Hyppää sisältöön
Uutiset

24.11.2023 11:00

SAK:n edustajiston viesti Orpolle ja Purralle: Olemme valmiit kompromisseihin, mutta ideologiset leikkaukset ja heikennykset on ensin laitettava syrjään

Työtekijäpuolen terveiset vietiin joukolla pääministeri Petteri Orpolle ja valtionvarainministeri Riikka Purralle, kun SAK:n edustajisto kerääntyi valtioneuvoston linnalle.  

SAK:n Jarkko Eloranta vetosi Senaatintorilla pitämässään puheessa maan hallitukseen. SAK on valmis kompromisseihin, mutta ideologiset leikkaukset ja heikennykset pitää laittaa syrjään, jotta aidot neuvottelut voidaan aloittaa.   
 
Pamilainen pääluottamusmies ja SAK:n edustajiston jäsen Tuuli Elokannas lähetti Orpon-Purran hallitukselle painavat terveiset. 
 
– Hallituksen kaavailemat toimet järkyttävät rauhaa rakastavan kansan oikeudentajua ja perusturvallisuudentunnetta.  Nämä toimet tulevat lisäämään epätoivoa, ahdinkoa ja anarkiaa. Me arvostamme suoraselkäisiä ja rehellisiä ihmisiä ja odotamme päättäjien oleva sellaisia. Rohkeutta ja oikein olisi perääntyä ja myöntää virheensä. Toimikaa siis oikein ja vetäkää pois heikennysesityksenne. 

 
Orpon-Purran hallituksen työntekijävastainen toiminta ja työelämäheikennykset puhuttivat torstaina SAK:n edustajistoa. #PainavaSyy -toimilla on vahva tuki työpaikoilta ja jäsenistöltä. Toimintavalmius on korkealla, jotta hallitusohjelman kurjistamistoimet eivät toteutuisi. 
 
– Orpon-Purran hallitus tekee nyt suurella kiireellä muutoksia palvelualojen pienipalkkaisten työntekijöiden elämän vaikeuttamiseksi. Palvelualoilla liian moni työntekijä työskentelee osa-aikaisesti, koska työnantajat eivät tarjoa kokoaikatyötä. Siksi sosiaaliturvan on täydennettävä jatkossakin jokapäiväistä toimeentuloa, totesi pamilainen pääluottamusmies Erja Killström.  
 

Aikuiskoulutustuki vaatii kehittämistä, ei tuen lakkauttamista  

PAM oli jättänyt syysedustajistolle oman esityksensä aikuiskoulutustuen kehittämisestä. Orpon-Purran hallitusohjelmassa tavoitteena on aikuiskoulutustuen lakkauttaminen. Sen sijaan, että tuki lakkautettaisiin, on pamilaisten mielestä tärkeää, että tuki säilytetään ja sitä kehitetään edelleen entistä paremmaksi. 

– Koulutus ja osaaminen ovat työntekijöiden vakuutus työelämän epävarmuutta ja ennustamattomuutta vastaan. Tästä syystä tavoitteena on tulevaisuudessa oltava, että aikuiskoulutustukea kehitetään siten, että se palvelee paremmin palkkahaitarin alapäässä olevia sekä työmarkkinoiden muutosten vuoksi uranvaihtoon joutuneita työntekijöitä, kertoo PAMin koulutuspoliittinen asiantuntija Mikko Laakkonen

Myös SAK:n edustajisto puolustaa aikuiskoulutustukea ja vastustaa sen lakkauttamista. Työtä tehdään sen eteen, että aikuiskoulutustuki säilyy. Lisäksi tukea on hyvä kehittää siihen suuntaa, että se kohdentuisi paremmin matalasti koulutetuille ja tukisi osaamisen uudistamista.  

– Palvelualoilla on paljon työntekijöitä, jotka terveydellisistä syistä joutuvat uudelleen koulutukseen ja ammatin vaihtoon. Jos aikuiskoulutustuki lakkautetaan, nämä ihmiset ovat todella suurissa vaikeuksissa oman elämänsä järjestämisessä, toteaa SAK:n edustajiston jäsen ja pamilainen pääluottamusmies Seija Jaatinen

Lue SAK:n tiedote Elorannan puheesta Senaatintorilla  
 
Tutustu PAMin esitykseen SAK:n edustajistolle kokonaisuudessaan täältä  

SAK:n edustajisto käsittelee ajankohtaisia työmarkkina-asioita, hyväksyy SAK:n tavoiteohjelmat ja käsittelee jäsenliittojen esitykset. SAK:n edustajistossa pamilaisten ääntä päätöksenteossa käyttävät 23 edustajan joukko PAMin jäseniä ympäri Suomea. SAK:n edustajiston puheenjohtajana toimii PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.  SAK:n edustajisto kokoontuu varsinaisiin kokouksiin kaksi kertaa vuodessa. 

Haku