Hyppää sisältöön
Uutiset

29.11.2023 11:37

Päivittyvä uutinen: PAM julistanut PainavaSyy-lakkoja

Palvelualojen ammattiliitto PAMin poliittiset lakot vastustavat Orpon-Purran hallituksen työelämäheikennyksiä ja leikkauksia sosiaaliturvaan, jotka koskettavat erityisesti työntekijöitä ja työttömiä.

Viimeksi päivitetty: 29.11.2023

PAMilta uusia lakkoilmoituksia

Palvelualojen ammattiliitto PAMin poliittiset lakot laajenevat Uudellemaalle ja Helsinkiin. Keskiviikkona 29.11. lakko koskee logistiikka-alan yrityksiä ja muun muassa Santahaminan varuskunnan siivouspalveluita. 

Orpon-Purran hallitus aikoo vaikeuttaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan saamista. Nyt työntekijän on pitänyt olla noin puoli vuotta työssä ja työttömyyskassan jäsen, jotta voi päästä  ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Hallitus aikoo pidentää tämän työssäoloehdon kaksinkertaiseksi noin vuoteen. 

Työssäoloehdon täyttyminen vaikeutuu määräaikaisissa työsuhteissa, vuokratyössä ja nollasopimuksilla. Ne ovat yleisiä palvelualoilla työtä tekevillä. PAMin mielestä hallituksen suunnitelmat ovat kohtuuttomia.  

Hallitus esittää myös, että työssäoloehdon perusteena eivät enää olisi viikoittaiset työtunnit, vaan kuukauden aikana maksettu palkka. 

‒ Toisin sanoen hyvillä tuloilla ehto kertyy helpommin kuin pienillä tuloilla. Hallitus muokkaa ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta vain hyvätuloisten etuutta. Me vastustamme tällaista kehitystä, sanoo PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.

Tarkista lakkokohteet alempaa tai osoitteesta pam.fi/lakko.


Miksi PAM järjestää poliittisia lakkoja Orpon-Purran hallitusta vastaan?

Kaikki hallituksen työelämää koskevat uudistukset kohdistuvat vain ja ainoastaan työntekijöihin, heidän etuihinsa ja oikeuksiinsa. Samaan aikaan suurituloisten verotusta kevennetään reippaasti.

  1. Leikkaukset työttömyysturvaan ja asumistukeen ajavat palvelualojen osa-aikatyöntekijät ja työttömät köyhyyteen. Leikkausten yhteisvaikutukset ovat satoja euroja kuukaudessa.
  2. Samalla kun työttömyysturva ollaan romuttamassa, hallitus haluaa heikentää työsuhdeturvaa. Jatkossa irtisanomiseen ei tarvittaisi painavaa syytä. Potkulaille ei ole pystytty laskemaan työllisyysvaikutuksia.
  3. Työntekijät pyritään hiljentämään lakko-oikeutta rajoittamalla. Orpon-Purran hallitus haluaa heikentää työntekijöiden perusoikeutta rajoittamalla poliittisia lakkoja, tukilakkoja sekä korottamalla lakkosakkoja rajusti. Toimilla ei ole työllisyysvaikutusta.
  4. Hallitus pakottaa työntekijät sairaana töihin. Hallitusohjelmassa linjataan, että ensimmäiseltä sairauslomapäivältä ei saisi palkkaa.

Menneiden lakkopäivien tunnelmia:

Palvelualojen ammattiliitto PAMin poliittiset lakot sulkivat Koivistonkylän ja Linnainmaan Prismat Tampereella. Hämeessä Citymarket Paavolan lakkovahdit puolustavat oikeuttaan lakkoon.

Lakko on oikeus. Näin lukee lakkovahtien kylteissä Lahden Paavolan Citymarketin edustalla. Hallitusohjelman tavoitteet työntekijöiden oikeuksien, etujen ja neuvotteluaseman heikentämisestä eivät palvelualojen työntekijöille käy ja siksi pamilaiset ovat nyt lakossa.

Luottamusmies Virpi Alho, työsuojeluvaltuutettu Henna Salonen ja Jaana Järvinen ovat huolissaan siitä, mihin suuntaan työmarkkinat ovat menossa. Orpon-Purran hallitus aikoo rajoittaa työntekijöiden lakko-oikeuksia. Tämä ja monet muut hallitusohjelman työelämäkurjistukset eivät heitä miellytä.

‒ Yhdessä voimme paremmin taistella hallituksen heikennyksiä vastaan!

Jaana Melartin, Kartanon Puhtauspalvelut Oy:n luottamusmies Tampereelta ihmettelee Orpon-Purran hallituksen väitettä, jossa heikennyksien tarvetta ja reiluutta perustellaan katteettomilla työllisyysvaikutuksilla.

‒ Leikkaukset eivä luo työpaikkoja, Melartin huomauttaa.

