Hyppää sisältöön
Uutiset

03.04.2023 14:15

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualojen TES tuo työntekijöille euromääräiset korotukset

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualalle saatiin uusi työehtosopimus maanantaina.

MaRaVa-alojen työehtosopimus tuo euromääräiset korotukset työntekijöille ja kuroo kuilua umpeen erityisesti matalampien palkkojen osalta.

Kokoaikaisen tarjoilijan (taso 4) palkka nousee sopimuskauden aikana 145 euroa eli noin 7,4 %.

Esimerkiksi taulukkopalkalla olevan kokoaikaisen tarjoilijan (taso 4) palkka nousee sopimuskauden aikana 145 euroa eli noin 7,4 %.

”Tämä hyvä tulos, kun otetaan huomioon alan kokonaistilanne”, luonnehtii PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Työntekijöiden palkat nousevat kesäkuun alusta lukien vähintään 96 eurolla. Taulukkopalkat nousevat 96–115 euroa ja muita työehtosopimuksen taulukoita nostetaan 4,3 prosentilla. Vuonna 2024 työntekijöiden palkat nousevat syyskuun alusta 1,7 prosentilla.

Euromääräinen korotus on hyvä asia etenkin kaikkein alimmissa palkkaluokissa työskenteleville.

”Ensimmäisen vuoden euromääräinen ratkaisu on erittäin hyvä asia etenkin kaikkein alimmissa palkkaluokissa työskenteleville. Se kuroo umpeen eroja prosentuaalisia korotuksia paremmin. Myös taulukkopalkkojen korotuksiin voi olla tyytyväinen”, Rönni-Sällinen summaa.

Kuluneella neuvottelukierroksella sopimukset eivät ole syntyneet aivan kivuttomasti. Muun muassa kaupan alalla ja kiinteistöpalvelualalla yhteisymmärrykseen päästiin vasta lakkojen kautta. MaRaVan neuvotteluissa sopimukseen päästiin kuitenkin ilman lakkoiluja.

Lakot ovat viimeinen painostuskeino. Olen tyytyväinen, että maaliin päästiin neuvottelemalla.

”Neuvotteluosapuolten välillä oli hyvä keskusteluyhteys ja aito halu päästä sopimukseen. Täytyy muistaa, että lakot ovat aina viimeinen painostuskeino. Olen tyytyväinen, että maaliin päästiin neuvottelemalla”, PAMin sopimusasiantuntija Raimo Hoikkala pohtii.

Korona-aika rokotti paitsi alan työntekijöitä, myös alan yrityksiä. Toipuminen vie aikaa, ja nyt neuvoteltua tulosta on peilattava vallitsevaan tilanteeseen.

On koko alan etu, että se saadaan jaloilleen ja uuteen kukoistukseen. Vain näin saadaan myös palkka-asioita pitkäjänteisesti korjattua.

”Myös työnantajapuolella on jouduttu syömään pääomia, löysää ei juuri ole. Pitkällä tähtäimellä on koko alan etu, että se saadaan jaloilleen ja uuteen kukoistukseen. Vain näin saadaan myös palkka-asioita pitkäjänteisesti korjattua, Hoikkala summaa.”

 

Haku