Hyppää sisältöön
Artikkelit

07.09.2022 08:00

Työsuojeluvaltuutettu Suvi Paananen: ”Oppimisen ohella kursseilta saa vertaisverkoston”

Opiskelu ja itsensä kehittäminen on lähellä Suvi Paana­sen sydäntä. Reilut kuusi vuotta kaupan alan työsuojeluvaltuutettuna Osuuskauppa KPO:lla työskenneelle Suville PAMin kurssit ovat tulleet tutuiksi.

Työsuojeluvaltuutettu Suvi Paananen nauttii uuden oppimisesta. Kuva: Elisa Karhula

”Aloitin työsuojelun peruskurssista. Sen jälkeen olen käynyt työsuojelun jatkokurssin, erilaisia syventäviä kursseja sekä viestinnän koulutuksia.”

Kokoaikaisen työsuojeluvaltuutetun työ on pitkälti kehittämistyötä yhdessä työnantajan kanssa. Myös erilaiset tarkastukset ja vierailut työpaikoilla vievät ison osan työajasta.

Suvi näkee, että osaava ja koulutettu työsuojeluvaltuutettu on sekä työntekijöiden että työnantajan etu.

”Koulutuksissa saa nimenomaan pal­velu­aloille suunnattua tietoa, koska ne on räätälöity PAMin jäsenille. Myös työnantaja säästää, koska koulutukset ovat jäsenille ilmaisia.”

Merkittävä lisä PAMin kursseilla on verkostoituminen. Työsuojeluvaltuutetun työ on itsenäistä ja kollegoiden vertaistuki on siksi tärkeää.

”Kursseilta saa oppimisen lisäksi tarpeellisen verkoston ympärilleen. Jo ensimmäiseltä kurssilta sain läheisiä ystäviä. On hienoa, että aina on joku, jolta voi kysyä”, Suvi korostaa.

Palo kehittyä ihmistyön asiantuntijana

Syksyllä edessä ovat työsuojelulainsäädäntöön sekä työelämän mielenterveyteen liittyvät kurssit.

”Lakitietämystä on aina hyvä kerrata. Mielenterveyden haasteet ja psykososiaalinen kuormitus ovat puolestaan lisääntynyt palvelualoilla.”

Suvi mieltääkin itsensä kokonaisvaltaiseksi ihmistyön asiantuntijaksi. Tätä tukevat myös meneillään olevat yhteisöpedagogiikan opinnot Humanistisessa ammattikorkeakoulussa.

”Ehkä tärkein taitoni onkin viestintävalmennuksessa saatu kuuntelemisen taito.”

Haku