Hyppää sisältöön
Uutiset

29.11.2023 16:44

”Olemme valmiita kovempiin toimenpiteisiin niin kauan, että hallituksen politiikka on myös työntekijöiden kannalta reilua”

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta oli paikalla Tuusulassa osoittamassa tukensa lakkolaisille ja lähetti samalla terveiset PainavaSyy-toimiin osallistuneille pamilaisille.

Viimeisen neljän viikon aikana PAM on järjestänyt päivän kestoisia PainavaSyy-lakkoja ympäri Suomen. Lakoilla on vastustettu Orpon-Purran hallituksen kohtuuttomia leikkauksia ja työntekijävastaista politiikkaa. Tänään keskiviikkona on tällä erää lakkojen viimeinen päivä, ja lakossa on ollut muun muassa Meira Novan logistiikkakeskus Tuusulassa.

Hiljaisen logistiikkakeskuksen portille oli kokoontunut joukko lakkovahteja. Logistiikkatyöntekijöiden pääluottamusmies Marko Häyhä kertoi lakon sujuneen hyvin – aamuvuoroon oli mennyt vain muutama työntekijä. Työntekijöitä on yhteensä toista sataa.

– Porukka lähti hyvin mukaan. Työntekijöiden mielestä hallituksen toimet ovat ylimitoitettuja eikä työntekijöitä ajatella.

Häyhää harmittaa, ettei hallitus ole ollut halukas neuvottelemaan, vaan jyrää itsepäisesti työehtojen heikennyksiä ja leikkauksia eteenpäin.

– Toivon, että hallituksella olisi selkärankaa aloittaa aito keskustelu työntekijöiden kanssa.

Marko Häyhän mukaan hallitusohjelmasta ei löydy työntekijöille mitään hyvää.

Lisätoimia saattaa olla tulossa, jos hallitus ei kuuntele työntekijöitä

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta saapui Meira Novalle osoittamaan tukensa lakkolaisille sekä kuulemaan työntekijöiden kuulumiset. Lakkovahtien kanssa puhetta riitti muun muassa sairaussakosta sekä irtisanomista helpottavasta potkulaista. Elorannan mukaan kuluneiden viikkojen lakot ovat sujuneet SAK:n näkökulmasta hyvin.

– Porukat PAMissa ja muissa liitoissa ovat lähteneet hyvin liikkeelle. Jäsenillä on odotusta, että vielä enemmänkin tehtäisiin.

SAK:n jäsenliitoista PAMin lisäksi PainavaSyy-lakkoja ovat järjestäneet muun muassa Teollisuusliitto, JHL sekä Rakennusliitto. Toistaiseksi Orpon-Purran hallitus ei ole peruuttanut leikkauksien ja työehtojen heikennysten kanssa, joten lisää saattaa olla tulossa.

– Lakot ovat olleet osoitus hallitukselle, että SAK:lainen väki on tosissaan. Jos hallitus ei peräänny suunnitelmissaan tai ryhdy neuvottelemaan, niin lisätoimia on tulossa.

Triin Hannus, Uros Lakic ja Oona Puranen seisoivat lakkovahteina portilla.
Jarkko Eloranta kiitti pamilaisia osallistumisesta yhteisiin PainavaSyy-lakkoihin.

SAK:n Elorannalta kiitokset pamilaisille

Lakkovahdissa portilla seisoi logistiikkatyöntekijä Oona Puranen, joka vastikään valittiin myös työsuojeluvaltuutetuksi ensi vuoden alusta alkaen.

– Työntekijöiden yhteisen hyvän puolustaminen sai jäämään lakkoon. Hallituksen kaikki heikennykset ovat pahoja. Itse kärsin migreenistä, joka kestää yleensä päivän, joten ensimmäisen sairauslomapäivän karenssi olisi pelkästään leikkaus toimeentuloon.

Logistiikkatyöntekijät Triin Hannus ja Uros Lakic ihmettelivät hallituksen aikeita, sillä he työntekijöinä ovat niitä, jotka pyörittävät yrityksiä.

– Todellakin olemme valmiita kovempiin toimenpiteisiin niin kauan, että hallituksen politiikka on myös työntekijöiden kannalta reilua eikä vain yritysten, lakkovahdit linjasivat.

Eloranta halusi vielä erikseen kiittää lakkoihin osallistuneita pamilaisia. Lakkokohteita on ollut yhteensä lähes 120.

– Iso kiitos kaikille pamilaisille, jotka ovat olleet toimissa mukana. Pamilaiseen tyyliin toimia on tehty hyvällä fiiliksellä ja iloisella ilmeellä, vaikka asia on vakava.

Teksti ja kuvat: Pauli Unkuri

Haku