Suomen velkataakan pienentymiseen leikkauksilla ei ole mitään vaikutusta. Ne vain kohtelevat epäreilusti työntekijöitä.

Tampereella PainavaSyy-lakko sulki muun muassa kahden Prisman ovet. Pirkanmaan osuuskaupan pääluottamusmies Kirsi-Maria Mäntylä nostaa esille epäoikeudenmukaiset, osa-aikatyöntekijöiden asemaan ja työttömyysturvaan kohdistuvat leikkausesitykset: suojaosan poisto, lapsikorotusten poisto, työssäoloehdon pidentäminen sekä lomakorvausten jaksotuksen.

‒ Hallituksen leikkaukset kohdistuvat liikaa niihin työntekijöihin, jotka tekevät vastentahtoisesti osa-aikatyötä ja saavat siksi soviteltua päivärahaa ja asumistukea, Mäntylä toteaa.

Hallitusohjelma siis vie etuja ja oikeuksia pienituloisilta palkansaajilta ja leikkaukset kohdistuvat erityisesti naisiin ja lapsiperheisiin.Tämä ei palvelualojen työntekijöille käy!

Jaana Melartin, Kartanon Puhtauspalvelut Oy:n luotamusmies ei usko leikkauspolitiikan luovan työpaikkoja.
Pirkanmaan osuuskaupan pääluottamusmies Kirsi-Maria Mäntylä on huolissaan leikkauksien viakutuksista osa-aikatyöntekijöiden toimeentuloon ja tulevaisuuteen.

PAMin lakot laajenivat torstaina 16.11. Kaakkois-Suomeen. Lakkoon meni kauppoja, hotelleja, ravintoloita sekä siivoupalvelualan yrityksiä. ISS:n Kaakkois-Suomen ja Loviisan pääluottamusmies Lea Ikonen sanoo suorat sanat hallituksen sekaantumisesta työmarkkinoiden toimintaan.

– Vientiteollisuus ei voi määrätä palkankorotuksia. Prosenttikorotuksilla jäädään siivousalalla pahasti jälkeen ja korotuksen jäävät sentteihin. Miksi hallitus sekaantuu työmarkkinoihin? Palkankorotuksista sopiminen on työntekijöiden ja työnantajien asia. Asia ei hallitukselle kuulu, Ikonen linjaa.

ISS:n lakkokohteissa kaikki työntekijät ovat olleet lakossa. Lakossa torstaina olivat muun muassa ISS:n työntekijät Vekaranjärven varuskunnassa. Ikosen mukaan moni on lakkojen aikaan liittynyt PAMin jäseneksi, myös YTK:sta.

– Työntekijät ovat halunneet asettua yhteisen tavoitteen ja yleisemminkin liiton ajamien asioiden taakse. Jos nyt annamme periksi lakko-oikeuden rajoituksille, niin kohta ei ole lakko-oikeutta ollenkaan.

– Kenen kanssa olen jutellut ja ketkä ovat lakossa ovat sitä mieltä, että me emme anna periksi. Enemmistö on sitä mieltä, että on pakko painaa loppuun asti. Mennään sitten isolla joukolla ja laitetaan Suomi kiinni, jos ei muu auta, Ikonen päättää.

Lea Ikonen korostaa, että hallituksen ei tule sekaantua työmarkkinoihin.

Torstaina lakossa on myös Lidlin myymälöitä. Lidl Suomen valtakunnallisen pääluottamusmiehen Timi Itkosen mukaan Orpon-Purran hallituksen suunnittelema potkulaki on herättänyt paljon keskustelua.

– Irtisanomissuojan heikentäminen huolettaa todella paljon työntekijöitä niin logistiikassa kuin myymälöiden puolella, Itkonen kertoo.

Itkonen toivoo, että hallitus alkaisi aidosti kuunnella työntekijöitä ja aloittaa neuvottelut työntekijöiden kanssa. Tällä hetkellä käytössä on hänen mukaan sanelupolitiikan linja. Poliittiset lakot ovat monelle myös kirkastaneet ammattiliiton ydintehtävää eli jäsenten edunvalvontaa.

– Ammattiliiton merkitys ja rooli tulee työntekijöille ilmi työtaistelun aikana, ja entistä paremmin konkretisoi sitä työtä, mitä jäsenten eteen tehdään, Itkonen näkee.

Ovessa on kiinnitettynä lappu: ”Parturi-Kampaamo on suljettu tänään poliittisten lakkojen vuoksi”. Ruokatorien hyllyt ammottavat tyhjyyttään, pankkipalvelut ovat kiinni. PAMin PainavaSyy-lakot ovat vaikuttaneet tänään laajasti Porissa, jossa satoja lakossa olevien toimipisteiden työntekijöitä on osoittanut mieltään Orpon-Purran hallituksen työntekijävastaisia toimia ja lukuisia leikkausesityksiä vastaan.

