Hyppää sisältöön
Uutiset

20.03.2024 16:48

SAK ilmoitti lakkotoimien jatkamisesta viikolla – PAM tukee jatkotoimia

SAK:n jäsenliittojen lakot jatkuvat keskeytyksettä viikolla eteenpäin. Myös PAM päätti jatkaa lakkotoimia muiden liittojen ilmoittamissa lakkokohteissa.

Vientiin, tuontiin, logistiikkaan ja teollisuuden tuotantolaitoksiin kohdistuneet kahden viikon mittaiset poliittiset lakot alkoivat 11.3. SAK ilmoitti tänään aiemmin alkaneiden lakkotoimien jatkamisesta viikolla eteenpäin. Sen myötä myös lakkokohteissa työskentelevien palvelualojen työntekijöiden lakko jatkuu.

Palvelualojen työntekijät osallistuvat lakkoon, jos kohteissa tehdään kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen tai matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva työntekijöiden tai esihenkilöiden työehtosopimuksen alaista työtä.

SAK:n hallituksen oli tarkoitus tehdä päätökset työtaistelujen jatkumisesta eilen, mutta kokous keskeytettiin ja sitä jatkettiin tänään työministeri Arto Satosen kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.

– Toivomme ja odotamme neuvotteluiden alkua. Ne voisivat alkaa, mikäli paikallisen sopimisen ja työrauhan lainsäädännössä otettaisiin huomioon työntekijöille keskeisiä näkökulmia ja huolia. Sen jälkeen voisimme aloittaa kaksikantaiset neuvottelut työmarkkinamallista ja päästä eteenpäin, kommentoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tilannetta eilen.

SAK:n ja Suomen Yrittäjien edustajat keskustelivat tänään työministeri Satosen kanssa kiristyneestä työmarkkinatilanteesta ja paikallisen sopimisen laajentamista koskevasta hallituksen esityksestä. Eloranta piti tapaamista pettymyksenä, sillä hallitukselta ei edelleenkään löydy halua kohtuullistaa työntekijöihin osuvia heikennyksiä.

– Olemme pettyneitä. Hallitus ei tullut vastaan, vaan aikoo edelleen toteuttaa lukuisia elinkeinoelämän tavoitteita, jotka ovat työntekijöille kielteisiä. Useilla niistä ei ole vaikutusta työllisyyteen tai julkisen talouden tasapainoon. Niiden taustalla eivät olekaan asialliset vaan ideologiset syyt, Eloranta sanoi.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vetoaa työnantajiin ja hallituksen ministereihin, jotta he miettisivät vielä kerran vakavasti, millaista työelämää he haluavat Suomeen.

Lakot ja niiden rajaukset päivitetään SAK:n liittotoimet-sivulle ammattiliittojen antamien ilmoitusten jälkeen.

Kuva: Shutterstock

Avainsanat:

politiikka työtaistelu

Haku