäli haluaa päästä vaikuttamaan. Toki työhön kuuluu paljon itseopiskelua, mutta liitolta saa myös paljon apua. Työ on avannut minulle myös aivan uusia verkostoitumismahdollisuuksia, joita tulen vaalimaan loppuikäni.

Teksti: Minna Raitapuro
Kuva: Petri Jauhiainen

Haku