Yyterin hotellin edustalla PAMin valtuuston puheenjohtaja Sami Viitasaari ihmettelee Orpon-Purran hallituksen tahtoa leikata työehdoista ja työtekijöiden toimeentulosta.

PAMin valtuuston puheenjohtaja Sami Viitasaari kertoo, että pamilaisten lakkotunnelmat ovat hyvät.

– Missä on kohtuus? Suomessa hallituksen pitäisi huolehtia siitä, että jokaisella on hyvä ja turvallinen elämä. Nyt suunnitellut leikkaukset osuvat juuri meihin. Samaan aikaan hyvätuloisten asemaa pönkitetään, Viitasaari toteaa ja jatkaa:

– Hallituksen kaavailemilla työehtoheikennyksillä ei valtion taloutta paranneta.

Viitasaari kertoo, että pamilaisten lakkotunnelmat ovat hyvät. Yhteinen tahto tuoda palvelualojen työntekijöiden ja työttömien näkemykset vallitsevaan tilanteeseen on selvä. Kentällä väki on valmis puolustamaan oikeuksiaan ja vastustamaan hallituksen leikkauslinjaa.

– On huomioitava, että monien elämä on jo nyt tiukilla ja jaksaminen kovilla. Olen aidosti huolissani siitä, mitä tulevaisuus tulee olemaan monien kohdalla jatkossa, jos suunnitellut leikkaukset osuvat kohdalle, Viitasaari sanoo.

Tiistaina 14.11. PAMin PainavaSyy-lakot näkyivät Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Kaupan alan työntekijät lähettivät Vaasasta kuuluvan viestin Orpon-Purran hallitukselle, kun Liisanlehdon Prisma sulki ovensa vuorokaudeksi. Jyväskylässä puolestaan esimerkiksi Kauppakadun Espresso House ei avannut ovia aamulla. Lakot osoittavat, että maan hallituksen kohtuuttomat leikkaukset ja yksipuoliset työehtojen heikennykset eivät palvelualojen työntekijöille käy. Valmius puolustaa omia oikeuksia on vahva.

Liisanlehdon Prisma Vaasassa sulki ovensa työntekijöiden lakon myötä.
Pietarsaaren Halpahallin henkilökunta osallistui lakkoon.

ISS Palvelut Keski-Suomen pääluottamusmies Ilpo Kaulio kertoi lakkoilijoiden vastustavan hallituksen leikkauksia. Kaulion mukaan ei ole reilua, että hallitus on ottamassa pienituloisilta.

– Meidän juna kulkee niin pitkään eteenpäin, kun on tarvetta, Kaulio sanoi.

Minna Karjalainen toimii työpaikkansa toimipaikkakohtaisena luottamusmiehenä S-market Savelassa Jyväskylässä. Myös Karjalaisen mukaan on epäreilua kuinka leikkaukset kohdistuvat jo valmiiksi pienituloisiin.

– Olen tänään lakossa taistelemassa hallituksen toimia vastaan. Meillä ei ole oikein muuta keinoa. Yritetään saada aikaan painetta, jotta kaikki älyttömät leikkaukset eivät tulisi voimaan, Karjalainen totesi.

Ilpo Kaulion ei ole reilua, että hallitus ottaa pienituloisilta.
Minna Karjalaisen kyltissä otettiin kantaa hallituksen suunnittelemaan sairaussakkoon.

RTK-Palvelu Oy Jyväskylän toimipisteen Jori Fred, Janne Martikainen, Lauri Soini, Tane Hakola ja Panu Brandt osallistuivat myös poliittiseen lakkoon.

– Hallituksen leikkauslista alkoi ottaa rajusti päähän. Esimerkiksi ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus ja irtisanomisen helpottaminen ovat todella epäreiluja toimia, miehet totesivat.

RTK Palvelu Oy Jyväskylän työntekijöiden mukaan perustelut hallituksen toimille ontuvat pahemman kerran.

PAMin PainavaSyy-lakot jatkuvat torstaina 9.11. Itä-Suomessa. Lakossa on ravintoloita, kauppoja ja siivouspalveluyrityksiä. Palvelualojen ammattiliitto PAMin aluepäällikkö Jarno Koski kertoo, että ainakin osassa lakkokohteita esimiehiä on hälytetty töihin.

– Työntekijät ovat poissa ja työnantajat haluavat pitää paikkoja auki hinnalla millä hyvänsä. Onhan se nurinkurista, kun normaalisti esimiehet eivät näitä tehtäviä tee, Koski pohtii.

– Yleinen tunnelma työntekijäjoukossa on vakava, leikkaukset osuvat pahiten heihin, jotka tukea eniten kaipaavat ja siksi osallistuminen poliittiseen lakkoon on monille tärkeä asia, Koski summaa.

Pääluottamusmies Jukka Hoffren on ollut mukana lakkopäivässä. Tunnelma ei ole ollut iloinen, koska hallituksen aikeet murtavat työlainsäädännön perusperiaatteita, vaikeuttavat työntekijöiden edunvalvontaa ja heikentävät oikeuksia.

