Hyppää sisältöön
Uutiset

07.02.2024 15:02

Tässä on VR:n poistama PAMin mainos – katso video

PAM sai eilen tiistaina 6.2. yllättäen tiedon, että VR on kieltänyt PAMin mainoksen näyttämisen Helsingin ja Tampereen rautatieasemilla. VR:n perustelut mainoksen poistolle ontuvat.

PAMin Hallituksen lamautuspaketti -nimellä kulkeva kampanja alkoi viime viikolla. Kampanjalla avataan Orpon-Purran hallituksen suunnittelemia työehtojen heikennyksiä.

Kampanja näkyy laajasti sosiaalisessa mediassa sekä muun muassa Suomen suurimpien sanomalehtien verkkosivuilla. Lisäksi kampanjalle oli ostettu näkyvyyttä vilkkaiden paikkojen mainostauluilta. Kampanjaan liittyvä mainosvideo ehti pyöriä Helsingin ja Tampereen rautatieasemilla muutaman päivän ennen kuin VR kielsi mainoksen näyttämisen. Voit katsoa rautatieasemilla näkyneen videon alta.

PAMin rautatieasemilla näkynyt mainosvideo kertoi hallitusten päätösten vaikuttavan työehtoihin vielä vuosien päästä.

Kampanjassa on nostettu esiin etenkin irtisanomisen helpottaminen ilman painavaa syytä, lakko-oikeuden rajoitukset sekä sairaussakko. Näitä ei kuitenkaan mainittu rautatieasemilla käytetyssä mainosvideossa, vaan videon viesti oli kertoa hallitusten toimien vaikuttavan työntekijöiden arkeen vielä vuosien päästä.

VR perusteli Taloussanomille sekä myöhemmin viestipalvelu X:ssä (ent. Twitter) videon poistoa seuraavasti: VR on poliittisesti, uskonnollisesti ja aatteellisesti puolueeton ja tasapuolinen yhtiö. Puolueettomana valtionyhtiönä emme tue poliittista toimintaa, puolueita tai vaaliehdokkaita taloudellisesti tai muillakaan tavoin.

PAM ei ole poliittinen puolue tai ehdolla vaaleissa

PAM tekee osana edunvalvontaa yhteiskunnallista mainontaa. PAM ei ole poliittinen puolue tai liike vaan 190 000 palvelualan ammattilaisen ammattiliitto. PAM ei myöskään ole ehdolla vaaleissa. PAMin jäseniä ovat muun muassa myyjät, kokit, tarjoilijat, siivoojat sekä vartijat.

Hallituksen työehtojen heikennykset, joista PAM pyrkii mahdollisimman laajasti tiedottamaan, osuvat monilta osin kipeiten juuri näihin pienipalkkaisiin työntekijöihin.

Orpon-Purran hallituksen toimista tiedottaminen ei ole PAMin näkemyksen mukaan poliittista toimintaa vaan hallitusohjelman sisällön kertaamista. Palvelualojen työntekijöillä ja suomalaisilla on oikeus tietää millä tavoin maan hallitus aikoo heidän työehtojansa heikentää.

PAM on lähettänyt VR:lle vaatimuksen virallisista perusteluista mainoksen poistolle.

Tutustu kampanjaan tarkemmin osoitteessa pam.fi/painavasyy.

Avainsanat:

lainsäädäntö

Haku