Hyppää sisältöön
Uutiset

14.12.2023 16:53

Lakkovahdeilta tyrmäys hallituksen sanelupolitiikalle ja työehtojen yksipuoliselle heikentämiselle

Logistiikkakeskuksen porteilla kysyttiin, ymmärtääkö Orpon-Purran hallitus mitä se on tekemässä työmarkkinoille ja työehtosopimisen tulevaisuudelle?

Lakkopäivänä on pakkasta ilmassa talvisen sään ja Orpon-Purran hallituksen harjoittaman politiikan myötä. Pamilaiset lakkovahdit ovat tästä huolimatta tänään olleet reippaalla asenteella porteilla jo aamuviidestä lähtien. Lakkovahdit päivystävät monessa lakkokohteessa iltamyöhään saakka.

S-ryhmän (Inex-Partners) Iogistiikkakeskuksella Sipoossa lakkovahteja on paikalla kymmenkunta. Lakkovahteja on myös Teollisuusliiton liiveissä, sillä logistiikkakeskuksella työskentelevät huoltomekaanikot ovat mukana lakossa. Työntekijät ovat yhdessä yhteisen asian äärellä.

Käyttötavarapuolen logistiikkakeskuksen luottamusmies Aleksi Pakarinen uskoo, että hallitus ei ymmärrä mitä se on tekemässä sekaantuessaan työmarkkinatoimintaan.

– Jos lakkosakkoja korotetaan ja työsuhdeturvaa heikennetään niin nämä asiat tulevat työehtosopimuspöytään. Yritämme herätellä lainsäätäjää, että minkä tilanteen he ovat luomassa seuraaviin tes-neuvotteluihin. Veneen keikauttaminen on vaarallista, Pakarinen linjaa.

Pakarinen näkee, että hallitus yrittää muuttaa pysyvästi voimatasapainoa työnantajan ja työntekijöiden välillä. Hallitukselle lähtevät terveiset ovat kipakat ja enteilevät tulevaa.

– En usko, että työntekijät antavat potkia itseään vaan takaisin on tulossa.

Sairaussakko suututtaa

Inexin päivittäistavarapuolen varaluottamusmies Heikki Heinonen nostaa esille samoja teemoja. Näiden lisäksi häntä ihmetyttää sairaussakon logiikka.

– Sairauskarenssipäivässä ei ole mitään järkeä. En itsekään halua sairastua sen takia, että joku joutuu tulemaan sairaana töihin, Heinonen sanoo

Vastavalittu varatyösuojeluvaltuutettu Heikki Varvikko näkee, että sairaussakko on työturvallisuusasia.

– On myös täysin mahdollista, että sairauslomat pitkittyvät ja silloin kaikki häviävät.

Luottamusmies Aleksi Pakarinen, varatyösuojeluvaltuutettu Heikki Varvikko sekä varaluottamusmies Heikki Heinonen.

Lidlin Järvenpään logistiikkakeskuksella portin pielessä on lakosta ilmoittavat kyltit ja vilkkuvat valot. Lakko on pitänyt hyvin ja työntekijät ovat ymmärtäneet asian tärkeyden.

Lidl Suomen pääluottamusmies Timi Itkonen kertoo, että hallituksen politiikka on herättänyt suurta ihmetystä muun muassa vasta vast’ikään Suomeen muuttaneissa työntekijöissä.

– He ihmettelevät miten nyt hallitus tekee näin julmia muutoksia suomalaiseen työelämään. Asiat pitäisi ratkoa neuvottelemalla. Tällä hetkellä työntekijöitä ei huomioida ja työehtojen sanelu on tilanteen iso kuva, Itkonen sanoo.

Sonja Kilpinen, Päivi Kilpeläinen ja Timi Itkonen Järvenpäässä Lidlin logistiikkakeskuksen portilla kylttien kera.

Työehtojen politisoinnista ei seuraa mitään hyvää

Varaluottamusmies Päivi Kilpeläiselle lakko ei ole työuran ensimmäinen – Lidlissä kylläkin.

– Oli aamulla mahtavat lakkofiilikset. Hyvän asian puolesta taistellaan kaikkien eduksi. Työehtojen politisointi ei ole kummallekaan osapuolelle hyvä juttu, jos neljän vuoden välein tehdään muutoksia eri suuntiin, Kilpeläinen pohtii.

Vieressä hyväksyvästi nyökyttelee lakkovahdiksi tullut varastotyöntekijä Sonja Kilpinen. Lakkoon lähteminen oli selvä valinta.

– Lakossa ollaan hyvän asian puolesta ja mielellään mukana, Kilpinen tiivistää.

Luottamusmies Mariana Salmela oli aikaisin aamulla lakkovahtina Mäntsälässä Tokmannin logistiikkakeskuksen portilla. Kuva: Timo Piiroinen.

Myös Tokmannin logistiikkakeskuksella Mäntsälässä ollaan lakossa. Luottamusmies Mariana Salmelan aamu lakkovahtina on lähtenyt hyvin käyntiin.

– Taistelemme suunniteltuja leikkauksia vastaan. Tiedän itse vähäosaisena olleena, mitä nämä leikkaukset tarkoittavat ja haluan olla taistelussa mukana, Salmela sanoo.

Samalla kun hallitus heikentää työehtoja ja leikkaa sosiaaliturvasta, se kohdistaa suurimmat veronkevennykset 14 000 euroa kuukaudessa tienaaville. Tämä ei monen työntekijän oikeustajuun sovi.

– Heikennykset eivät mene tasapuolisesti. Hallitus voisi lähteä itse hetkeksi elämään sitä elämää, mitä nämä toimenpiteet tulevat työntekijöille ja vähäosaisille tuomaan, Salmela viestittää.

Yhteensä PainavaSyy-toimintapäivänä pamilaisia on ollut lakossa noin 15 000. Monet lakot jatkuvat vielä perjantain puolelle aamuyöhön.

Teksti ja kuvat: Pauli Unkuri

Avainsanat:

politiikka työtaistelu

Haku