– Työehtoheikennykset koetaan raippana duunarin selkään. Eikä niillä saada todellisia säästöjä aikaiseksi, Hoffren toteaa.

Pääluottamusmies Jukka Hoffren huomauttaa, että hallituksen leikkaukset eivät tuo todellisiä säästöjä.
Lakkopäivän tunnelmat ovat Joensuussa vakavat.

Lakkotanssit vaihtuivat lakkoleffaan

Historiassa lakkotansseilla on pidetty yllä lakkolaisten yhteishenkeä. Itä-Suomen ay-aktiivit halusivat herättää perinnettä uudelleen henkiin myös poliittisten lakkojen aikana. Syntyi ajatus lakkoleffasta. Siksi Kino Tapio Joensuuhun kiirehtikin iltapäivällä lakkovahteja ja lakkolaisia nauttimaan lakkopäivän elokuvasta.

Keskiviikkona 8.11. lakot laajentuivat Turun seudulle. Turussa ovat lakossa mm. Prisma, Citymarket sekä siivouspalveluyrityksiä. Turun SOL Palveluiden pääluottamusmies Arvo Mäkilän mukaan on väärin, että pienituloiset työntekijät ollaan jälleen laittamassa talkoisiin.

– Eniten hallituksen toimissa kismittää heikompien lyöminen. Kun väitetään valtiontaloutta kohennettavan, köyhimmät joutuvat aina maksumiehiksi. Tämä hallitusohjelma on peittelemätöntä varainsiirtoa köyhiltä rikkaille, Mäkilä kommentoi.

Samalla Mäkilä huomautti, että hallituksen suunnittelemat leikkaukset esimerkiksi työttömyysturvaan ja asumistukeen osuvat kipeästi palvelualojen työntekijöihin.

– Palvelualoilla ja erityisesti siivousalalla osa-aikaisuus on todella yleistä. Kilpailutuksista johtuen ei voi edes olla vama, että töitä on tulevaisuudessa.

Arvo Mäkilän mukaan hallitus ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille.
Turun Itäharjun Prismalla oli hiljaista.

Turkulainen tarjoilija Taimi Linna oli saapunut kyltin kanssa Turun torille, jossa lakkoilijat eri kohteista kokoontuivat aluetoimistolla syötyjen lakkopizzojen jälkeen. Linna ei itse työskentele lakkokohteissa, mutta halusi silti tulla antamaan tukensa asialle.

– Hallituksen esittämät toimenpiteet lisäävät lapsiperheköyhyyttä, vähentävät kausityövoiman saatavuutta ja pidentävät sairauspoissaoloja. On vaikea nähdä, että kokopäivättyöt tai työhyvinvointi lisääntyisi näillä toimenpiteillä, Linna pohti.

Postnordin Turun varaston luottamusmies Jani Holmilla oli selkeä mielipide Orpon-Purran hallituksen aikeista.

– Suunnitelmat ovat niin rajuja, että on pakko toimia ja osallistua. Vuosisadan sopimiset yritetään mitätöidä, Holm totesi.

”Kaikki tuki lakkoilijoille”, kuului Taimi Linnan terveiset.
Jani Holmin mukaan EK ja Suomen yrittäjät menevät hallituksen selän taakse.

Tiistaina 7.11. ensimmäiset työnseisaukset alkoivat heti aamulla. PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Henna-Kaisa Turpeinen kertoo, että työpaikoilla ollaan pettyneitä hallitusohjelman esityksiin, jotka heikentävät työntekijöiden ja työttömien asemaa.

– Työpaikoilta kuuluva viesti on selvä, hallitusohjelma ei maistu pamilaisille. Kaikki pitävät tilannetta huolestuttavana ja toivovat, että hallitus perääntyy aikeistaan. Työpaikoilla valmius puolustaa työntekijöiden oikeuksia on lujassa. Siitä kertoo myös ihmisten vahva osallistumisvalmius poliittiseen lakkoon, Turpeinen kertoo.

Lakkolaisten viesti kuului selvästi Oulun yliopistolla.
Lakko on pitänyt hyvin.

