Hyppää sisältöön
Artikkelit

06.12.2023 09:17

Työsuojeluvaltuutettu Sami Koivisto: ”Kurssi auttoi ymmärtämään omaa rooliani paremmin”

Gigantin työsuojeluvaltuutettu Sami Koivisto kehitti osaamistaan työsuojelun peruskurssilla. Hän sai kurssilta perustietoa ja varmuutta omaan tekemiseen, mutta myös tärkeän verkoston.

Sami Koivisto kauppakeskus Puuvillassa Porissa.

Porin Gigantissa työskentelevä Sami Koivisto halusi oppia lisää roolistaan työsuojeluvaltuutettuna ja kaipasi vinkkejä siihen, mistä löytäisi tarvittaessa lisätietoa erilaisiin työelämän tilanteisiin. Selailtuaan PAMin koulutustarjontaa hän törmäsi työsuojelun peruskurssiin, joka järjestettiin sopivan matkan päässä ja ilmoittautui mukaan. 

Työsuojelun peruskurssi koostuu yhteensä viidestä kurssipäivästä, jotka järjestetään kahdessa jaksossa. Kurssilla käsitellään työsuojeluvaltuutetun tehtäviä, oikeuksia ja velvollisuuksia sekä tutustutaan työturvallisuus- ja työsuojelunyhteistoimintalain keskeisiin määräyksiin.

– Sain kurssilta perustietoa ja varmuutta omaan tekemiseen. Vaikka tietoa löytyy googlettamalla, kurssilla oli aikaa syventyä siihen, mitä eri lakipykälät tarkoittavat käytännössä, Sami kertoo.

Hän piti erityisesti kurssin toteutuksesta: työelämäasioita käsiteltiin selkokielellä ja jämäkästi, mutta kuitenkin sopivan rennolla otteella.

– Kurssi avasi silmiäni omasta roolistani. En esimerkiksi tullut aiemmin edes ajatelleeksi, että henkilöstön henkiseen jaksamiseen liittyviin kysymyksiin tulisi myös kiinnittää huomiota.

– Ajat, joita nyt elämme, ovat todella vaikeita. Vaikka sota ei välttämättä näy Porissa katukuvassa, se saattaa näkyä uutisoinnissa, kahvipöytäkeskusteluissa ja hintojen nousussa, mitkä vaikuttavat asiakkaiden käyttäytymiseen ja sen myötä kuormittaa työntekijän jaksamista, hän jatkaa.

Tukiverkosto omaan työhön

Sen lisäksi, että Sami ammensi kurssilta paljon kaipaamansa tietoa, hän pitää vertaistukea tärkeänä osana kurssin antia. Muiden kokemusten peilaaminen omaan työympäristöön auttoi häntä huomaamaan, mitkä asiat olivat hänen omalla työpaikallaan jo kunnossa ja missä olisi vielä kehitettävää. Kurssilaiset perustivat yhteydenpitoa varten oman Whatsapp-ryhmän, jotta apu olisi jatkossakin lähellä.

Oman osaamistaan Sami aikoo kehittää myös lähitulevaisuudessa. Seuraavaksi edessä häämöttää työsuojelun jatkokurssi.

– Jos miettii, että kannattaisiko osallistua luottamushenkilöiden kursseille, niin mielestäni silloin jo vastaa kysymykseen: ehdottomasti kannattaa!

Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen peruskurssit

Toimitko työpaikkasi luotta­musmiehenä tai työsuojeluvastaavana? Ilmoittaudu mukaan luot­tamusmiesten ja työsuojelun peruskursseille 15.12.mennessä.

Teksti: Minna Raitapuro
Kuva: Tomi Glad

Haku