Hyppää sisältöön
Uutiset

07.12.2023 13:25

PAM ja muut SAK:n jäsenliitot ilmoittivat ehdollisista poliittisista lakoista ensi viikon torstaille

Laajat, koko maata ja eri toimialoja koskevat poliittiset lakot toteutuvat 14.12. torstaina PainavaSyy-toimintapäivänä, ellei Orpon-Purran hallitus avaa työntekijöille tietä aitoihin neuvotteluihin.

Vasemmalta oikealle: SEL:n Veli-Matti Kuntonen, JHL:n Håkan Ekström, PAMin Annika Rönni-Sällinen, Teollisuusliiton Riku Aalto, AKT:n Ismo Kokko sekä SAK:n Jarkko Eloranta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korosti tiedotustilaisuudessa, että lakot voidaan vielä välttää, jos hallitus ilmoittaa halunsa aitoihin neuvotteluihin. SAK:lla on valmius aloittaa vakavat neuvottelut työmarkkinatilanteen ratkaisemiseksi heti, kun hallitus näin ilmoittaa.

Keskustelut palkkamallista ovat käynnissä, mutta Eloranta painotti, ettei SAK voi neuvotella pelkästään palkkamallista vaan kokonaisuutta täytyy katsoa laajemmin työntekijöiden kannalta.

– Me vastustamme Orpon-Purran hallituksen tarpeettomia työelämäheikennyksiä ja ankaria sosiaaliturvan leikkauksia. Palkkamallin lisäksi pitää neuvotella laajemmin työmarkkina-asioista. Lisäksi vaadimme työttömyysturvaleikkausten valmistelun keskeyttämistä. Pyydämme hallitusta avaamaan aiheuttamansa työmarkkina-asioiden umpisolmun – pallo on nyt tässä asiassa hallituksella, Eloranta kertoi.

Työmarkkinamalliin kuuluu olennaisesti esimerkiksi työrauhaan liittyvät seikat ja paikallinen sopiminen.

Takaraja hallituksen vastaantulolle on keskiviikko 13.12. Mikäli hallitus ei avaa tietä aitoihin neuvotteluihin, SAK:n jäsenliitot toteuttavat 14.12. laajat koko maata ja eri toimialoja koskevat poliittiset työtaistelutoimet.

PAMin hallitus tekee päätöksiä lakkokohteista huomenna perjantaina

PAMin hallitus tekee päätökset lakkokohteista puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen mukaan huomenna perjantaina.

– Erityisesti mahdollistamme mielenosoittamisen lakon kautta sellaisille työntekijöille, jotka eivät ole vielä olleet mukana aikaisemmissa toimissa.

Viime kuukausien aikana nähdyt mielenilmaukset ja enintään vuorokauden kestoiset työnseisaukset ovat olleet laajuudeltaan maltillisia. Ensi viikon PainavaSyy-toimintapäivänä lakkojen vaikutus olisi jo huomattavasti suurempi.

– Työnseisaukset ja muut toimet ovat menneet hyvin, mutta Orpon-Purran hallitus ei ole antanut vihjettäkään, että työntekijöiden näkemykset kiinnostaisivat. Siksi olemme täällä ja kerromme uusista toimista, Rönni-Sällinen perusteli.

Rönni-Sällinen kehotti suomalaisia osallistumaan ensi torstaina SAK:n tapahtumiin ympäri Suomea

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto nosti tiedotustilaisuudessa lisäksi esiin Suomen Yrittäjien viime viikolla julkistetun ”normienpurkulistan”. Lista sisältää muun muassa sunnuntain tuplapalkasta luopumisen. Orpon-Purran hallitus on kuunnellut työnantajajärjestöjä erittäin herkällä korvalla tähän asti.

– Suomen Yrittäjät julkaisivat joululahjalistansa, joten voi kysyä onko tulossa vielä lisää työntekijöiden vastaisia toimia? Onko meillä vieläkin painavampi syy jatkossa, Aalto kysyi.

SAK järjestää ensi torstaina tilaisuuksia hallituksen toimia vastaan laajasti ympäri Suomen. Niihin voivat kaikki osallistua.

– Toivottavasti mahdollisimman moni suomalainen lähtee mukaan, Rönni-Sällinen toivoi.

Tiedotustilaisuudessa olivat mukana lisäksi AKT:n Ismo Kokko, JHL:n Håkan Ekström ja SEL:n Veli-Matti Kuntonen.

SAK:n tiedote 7.12.2023: Jarkko Eloranta: hallituksen avattava työmarkkina-asioiden umpisolmu   

Teksti ja kuva: Pauli Unkuri

Haku