Hyppää sisältöön
Uutiset

04.11.2023 11:52

Puheenjohtaja Rönni-Sällinen: PainavaSyy-lakot alkavat ensi viikolla pohjoisessa Suomessa

PAM ja muut SAK:n liitot aloittavat ensi viikolla enintään vuorokauden mittaiset työnseisaukset, joilla vastustetaan Orpon-Purran hallituksen työntekijävastaista leikkauspolitiikkaa ja vaaditaan hallitusta aloittamaan aito vuoropuhelu ja neuvottelu työntekijöiden kanssa

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoo, että PAMin työtaistelut aloitetaan pohjoisesta.

– Ensi viikolla meillä on noin 50 lakkokohdetta, joissa järjestetään korkeintaan vuorokauden mittaisia työtaisteluja. Lakkojen piirissä on yhteensä toista tuhatta työntekijää.

SAK:laisista liitoista muun muassa Teollisuusliitto ja JHL ovat jo ilmoittaneet lakkokohteistaan. Miksi PAM ei ole vielä tiedottanut ensi viikon kohteista?

– Emme ilmoita lakkokohteista kovin paljon etukäteen, koska meillä on kokemuksia työntekijöiden painostuksesta lakkotilanteissa. Meillä ei ole myöskään työehtosopimuksissa ilmoitusvelvollisuutta, joten emme halua altistaa työntekijöitä mahdolliselle painostukselle, Rönni-Sällinen avaa.

PainavaSyy-lakot ovat laillisia poliittisia lakkoja, joilla pyritään vaikuttamaan oman alan työehtojen sijaan poliittisiin päättäjiin, kun näiden päätökset vaikuttavat työntekijöiden ammatilliseen, sosiaaliseen tai taloudelliseen asemaan. Työntekijöillä on oikeus osallistua kollektiivisiin poliittisiin työtaisteluihin ilman pelkoa mahdollisista seurauksista.

Työtaisteluilla vaaditaan hallitusta luopumaan työntekijöiden vastaisista toimista

Rönni-Sällisen mukaan lakot kohdistuvat Orpon-Purran hallituksen harjoittamaan politiikkaan. Samalla hän huomauttaa, että monet hallituksen esityksistä ovat nimenomaan pitkäaikaisia työnantajapuolen tavoitteita. Hallituksen leikkauslista on pitkä, ja leikkaukset kohdistuvat palvelualojen työntekijöihin, jotka usein ovat vastentahtoisesti osa-aikatyössä.

– Työttömyysturvan ja asumistuen leikkaukset kohdistuvat erityisesti osa-aikatyöntekijöihin – ne ovat tällä hetkellä ne konkreettiset asiat. Mutta samalla koko Orpon-Purran hallitusohjelman kokonaisuus on merkittävä, Rönni-Sällinen sanoo.

Toistaiseksi hallitus ei ole suostunut aitoon vuoropuheluun työntekijöiden kanssa. Työryhmätyöskentely on ollut lähinnä silmänlumetta.

– Pyrimme lakoilla siihen, että hallitus luopuisi näistä työntekijöiden vastaisista toimistaan, ja aidosti yhdessä mietittäisiin ratkaisuja työmarkkinoilla käsillä oleviin ongelmiin, Rönni-Sällinen linjaa.

Puheenjohtaja Rönni-Sällinen ei usko, että asiakkaille koituu eri alojen lakoista kohtuutonta haittaa.

– Saattaa olla, että joitain kohteita on kiinni. Tuskin asiakkaille tulee kohtuutonta haittaa, jos on korkeintaan vuorokauden mittaisista toimista nyt kyse, Rönni-Sällinen päättää.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen oli haastateltavana MTV:n Uutisextra-ohjelmassa. Ohjelma näytetään tänään lauantaina 4.11. Seitsemän uutisten jälkeen. Koko haastattelu on jo katsottavissa MTV Katsomossa.

Lue lisää miksi PAM on aloittamassa lakot PAMin PainavaSyy-sivuilta. Sivuille päivitetään lakkokohteet, kun niistä tiedotetaan.

Avainsanat:

politiikka työtaistelu

Haku