Hyppää sisältöön
Uutiset

05.10.2023 16:22

Kansallisteatterin ulosmarssissa mukana pamilaisia

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme järjesti tänään 5.10. ulosmarssin kaikissa Suomen teattereissa kello 13. Myös PAMin jäseniä osallistui ulosmarssiin.

Kansallisteatterin pääovista marssi ulos arviolta yli 50 henkilöä vastalauseena Orpon-Purran hallituksen suunnittelemille leikkauksille ja työehtojen heikennyksille. PAM neuvottelee Kansallisteatterin tekniikkaa ja vastaavia koskevan työehtosopimuksen yhdessä Temen kanssa. Kansallisteatterilta ulosmarssijat suuntasivat kohti Helsingin Kansalaistoria, jossa mielenilmaus jatkui.

Kansallisteatterin lavastamossa puuseppänä työskentelevä Tomi Raitio osallistui ulosmarssiin PAMin liiveissä. Raition mukaan teattereissa ja kulttuurialalla on pienipalkkaisia työntekijöitä ympäri Suomen, joita hallitus nyt ajaa yhä tiukemmalle. Samalla inflaatio laukkaa ja asumiskustannukset ovat suuret etenkin Helsingissä.

– Kokonaisuus on aivan hurja. Teattereissa porukka tekee kovaa töitä, pitkää päivää ja joustavat jo nyt, Raitio kertoo.

Raition viesti hallitukselle on ytimekäs.

– Rakennetaan, ei nakerreta.

Muiden ulosmarssijoiden kommentit noudattelivat Raition näkemyksiä. Eräs näyttämömestarina työskentelevä toivoi ulosmarssin herättelevän ihmisiä toimimaan, sillä muuten päädytään saneluun – ei sopimiseen.

Ulosmarssijat jatkoivat matkaansa Kansallisteatterilta Kansalaistorille.

Ulosmarssijat saivat kansainvälistä tukea

Helsingissä vierailulla oleva UNI Europan aluesihteeri Oliver Röthig oli mukana osoittamassa tukensa ja UNI Europan solidaarisuuden ulosmarssijoille. UNI Europa on eurooppalaisten palvelualojen ammattiliittojen kattojärjestö.

– Emme halua hallitusten tekevän työntekijöiden vastaista politiikkaa, ja esimerkiksi helpottavan irtisanomisia poistamalla painavan syyn irtisanomisperusteista, Röthig sanoi.

Röthig muistutti myös Orpon-Purran hallituksen heikennysten laajemmasta mittakaavasta.

– Hyökkäykset suomalaisia työntekijöitä vastaan ovat samalla hyökkäys eurooppalaisia työntekijöitä vastaan.

Teksti ja kuvat: Pauli Unkuri

Haku