PainavaSyy-lakkokohteet

PaikkakuntaLakkokohdeOsoiteLakon kesto
TuusulaMeira Nova Oy / Tuusulan logistiikkakeskusPalkkitie 10, 04300 TuusulaKeskiviikko 29.11. kello 06.00 – torstai 30.11. kello 05.59
MäntsäläBarona Logistiikkaratkaisut Oy / Mäntsälän logistiikkakeskusIsolammintie 1, 04600 MäntsäläKello 00.00-23.59
MäntsäläTokmanni Oy / Mäntsälän logistiikkakeskusIsolammintie 1, 04600 MäntsäläKello 00.00-23.59
HelsinkiL&T Siivous, Santahaminan varuskuntaSantahaminantie 1, 00860 HelsinkiKello 00.00-23.59
PorvooOsuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag / S-market Näsi/S-pankkiAleksanterinkaari 1, 06100 PorvooKello 17.00-23.59
PorvooLidl NäsiMaistraatinkatu 2, 06100 PorvooKello 17.00-23.59
PorvooLidl TarmolaAsentajantie 5, 06100 PorvooKello 17.00-23.59

Häme

PaikkakuntaLakkokohdeOsoiteLakon kesto
ForssaK-Citymarket ForssaKutomonkuja 1, 30100 ForssaKello 00.00-23.59
ForssaM.O.Virtanen Oy / K-citymarket ForssaKutomonkuja 1, 30100 ForssaKello 00.00-23.59
HämeenlinnaK-Citymarket HämeensaariHämeensaarentie 7, 13100 HämeenlinnaKello 00.00-23.59
HämeenlinnaMikko-Market Ky / K-Citymarket HämeensaariHämeensaarentie 7, 13100 HämeenlinnaKello 00.00-23.59
LahtiK-Citymarket PaavolaKauppakatu 13, 15140 LahtiKello 00.00-23.59
LahtiKauppias Somervaara Oy / K-Citymarket PaavolaKauppakatu 13, 15140 LahtiKello 00.00-23.59
NastolaTrinomi Oy Siivous / UponorKouvolantie 365, 15560 NastolaKello 00.00-23.59
HämeenlinnaLidl Hätilä HämeenlinnaLiikekatu 1, 13210 HämeenlinnaKello 17.00-23.59
HämeenlinnaLidl Tavastila HämeenlinnaEteläkatu 14, 13100 HämeenlinnaKello 17.00-23.59
HämeenlinnaLidl Tiiriö HämeenlinnaPitkätanhuankatu 4, 13130 HämeenlinnaKello 17.00-23.59
LahtiLidl Keskusta (Trio) LahtiVapaudenkatu 23, 15140 LahtiKello 17.00-23.59
OrimattilaLidl OrimattilaNiementie 1, 16300 OrimattilaKello 17.00-23.59

Pirkanmaa

PaikkakuntaLakkokohdeOsoiteLakon kesto
TamperePirkanmaan Osuuskauppa, Prisma Koivistonkylä TampereLempääläntie 21, 33820 TampereKello 00.00-23.59
TamperePirkanmaan Osuuskauppa, Prisma Linnainmaa TampereLiikekatu 3, 33580 TampereKello 00.00-23.59
TampereH&M RatinaVuolteenkatu 1, 33100 TampereKello 10.00-20.00
TampereHH-Kiinteistöpalvelut Oy, kaikki Tampereen seudun palvelutViinikankatu 53 B, 33800 TampereKello 00.00-23.59
TampereKartanon Puhtauspalvelut Oy, kaikki Tampereen seudun palvelutJuvankatu 10, 33710 TampereKello 00.00-23.59
TampereKartanon Kiinteistöpalvelut Oy, kaikki Tampereen seudun  palvelutJuvankatu 10, 33710 TampereKello 00.00-23.59
TampereSOL Palvelut Oy, Prisma Linnainmaa TampereLiikekatu 3, 33580 TampereKello 00.00-23.59
TampereSOL Palvelut Oy, Valmet Technologies OyYrittäjänkatu 21, 33101 TampereKello 00.00-23.59
TampereSOL Palvelut Oy, Holiday Inn Tampere Central StationRautatienkatu 21, 33100 TampereKello 00.00-23.59
TampereL&T MetsäBoard TakoHallituskatu 1, 33200 TampereKello 00.00-23.59

PaikkakuntaLakkokohdeOsoiteLakon kesto
KotkaISS Palvelut Oy, Kauppakeskus Pasaati KotkaKeskuskatu 10, 48100 KotkaKello 00.00-23.59
KotkaISS Palvelut Oy, KotkamillsNorskankatu 6, 48100 KotkaKello 00.00-23.59
VekarajärviISS Palvelut Oy, Vekaranjärven varuskuntaVaruskuntatie 230, 46141 VekarajärviKello 00.00-23.59
MikkeliISS Palvelut Oy, Mölnlycke Health CareSaimaankatu 6, 50100 MikkeliKello 00.00-23.59
LappeenrantaL&T Siivous Oy, Fazer makeiset Lappeenrannan tehdasValtakatu 2, 53600 LappeenrantaKello 00.00-23.59
KouvolaKymen Seudun Osuuskauppa, Original Sokos Hotel Vaakuna (vastaanottovirkailijat)Paimenpolku 2, 45100 KouvolaKello 00.00-23.59
KotkaKymen Seudun Osuuskauppa, Original Sokos Hotel Seurahuone (vastaanottovirkailijat)Keskuskatu 21, 48100 KotkaKello 00.00-23.59
KouvolaKymen Seudun Osuuskauppa, Rosso & Coffee house KouvolaKauppalankatu 1, 45100 KouvolaKello 00.00-23.59
KouvolaKymen Seudun Osuuskauppa, Kouvola AmarilloKauppalankatu 13, 45100 KouvolaKello 00.00-23.59
PieksämäkiOsuuskauppa Suur-Savo, UKKO Bistro & DeliTallikankaankatu 3, 76100 PieksämäkiKello 00.00-23.59
PieksämäkiOsuuskauppa Suur-Savo, Prisma PieksämäkiKangaskatu 6, 76100 PieksämäkiKello 00.00-23.59
ImatraEtelä-Karjalan Osuuskauppa, Prisma ImatraKarhumäenkatu 1, 55120 ImatraKello 18.00-23.59
LappenrantaEtelä-Karjalan Osuuskauppa, Prisma LappeenrantaPuhakankatu 9-11, 53600 LappeenrantaKello 19.00-23.59
HaminaLidl HaminaMaariankatu 20, 49400 HaminaKello 17.00-23.59
KouvolaLidl KuusankoskiSepäntie 2, 45700 KouvolaKello 17.00-23.59

