Hyppää sisältöön
Uutiset

05.10.2023 14:45

Jäsentilaisuudessa avattiin Orpon-Purran hallituksen kohtuuttomia leikkaus- ja heikennysesityksiä

PAMin jäsentilaisuus keräsi aamutuimaan suuren joukon pamilaisia kuulemaan Orpon-Purran hallitusohjelmasta. Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen esitteli leikkausten ja työehtojen heikennysten vaikutuksia palvelualan työntekijöille.

Ensimmäinen neljästä verkossa järjestettävästä jäsentilaisuudesta pidettiin tänään torstaiaamuna. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen pääviesti jäsenille oli, että hallitusohjelma on epäreilu työntekijöiden kannalta. Työehtojen heikennykset ja leikkaukset kohdistuvat vain työntekijöihin.

Hallituksen toimien taustalla vaikuttaisi olevan ideologiset syyt. Työlainsäädännön heikennykset ovat suoraan työnantajien tavoitteista ja esimerkiksi sovitellun päivärahan heikentäminen ei tue työllisyyttä. Samalla kun ollaan huolissaan taloudesta ja valtionvelasta, niin tehdään kuitenkin suurituloisille suunnattuja veronkevennyksiä.

– Hallitus perustelee suojaosien poistoa kannustavuudella. Ihmettelen kyllä, kuinka suojaosien poisto lisäisi työn vastaanottamisen kannustavuutta, kun työntekijälle jää vähemmän käteen osa-aikatöistä, Rönni-Sällinen pohti.

Suojaosilla tarkoitetaan euromäärää, jonka voi tienata ilman, että etuus laskee. Ansiopäivärahassa suojaosa on ollut 300 euroa kuukaudessa.

Työttömyysturvaa leikataan ja lyhennetään

Orpon-Purran hallituksen suunnittelemien työttömyysturvaleikkausten myötä palvelualojen työntekijöiden työttömyysturva leikkaantuisi rajusti. Porrastusleikkaus tarkoittaisi myös työttömyysturvan keston todella suurta leikkausta.

– Porrastus tarkoittaa meidän aloillamme sitä, että keskimäärin pamilaisten ansioturva loppuu kahdeksan viikon jälkeen. Sen jälkeen siirrytään peruspäivärahalle. Vaikka on sanottu, ettei ansioturvaa lyhennetä, niin näin tapahtuu todellisuudessa, Rönni-Sällinen kertoi.

Hallitus on kertonut, etteivät leikkaukset ole kenellekään kohtuuttomia. Rönni-Sällinen kävi läpi leikkausten yhteisvaikutuksia ja pohdiskeli mitä muita kuin kohtuuttomia ne voisivat olla. Samalla leikkauksia viedään erittäin vauhdilla eteenpäin. Uudistuksia on tehty todella kiireellä eikä kunnon vaikutusarvioita ole tehty. Näitä ajetaan eteenpäin kuin käärmettä pyssyyn, Rönni-Sällinen kuvaili.

Työntekijöiden turvattomuutta lisätään

Orpon-Purran hallituksen suunnitelmien myötä työntekijöiden turvattomuus lisääntyisi.

– Hallitus lisää turvattomuutta sekä työssä ollessa että työttömänä eli kummaltakin puolelta. Turvattomuuden kasvu vaientaa työntekijät. Tällöin harvempi työntekijä uskaltaa pitää kiinni oikeuksistaan työpaikalla, Rönni-Sällinen arvioi.

Lakko-oikeuden rajoituksilla ja lakkosakkojen korotuksilla pyritään puolestaan estämään työntekijöiden mielenilmaisut.

Kun työttömyysturvaa leikataan, ollaan samanaikaisesti helpottamassa irtisanomista poistamalla irtisanomisperusteista ”painava syy”. Rönni-Sällisen mukaan suurimmassa osassa riitatilanteita käsitellään nimenomaan painavan syyn täyttymistä.

Työelämän tasa-arvo heikentyy

Monet hallituksen leikkaukset kohdistuisivat erityisesti pienipalkkaisiin tai työttömiin naisiin.

– Jatkossa alle vuoden määräaikaisia työsuhteita saisi tehdä perusteetta. Jo nyt määräaikaisuudet kasautuvat nuorille naisille, joten on selvä epäilys ketkä kärsivät tästä, jos hallituksen suunnitelmat toteutuvat, Rönni-Sällinen sanoi.

Myös hallituksen ajama ns. vientivetoinen työmarkkinamalli tulisi pahimmillaan lisäämään alojen välisiä palkkaeroja ja sitoisi sovittelijan kädet lainsäädännöllä.

PAM järjestää jäsenilleen vielä ensi viikon torstaina 12.10. kaksi jäsentilaisuutta aiheesta. Löydät linkit tilaisuuksiin osoitteesta: https://www.pam.fi/tapahtumat/painava-syy-webinaarit-klo-9-10-ja-16-17/

Teksti ja kuva: Pauli Unkuri

Haku