Hyppää sisältöön
Uutiset

05.03.2024 14:28

Starbucksin yhdysvaltalaisille työntekijöille merkittävä askel kohti työehtosopimusta

Työntekijöiden kamppailu on tuottamassa tulosta, vaikka yritys on pyrkinyt hankaloittamaan järjestäytymistä usein eri tavoin.

Starbucksin työntekijät ympäri Yhdysvaltoja ovat kamppailleet pitkään työehtojensa ja järjestäytymisoikeuksien puolesta. Samanaikaisesti yritys on pyrkinyt estämään järjestäytymisen muun muassa irtisanomalla liiton puolesta puhuneita. Lisäksi esimerkiksi liittoon kuulumisen puolesta äänestänyt kahvila suljettiin pian äänestyksen jälkeen vuonna 2022.

Viime viikolla Starbucks ja Workers United -ammattiliitto solmivat aiesopimuksen, jonka toivotaan johtavan työehtosopimukseen.

PAMin kansainvälisten asioiden asiantuntijan Mari Taivaisen mukaan Starbucksin työntekijöiden voitto on merkittävä etenkin, kun se asetetaan yhdysvaltalaiseen kontekstiin. Useassa osavaltiossa on asetettu rajoituksia muun muassa järjestäytymisvapaudelle.

– Ottaen tämän huomioon, sitä suurempi voitto tämä Starbucksin kehitys tietysti on. Ensin työntekijät onnistuivat saamaan järjestäytymisen vauhtiin, ja nyt ollaan neuvottelupöydässä, Taivainen kertaa.

Jokainen Starbucks-kahvila äänestää erikseen liittoon liittymisestä

Yhdysvalloissa liitosta on äänestettävä työpaikkakohtaisesti eli jokainen Starbucks-kahvila on täytynyt järjestää erikseen. Tällä hetkellä järjestäytyneitä kahviloita on yhteensä 400 ympäri maata.

Taivaisen mukaan työntekijät ovat joutuneet käyttämään useita eri keinoja neuvottelupöytään päästäkseen.

– On tarvittu lakkoja, mielenosoituksia, toimintapäiviä sekä suuri globaali solidaarisuuskampanja. Uskon, että Starbucksin työntekijöiden esimerkki kannustaa muitakin alan työpaikkoja järjestäytymään ja työntekijöitä tavoittelemaan parempia työskentelyoloja ja -etuja.

Taivainen toivoo, että Starbucks loisi lumipalloefektin, joka leviäisi muillekin sektoreille, vaikka se aikaa veisikin.

Yleinen mielipide ja presidentti vahvasti työntekijöiden puolella

Merkittävää on myös ollut yleisen mielipiteen kehitys Yhdysvalloissa ay-liikettä tukevaksi. Lisäksi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on asettunut vahvasti ammattiliittojen puolelle ja tavannut muun muassa Starbucksin työntekijöitä edustavan Workers United ammattiliiton johtoa.

Biden onnitteli tuoreeltaan viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) Starbucksin työntekijöitä aiesopimuksen solmimisesta. Bidenin mukaan ”kaikki voittavat, kun työntekijät voittavat”.

Teksti: Pauli Unkuri

Haku