PaikkakuntaLakkokohdeOsoiteLakon kesto
PoriKesko Oyj, K-Citymarket Pori MikkolaItäkeskuksenkaari 8, 28130 PoriKello 00.00-23.59
PoriWahlroos & Färm avoin yhtiö, K-Citymarket Pori MikkolaItäkeskuksenkaari 8, 28130 PoriKello 00.00-23.59
PoriPuuilo, Porin myymäläHelmentie 19, 28100 PoriKello 00.00-23.59
PoriSatakunnan Osuuskauppa, Prisma Länsi-Pori (kauppa, pankki, kampaamo ja Emotion)Eteläväylä 2, 28610 PoriKello 00.00-23.59
PoriSatakunnan Osuuskauppa, Prisma Mikkola (kauppa, pankki, kampaamo ja Emotion)Itäkeskuksenkaari 6, 28130 PoriKello 00.00-23.59
PoriScandinavian Outdoor, Porin myymäläSiltapuistokatu 14, 28100 PoriKello 00.00-23.59
PoriSatakunnan Osuuskauppa, Original Sokos Hotel Vaakuna, PoriGallen-Kallelankatu 7, 28100 PoriKello 00.00-23.59
PoriSatakunnan Osuuskauppa, Ravintolamaailma Prisma Pori MikkolaItäkeskuksenkaari 6, 28130 PoriKello 00.00-23.59
PoriVirkistyshotelli YyteriSipintie 1, 28840 PoriKello 00.00-23.59
PoriLounasravintola TitaaniTitaanintie, 28840 PoriKello 00.00-23.59
PoriLounasravintola WindyReposaaren maantie 17, 28880, PoriKello 00.00-23.59
PoriSOL Palvelut Oy, Aurubis Finland Oy Kuparitie 5, 28101 PoriKello 00.00-23.59
PoriRTK-Palvelu Oy, Porin työkohteetGallen-Kallelankatu 18, 28100 PoriKello 00.00-23.59

