Hyppää sisältöön
Artikkelit

26.06.2023 09:29

”Yhdenvertaisuuden toteuttaminen kuuluu kaikille”

Tänä vuonna kesäkuu on myös Pride-kuukausi. Se huipentuu Helsingissä Pride-viikkoon 26.6.–2.7.2023. Mikael Fogelholm ­aikoo osallistua marssille PAMin lippua kantaen. Vähemmistöjen asia on myös ay-liikkeen asia, hän ajattelee.

“Luottamusmiehenä, työsuojeluvaltuutettuna ja nyt ammattiosaston puheenjohtajana olen seurannut jo vuosikymmenten ajan, miten yhdenvertaisuus sekä seksuaali- ­ja sukupuolivähemmistöjen asema on mennyt eteenpäin työelämässä. Yhteiskunnan yleinen asennemuutos näkyy myös työpaikoilla. Edelleen kuitenkin riittää työtä. Vaikka joissakin työyhteisöissä ilmapiiri ja pelisäännöt ovat kunnossa, on edelleen toisenlaisiakin esimerkkejä.

Ongelmat työpaikoilla voivat näkyä suoranaisena syrjintänä ja kiusaamisena. Ei esimerkiksi ole vieläkään aivan tavatonta, että työntekijän määräaikainen työsuhde ei saa jatkoa hänen seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi. Toisaalta moni peittelee työpaikalla omaa suuntautumistaan ikävien seuraamusten pelossa. On henkisesti raskasta pitää yllä erilaisia rooleja ja kieltää osa itsestään.

Yleensä tehokkain tapa puuttua kiusaamis- tai syrjintätapauksiin olisi viedä niitä eteenpäin esimiehelle, selvittää ja ratkoa tilannetta yhdessä. Työsuojeluvaltuutettuna ollessani jouduin kuitenkin huomaamaan, että kovin harva kiusaamista tai syrjintää kokenut halusi selvitellä kohteluaan. Moni tahtoi vain purkaa tuntojaan minulle. Tällaisissa tapauksissa saatoin puhua työpaikalla ongelmista vain yleisellä tasolla.

Koko työyhteisö on vastuussa yhdenvertaisuudesta. Työnantajalla sekä esi- ja luottamushenkilöillä on erityinen vastuu pitää asiaa esillä ja muovata työyhteisön pelisääntöjä. Heidän velvollisuutensa on myös puuttua mahdollisiin ongelmiin. Ei saa kuitenkaan unohtaa, että aivan jokainen on vastuussa työpaikkansa ilmapiiristä ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta. Kukin voi miettiä, toivottaako jokaisen samalla tavalla tervetulleeksi työyhteisön illanviettoihin tai voiko oma huumori tahattomasti loukata muita.

Tänä vuonna Priden teemana ovat joy and riot eli riemu ja kapina. Minusta molemmat sopivat myös työelämään. Aivan kaikkien pitäisi voida olla työpaikallakin riemukkaasti oma itsensä. ­Toisaalta myös hyväntahtoinen kapinahenki ja rohkeus ovat tarpeen silloin, kun huomaa työyhteisössään ongelmia.”

Kuka? 

Mikael Fogerholm 

  • Työskentelee asiakaspalvelijana kiinteistöalan yrityksessä
  • Harrastaa ulkoilua sekä oopperassa ja teatterissa käyntiä
  • Haaveilee vakituisesta työpaikasta ja kesälomasta

Teksti: Anu Vallinkoski

Haku