Hyppää sisältöön
Tiedotteet

31.01.2024 14:09

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: Hallitukselta odotetaan lupausta korjata virheensä

Orpon – Purran hallituksen olisi luovuttava jääräpäisyydestään, sitouduttava seuraamaan lainsäädännön vaikutuksia ja korjaamaan sen virheet, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vaatii.

Annika Rönni-Sällinen seisoo kädet puuskassa.
PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen

Ammattiyhdistysliike on huomenna suurella joukolla kokoontumassa Senaatintorille vetoamaan Orpo -Purran hallitukseen, että se panisi nyt stopin huonoille esityksilleen. Myös hallituksen edustajat on kutsuttu tilaisuuteen.

”Nyt hallituksella olisi hyvä hetki luvata, että se seuraa jo voimassa olevien lakien vaikutuksia erityisen tarkasti ja sen lisäksi sitoutuu korjaamaan lainsäädäntöä, jos – ja kun – kohtuuttomuuksia löytyy”, Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vaatii.

Oikeuskansleri antoi eilen hallitukselle huomautuksen säästölakien valmistelusta. Huomautuksen mukaan säästölakien kuulemisaika oli liian lyhyt ja vaikutusten arviointi puutteellista. Niiden kokonaisvaikutuksia ei arvioitu riittävän kattavasti perusoikeuksien kannalta.

Palvelualojen ammattiliitto ja monet muut tahot ovat toistuvasti todenneet ja esittäneet laskelmia siitä, miten hallituksen säästötoimet erityisesti työttömyysturvan ja asumistuen leikkaukset vievät jopa satoja euroja kuukaudessa pienipalkkaisilta, osa-aikaisilta jäseniltämme ja muilta samassa tilanteessa olevilta

Osa hallitusohjelmaan kirjatuista esityksistä on vasta valmistelussa. Esimerkiksi lakiesitys työttömyysturvan porrastamisesta on parasta aikaa etenemässä eduskuntaan. Lausuntokierros lakiesityksestä päättyi juuri.

PAM totesi lausunnossaan, että hallituksen esitys merkitsee käytännössä ansioturvan keston lyhenemistä pienituloisimmilla ansiopäivärahan saajilla 8 tai 34 viikkoon, kun heidän työttömyysturvansa tippuu peruspäivärahan suuruiseksi. PAM arvioi, että ansiopäivärahan tason porrastuksen jälkeen noin 15–20 % Palvelualojen työttömyyskassan etuudensaajista tulee putoamaan peruspäivärahalle.

”Porrastus leikkaa palvelualojen työntekijöiden työttömyysturvan kestoa selvästi, vaikka hallitus lupasi ansiopäivärahan keston pysyvän nykyisellään.”

Hallitus on itsekin todennut, että työllistymismahdollisuudet ovat erilaiset eri puolilla maata. Ikääntyneiden työllistyminen on vaikeaa.

”Nyt hallituksen pitäisi tutustua perusteellisesti annettuihin lausuntoihin ja luopua huonoista esityksistään tai korjata niitä”, Rönni-Sällinen toteaa.

Haku