PaikkakuntaLakkokohdeOsoiteLakon kesto
JyväskyläOsuuskauppa Keskimaa, S-market SavelaVehkakatu 5, 40700 JyväskyläKello 00.00-23.59
JyväskyläKesko Oyj, K-Citymarket Jyväskylä SeppäläVasarakatu 29, 40320 JyväskyläKello 00.00-23.59
JyväskyläV. A. Nurminen Oy, K-citymarket Jyväskylä SeppäläVasarakatu 29, 40320 JyväskyläKello 00.00-23.59
JyväskyläEspresso House Kauppakatu, JyväskyläKauppakatu 35, 40100 JyväskyläKello 00.00-23.59
JyväskyläOsuuskauppa Keskimaa, Original Sokos Hotel AlexandraHannikaisenkatu 35, 40100 JyväskyläKello 00.00-23.59
JyväskyläRTK-Palvelu Oy, Jyväskylän työkohteetOnkapannu 2, 40700 JyväskyläKello 00.00-23.59
JyväskyläISS Palvelut Oy, Flender Finland OyEteläportintie 17, 40530 JyväskyläKello 00.00-23.59
KokkolaKokkolan HalpaHalli Oy, LogistiikkakeskusKuljettajantie 4, 67800 KokkolaKello 11.00-23.59
KokkolaOsuuskauppa KPO, Kokkolan AmarilloKauppatori 4, 67100 KokkolaKello 14.00-23.00
PietarsaariKokkolan HalpaHalli Oy, Pietarsaaren tavarataloKanavapuistikko 19, 68600 PietarsaariKello 06.00-15.00
SeinäjokiEtelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Prisma Seinäjoki HyllykallioHyllykalliontie 2, 60510 SeinäjokiKello 00.00-23.59
SeinäjokiEtelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Emotion Seinäjoki, Prisma Parturi-kampaamo Hyllykallio, S-pankki HyllykallioHyllykalliontie 2, 60510 SeinäjokiKello 00.00-23.59
SeinäjokiScandic Seinäjoki, vastaanotto ja aamiainenKauppakatu 10, 60100 SeinäjokiKello 00.00-12.00
SeinäjokiEspresso House Epstori, SeinäjokiKalevankatu 4, 60100 SeinäjokiKello 00.00-23.59
SeinäjokiEtelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Ravintolamaailma Prisma HyllykallioHyllykalliontie 2, 60510 SeinäjokiKello 00.00-23.59
SuolahtiISS Palvelut Oy, Metsä Wood Suolahden vaneritehtaat, koivu- ja havuvanerituotannotVaneritehtaankatu 1, 44200 SuolahtiKello 00.00-23.59
TeerijärviL&T Siivous Oy, Raniplast OyTehtaantie 185, 68700 TeerijärviKello 00.00-23.59
VaasaOsuuskauppa KPO, Prisma LiisanlehtoElementtitehtaantie 1, 65380 VaasaKello 00.00-23.59
VaasaOsuuskauppa KPO, Emotion Liisanlehto, S-pankki LiisanlehtoElementtitehtaantie 1, 65380 VaasaKello 00.00-23.59
VaasaOsuuskauppa KPO, Ravintolamaailma Prisma LiisanlehtoElementtitehtaantie 1, 65380 VaasaKello 00.00-23.59
ÄänekoskiISS Palvelut Oy, Metsä Wood Äänekosken viilutehdasKuhnamontie 2, 44100 ÄänekoskiKello 00.00-23.59
ÄänekoskiISS Palvelut Oy, Meconet OyVanha Sotatie 2, 44250 ÄänekoskiKello 00.00-23.59
JyväskyläLidl Jyväskylä PalokkaSaarijärventie 63, 40270 JyväskyläKello 17.00-23.59
JyväskyläLidl Jyväskylä SeppäläVasarakatu 4, 40320 JyväskyläKello 17.00-23.59
JyväskyläLidl Jyväskylä KeljoKylmälahdentie 13, 40500 JyväskyläKello 17.00-23.59
JämsäLidl JämsäEsankatu 4, 42100 JämsäKello 17.00-23.59
SeinäjokiLidl Seinäjoki keskustaVerkatehtaankatu 12, 60100 SeinäjokiKello 17.00-23.59
SeinäjokiLidl Seinäjoki KapernaumiTehtaankatu 4b, 60100 SeinäjokiKello 17.00-23.59

PaikkakuntaLakkokohdeOsoiteLakon kesto
JoensuuPohjois-Karjalan osuuskauppa, Sokos ja S-Pankki JoensuuSiltakatu 6, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuPohjois-Karjalan osuuskauppa, S-Parturi-kampaamo Sokos JoensuuSiltakatu 6, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuPohjois-Karjalan osuuskauppa, S-market Rantakatu Joensuu (Sokos)Rantakatu 19, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuEstee Lauder Finland Oy, Joensuun SokosSiltakatu 6, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuPohjois-Karjalan osuuskauppa, TorreroSiltakatu 8, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuPohjois-Karjalan osuuskauppa, AmarilloTorikatu 20, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuPohjois-Karjalan osuuskauppa, Coffee HouseTorikatu 20, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuPohjois-Karjalan osuuskauppa, Hesburger Sokos JoensuuSiltakatu 8, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuPohjois-Karjalan osuuskauppa, Original Sokos Hotel VaakunaTorikatu 20, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuPohjois-Karjalan osuuskauppa, BePop Street/BepopTorikatu 20, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuPohjois-Karjalan osuuskauppa, RossoSiltakatu 8, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuSOL palvelut, Sokos Joensuun kiinteistöRantakatu 19, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuRTK-Palvelu Oy, Sokos Joensuun kiinteistöRantakatu 19, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
JoensuuL&T Siivous Oy, AbloyWahlforssinkatu 20, 80100 JoensuuKello 00.00-23.59
KuopioL&T Siivous Oy, SAKKYHehkukatu 1, 70210 KuopioKello 00.00-23.59
LehmoISS Palvelut Oy, Medisize, EnsolantieEnsolantie 10, 80710 LehmoKello 00.00-23.59
LehmoISS Palvelut Oy, Medisize, LammintieLammintie 1, 80710 LehmoKello 00.00-23.59
SorsakoskiISS Palvelut Oy, Fiskars SorsakoskiSorsakoskentie 17, 79130 SorsakoskiKello 00.00-23.59
VarkausISS Palvelut Oy, Sumitomo VarkausRelanderinkatu 2, 78201 VarkausKello 00.00-23.59

