Hyppää sisältöön
Uutiset

22.11.2023 10:46

PAMin valtuuston päätöslausuma: Liitto on sinun takanasi, ole sinäkin liittosi takana

Suomi on vahva luottamuksen maa ja mielikuvaan suomalaisuudesta kuuluu vahvasti luottamus. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu ennen kaikkea luottamus muihin ja siihen, että olemme olemassa myös toisiamme varten — ­ apua saa, kun sitä pyytää.

Meillä on vahva halu tehdä yhteistyötä, sopia ja arvostaa yhdessä saavutettua. Luottamus yhteiseen tekemiseen on syy, miksi Suomi on menestynyt — ja halutessamme menestymme myös jatkossa. Suomi on tutkitusti sekä maailman onnellisin että luottavaisin maa.

Luottamus on myös ammattiliiton toiminnan ydin: me luotamme siihen, että toimimalla yhdessä saamme aikaan enemmän. Teemme yhdessä parempaa. Me PAMissa olemme liittona toisiamme varten ja tukena, kun tarvitaan. Tämä yhteinen tekeminen ei kuitenkaan synny tyhjästä, vaan vaatii jokaisen jäsenen panosta: halua rakentaa parempaa työelämää, pitää kiinni hyvistä asioista ja avata suu silloin, kun sitä tarvitaan asioiden puolustamiseksi ja muuttamiseksi. Me haluamme rakentaa parempaa työelämää yhdessä ja siksi kuulumme ammattiliittoon.

Orpo-Purran hallituksen suunnittelemat heikennysesitykset aiheuttavat valtavaa turvattomuuden tunnetta. Ne iskevät vahvasti juuri suomalaisten luottamukseen ja tapaan, jolla luottamusta on rakennettu. Ne nakertavat hyvinvointivaltion perustaa: ei voida puhua hyvinvointiyhteiskunnasta, jos leikataan juuri heiltä, jotka hyvinvointivaltion tukea tarvitsevat eniten. Turvattomuuden tunne on erittäin ikävä ja vaarallinen tila — ja siksi sen kanssa ei tule kenenkään jäädä yksin. Tämän vuoksi nyt on oikea hetki lähteä toimimaan itse aktiivisesti omassa ammattiliitossa ja työpaikoilla. Luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu tarvitsevat sinun tukeasi toimiakseen mahdollisimman hyvin kaikissa tilanteissa. Kerro asioista, keskustele työpaikalla ja tarjoa apuasi aina, kun voit. Me olemme liitto ja siksi meistä jokaista tarvitaan yhteiseen toimintaan. Vaikka emme aina näe työpaikoilla, niin silti liitto on olemassa juuri sinua varten. Liitto on sinun takanasi, ole sinäkin liittosi takana.

Lainsäädännön tarkoitus on ennen kaikkea suojella juuri pienempää, usein heikommassa asemassa olevaa. Tämän vuoksi on täysin kohtuutonta, että hallitus käy nyt aggressiivisesti ja sanelemalla sellaisen lainsäädännön kimppuun, jonka tarkoitus on toimia turvaverkkona työssä sekä elämässä. Nämä esitetyt heikennykset koskevat laajasti meitä kaikkia ja siksi meidän on seistävä yhdessä toistemme tukena. Me pamilaiset haluamme, että jokaisella on mahdollisuus olla mukana työelämässä. Jokaisella tulee olla mahdollisuus oppia kieltä, saada koulutusta ja tukea työelämän jokaiseen vaiheeseen. Sairastumisesta sakottaminen, irtisanomissuojan heikentäminen, työttömyydestä tai osa-aikaisuudesta rankaiseminen ei ole tukemista, vaan se on kohtuutonta kiusaamista.

Mitään ei kuitenkaan ole vielä päätetty. Juuri nyt on aikamme toimia, jotta esitetyt toimet eivät muutu konkretiaksi ja hallitus kuulee äänemme. Käytä ääntäsi, sillä se on äärettömän arvokas: osallistu mielenilmaisuihin, ota kantaa ja kerro työkavereille, miksi heidänkin tulisi toimia yhteisen hyvän vuoksi. Demokratiaan kuuluu jokaisen oikeus käyttää ääntään. Sopimisen kulttuuri pitää säilyttää: sanelu ei ole sopimista ja siksi sinua tarvitaan nyt suojelemaan suomalaista sopimisen sekä luottamuksen kulttuuria.

Kun me toimimme yhdessä, niin hyvä voittaa aina lopulta. Tähän me uskomme ja luotamme.


PAMin valtuuston päätöslausuma 22.11.2023.

Haku