Hyppää sisältöön
Uutiset

23.10.2023 10:28

Työturvallisuuskeskukselta helppokäyttöinen sovellus työsuojeluvaalien järjestämiseen työpaikalla

Puhelimen ja muiden laitteiden selaimessa toimivalla sovelluksella voidaan toteuttaa sähköinen äänestys helposti työpaikoilla.

Palvelualojen työpaikoilla järjestetään työsuojeluvaalit kuluvan vuoden marras-joulukuun aikana. Lain mukaan työsuojeluvaltuutetut on valittava, jos työpaikalla on vähintään kymmenen työntekijää. Myös pienemmille työpaikoille voidaan valita työsuojeluvaltuutetut.

Työntekijät valitsevat edustajikseen työsuojeluvaltuutetun sekä 1. ja 2. varavaltuutetun työsuojeluvaaleissa. Äänestämisen helpottamiseksi Työturvallisuuskeskus on julkaissut helppokäyttöisen sovelluksen, jonka avulla sähköisen äänestämisen järjestäminen työpaikalla on yksinkertaista. Sovelluksen käyttö on maksutonta.

Sovelluksen käyttöä varten ei tarvitse ladata erikseen ohjelmaa sovelluskaupasta, vaan sovellus toimii kätevästi esimerkiksi puhelimen verkkoselaimessa. Vaalin järjestäjä rekisteröityy sovellukseen ja perustaa uuden vaalin, jonka jälkeen voidaan lisätä ehdokkaat ja äänestäjien sähköpostiosoitteet.

Linkki sovellukseen ja ohjeet sen käyttöön löytyvät täältä.

Mitä työsuojeluvaltuutettu tekee?

Työsuojeluvaltuutettu edustaa työpaikan työntekijöitä kaikissa niissä asioissa, joilla on vaikutusta työntekijöiden työturvallisuuteen ja työterveyteen. Tehtävät on määritelty työturvallisuuslaissa. Tämän lisäksi työehtosopimuksessa voi olla tarkennettuja tehtäviä. Työsuojeluvaltuutettu toimii yhteistoiminnassa työnantajan ja työterveyshuollon kanssa.

Työnantajan tulee huolehtia, että työsuojeluvaltuutetuilla on mahdollisuus saada asianmukaista koulutusta. Koulutuksesta ei saa aiheutua kustannuksia eikä ansion menetystä työsuojeluvaltuutetuille.

Palvelualan työpaikoilla olisi toivottavaa, että työsuojeluvaltuutettu olisi PAMin jäsen. Pamilainen työsuojeluvaltuutettu on oikeutettu PAMin tarjoamaan työsuojelukoulutukseen ja hänellä on mahdollisuus olla aktiivisesti mukana palvelualojen työsuojeluyhteistyössä eri tahojen kanssa.

Haku