PaikkakuntaLakkokohdeOsoiteLakon kesto
RaisioRusta Finland Oy, Raision tavarataloItäniityntie 11, 20320 RaisioKello 00.00-23.59
TurkuTurun Osuuskauppa, Turku Itäharjun PrismaKalevantie 41, 20520 TurkuKello 00.00-23.59
TurkuKesko Oyj, K-Citymarket Länsikeskus TurkuMarkulantie 150, 20320 TurkuKello 04.00-23.59
TurkuJ&P Jylli Oy, K-Citymarket Länsikeskus TurkuMarkulantie 150, 20320 TurkuKello 04.00-23.59
TurkuPostNord Oy, Turku varastoOvakonkatu 1, 20200 TurkuKello 00.00-23.59
KaarinaTurun Restapersonnel Oy – Hes-Pro (Finland Oy), Turku varasto Terottajankatu 3, 20780 KaarinaKello 06.00-14.30
TurkuISS Palvelut Oy, Bayer lääketehdas Turun tuotantolaitosPansiontie 47, 20210 TurkuKello 00.00-23.59
TurkuL&T Siivous Oy, Meyer telakka TurkuTelakkakatu 1, 20101 TurkuKello 00.00-23.59
TurkuL&T Kiinteistöhuolto Oy, Meyer telakka TurkuTelakkakatu 1, 20101 TurkuKello 00.00-23.59
TurkuSOL Palvelut, Turku Skanssin kauppakeskusSkanssinkatu 10, 20730 TurkuKello 00.00-23.59
TurkuSOL Palvelut, Turku S-Market ManhattanPitkämäenkatu 4, 20250 TurkuKello 00.00-23.59

PaikkakuntaLakkokohdeOsoiteLakon kesto
KuusamoRukakeskus Oy / rinne- ja liiketoiminnotRukakyläntie 8, 93830 RukatunturiKello 00.00-23.59
KajaaniClean and Safe Lappalainen OY, Pohjois-Suomen toiminnot Pakojankatu 5 E, 87400 KajaaniKello 9-13
OuluISS Palvelut Oy, Lynet-laboratoriotLinnanmaa K 5, 90570 OuluKello 9-14
OuluISS Palvelut Oy, OAMK (Linnanmaan kampus)Yliopistonkatu 9, 90570 OuluKello 9-14
OuluISS Palvelut Oy, Suomen ympäristökeskusPaavo Havaksen tie 3, 90570 OuluKello 9-14
OuluISS Palvelut Oy, Suomen luonnonvarakeskusPaavo Havaksen tie 3, 90570 OuluKello 9-14
OuluISS Palvelut Oy, Suomen yliopistokiinteistöt OyPentti Kaiteran katu 1, 90570 OuluKello 9-14
OuluISS Palvelut Oy, Oulun yliopisto (Linnanmaan kampus) Pentti Kaiteran katu 1, 90570 OuluKello 9-14
OuluISS Palvelut Oy, Kraton Chemical Oy Nuottasaarentie 17, 90400 OuluKello 10-14
OuluISS Palvelut Oy, EUROFINS NAB LABS OYNuottasaarentie 17, 90400 OuluKello 10-14
OuluSol Palvelut Oy, Stora  Enson Nuottasaaren tehdasalueen toiminnot Nuottasaarentie 17, 90400 OuluKello 10-14
OuluCoor Service Management OY, Rehapolis 1&2Kiviharjunlenkki 4-6, 90220 OuluKello 10-14
RovaniemiCoor Service Management OY, Lapin AMK Jokiväylä 1, 96300 RovaniemiKello 10-14
KajaaniKajaanin Huoltokeskus Oy, kaikki toiminnotKirkkoahonkatu 7, 87250 KajaaniKello 12-16
KajaaniDynava Oy, kaikki toiminnot Kajaanin toimipisteessä Tehdaskatu 15, 87100 KajaaniKello 12-16

Uusia lakkokohteita tiistai-illalle

RaaheKesko Oyj, K-Citymarket Raahe Ollinkalliontie 2, 92120 RaaheKello 17.10-21.10
RaaheHärmä&Pääkkö Oy, K-citymarket Raahe Ollinkalliontie 2, 92120 RaaheKello 17.10-21.10
RaaheHalpa-Halli Oy, Raahen tavaratalo Uimahallintie 9, 92100 RaaheKello 17.10-21.10

PAMin verkkosivuille on avattu PainavaSyy-lakkosivu, jonne päivitetään ajantasaiset tiedot lakkokohteista. Sivu löytyy osoitteesta pam.fi/lakko. Sivulta löytyy myös lisätietoja muun muassa lakkoavustuksesta sekä Usein kysytyt kysymykset lakkoon liittyen. Myös tähän uutiseen päivitetään ajantasaista tietoa lakoista.

PAMin työsuhdeneuvonta palvelee laajennetulla aukiololla lakkoasioissa ma-ti klo 10-20 numerossa 030 100 620.

Avainsanat:

politiikka työtaistelu

Haku