Hyppää sisältöön
Uutiset

15.03.2024 13:59

Kansallisteatteri aikoo lomauttaa koko henkilökuntansa kahdeksi viikoksi elokuussa

Tammikuussa alkaneiden muutosneuvottelujen tavoitteena on tasapainottaa Kansallisteatterin taloutta.

Suomen Kansallisteatteri kesällä. Aleksis Kiven patsas etualalla.
Arvioitua kalliimmaksi tullut remontti on osaltaan vaikuttanut Kansallisteatterin talousvaikeuksiin. Kuva: Shutterstock

– Muutosneuvotteluita on käyty hyvässä ja rakentavassa hengessä, kertoo Suomen Kansallisteatterin pääluottamusmies Tomi Raitio.
– Ikävä kyllä koko henkilökunta määrätyin poikkeuksin lomautetaan kuitenkin näillä näkymin kahdeksi viikoksi, pääosin elokuun alusta, jotta haastava taloudellinen tilanne saataisiin hallintaan, hän harmittelee.

Kansallisteatterilla on takanaan raskas remontti, jonka kustannukset nousivat muun muassa materiaalien maailmanmarkkinahintojen nousun myötä. Myös evakkotilojen vuokrat, kuten Vallilan näyttämö, tulivat teatterille huomattavan kalliiksi. 
– Muun muassa näiden vuoksi edellisen tilikauden tulos painui vääjäämättä miinukselle, jota nyt on tarkoitus tasapainottaa, Raitio taustoittaa tilannetta.

Myös vuosikymmeniä Kansallisteatterin omana ns. ”kellariteatterina” toiminut, kujan toisella puolella sijaitseva Omapohjan näyttämö joudutaan ajamaan alas Kansallisteatterin ohjelmiston osalta. 

– Olemme kuitenkin iloisia siitä, että vaikeista vuosista huolimatta Kansallisteatterissa yhä tehdään yhteiskunnallisesti puhuttelevaa ja korkeatasoista teatteria, Raitio jatkaa.
– Toivomme, että jatkossa talouden suunnittelu on pitkäjänteistä, ennustettavaa ja kestävää, ja että valtiovalta ymmärtää kansallisen kulttuurin merkityksen ja kotimaisen taiteen jatkumon, jotta ammattitaitoisesta ja sitoutuneesta henkilökunnasta on mahdollista pitää kiinni. 

Avainsanat:

kansallisteatteri

Haku